SZTE Info

Kütyük a gyerek kezébe – Okosan is lehet!

A mai gyerekek beleszületnek a digitális világba. Sokszor hamarabb megértik és elsajátítják a "kütyük" kezelését, mint bármely más hétköznapi tennivalót. Örök dilemma szülőként, hogy engedjük, vagy ne engedjük. Ha igen, mennyit és mikor használja a gyerek az okos eszközöket. A most bemutatásra kerülő alkalmazást engedhetjük, de csak okosan!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nincs egyszerűbb dolog, mint az unatkozó, vagy éppen várakozó gyermek kezébe adni egy okoseszközt, máris le tudjuk kötni a figyelmét. Így van? Vajon mindig a legegyszerűbb dolgok bizonyulnak a legjobb megoldásnak? – merül fel a kérdés.


Ha túlzásba viszi a gyerkőc, nőhet a digitális szakadék közötte és a szülei, nagyszülei között. Ha nem engedjük neki a “kütyüzést”, akkor pedig félő, hogy lemarad az innovatív megoldások, technológiák területén a társaihoz képest. Rosszabb esetben nehezen találja meg a hangot a többiekkel, vagy éppen ők nem tekintenek rá egyenrangú partnerként.

Nehéz az egyensúlyt megtalálni! Igyekezzünk jó példákat mutatni neki a tableten, telefonon arra, miként segíti az életét, hogyan gyarapítja a tudását, szórakozás közben az imádott és “letehetetlen” eszköz. Valamint ne felejtsünk el szabadidős programokat sem szervezni gyermekünknek!


Számos képességfejlesztő, tanulást segítő alkalmazást tudunk ma már telepíteni. Ezek az úgynevezett „hasznos” játékok, melyek közül most egy új magyar olvasássegítő alkalmazást ajánlunk figyelmükbe.

A BOOKR Kids Mesetár támogatja az olvasás készségszintű megerősítését és a szövegértő olvasás elsajátítását is – áll a Szegedi Tudományegyetem Művészettel az Oktatásért Kutatócsoportjának kutatási eredményeiről szóló beszámolóban.

A mesetárban több száz interaktív mesekönyv található. A gyönyörű animációk ügyesen kötik le az ifjak figyelmét, miközben pallérozódik elméjük is. Kikapcsolható hangos felolvasási lehetőséggel is fel van vértezve az alkalmazás. A képességet fejlesztő játékok elősegítik a szövegértés, kiejtés és helyesírás fejlődését is használójában.


Az innovatív lehetőségek remekül népszerűsítik a régi, nagy sikerű meséket a gyerekek körében, mint például a Vuk, A kis herceg, vagy A kiskakas gyémánt félkrajcárja.

Összefoglalásképp ha szeretné, hogy hasznosan töltse idejét a szeme fénye, ehhez hasonló alkalmazásokat is érdemes telepítenie.

 

Link: duol.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *