SZTE Info

Koszorúzással emlékeztek Szent-Györgyi Albertre

1893. szeptember 16-á Budapesten született Szent-Györgyi Albert, aki a szegedi egyetemen izolálta az 1930-as években a C-vitamint. A Nobel-díjas tudósról a Szegedi Tudományegyetem központi épületének lépcsőjén álló szobránál emlékeztek születésnapja alkalmából.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szabó Gábor, az SZTE rektora ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy Szent-Györgyi Albert amellett, hogy nagyszerű tudós volt, sokat sportolt, többször hangoztatta véleményét az oktatás és tudomány kérdéseiről, sőt politikai tevékenysége is közismert. Szabó szerint, akit a szovjet KGB és a Gestapo épp ugyanolyan intenzitással keresett, az biztosan jó úton járt a történelemben.

Szent-Györgyi a második világháború után az Egyesült Államokban élt, és itt is bátran vállalta véleményét, legyen szó tudományról, oktatásról vagy politikáról. Meggyőződéses pacifistaként ellenezte a vietnámi háborút, amivel választott hazájában is sok ellenséget szerzett magának. Számára a társadalmi felelősségvállalás alapvető fontosságú volt, így mindig nagyon figyelt az elnyomottak, kiszolgáltatottak mozgalmaira.

A rövid megemlékező beszéd után Fendler Judit, az egyetem kancellárja és Szabó Gábor koszorút helyezett el Szent-Györgyi Albert teljes alakos szobránál, mely a központi épület lépcsőjén áll. A koszorúba stílszerűen paprikát is tettek a szervezők.

 

Link: szeged.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *