SZTE Info

Már applikáció is segíti az ajánlatkérők és az ajánlattevők munkáját - a közbeszerzésről tanácskoznak az ELI-ben

Minden, amit tudni szeretnének a közbeszerzésről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közbeszerzés – Verseny – Pályázat címmel rendez kétnapos konferenciát a Szegedi Tudományegyetem az ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpontban. A tanácskozás tegnapi megnyitóján Fendler Judit, az SZTE kancellárja megköszönte a lehetőséget, hogy az Európai Unió leginnovatívabb kutatóhelyszínén jöhettek össze.

– Aki innovációval foglalkozik, annak gyógyíthatatlanul optimistának kell lennie, hiszen bíznia kell abban, hogy van jövő – kezdte beszédét Szabó Gábor rektor, aki úgy fogalmazott, terpeszben áll a lövészárok mindkét oldalán, mert a közbeszerzéseknél a forrásokkal felelősen kell elszámolni.


Balogh Elemér, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar dékánja azt mondta, ma olyan világban élünk, a drónok és az önvezető autók korában, amelyben egy jogtörténész botladozva jár-kel. – A jogtudomány soha ilyen komoly kihívásokkal nem nézett szembe, mint napjainkban. A közbeszerzés is pont ilyen, hiszen sem a Római Birodalomnak nem volt ilyen problémája, de ha Deák Ferenc feltámadna, ő is elcsodálkozna ezen a jogi helyzeten. De kijelenthetem, hogy a jogtudományi szakma készen áll – zárta szavait a professzor.

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetőjének köszöntőjét követően szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. A sort Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke nyitotta aktualitásokról szóló prezentációjával, amelyben beszélt a közbeszerzésről szóló új törvényről is. Az elnök tapasztalata szerint a közbeszerzéseknél a műszaki előkészítésnél a leggyakoribbak a hiányosságok.


Kijelentette, az Unió jelentése szerint Magyarországon a közbeszerzések átláthatósága 100 százalékos, majd bemutatott egy olyan, okostelefonokra és tabletekre készített applikációt, amely az ajánlatkérők és az ajánlattevők munkáját is egyszerűsíti. Ez letölthető a www.kozbeszerzes.hu oldalról, a Google Playről vagy az Apple Store-ból is.


A jogtudomány soha ilyen komoly kihívásokkal nem nézett szembe, mint napjainkban. A közbeszerzés is pont ilyen - mondta Balogh Elemér, a jogi kar dékánja.


Link: delmagyar.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *