Bezár

Internet

Koszorúzással emlékeztek Szent-Györgyi Albertre

Koszorúzással emlékeztek Szent-Györgyi Albertre

2017. szeptember 18.
1 perc

1893. szeptember 16-á Budapesten született Szent-Györgyi Albert, aki a szegedi egyetemen izolálta az 1930-as években a C-vitamint. A Nobel-díjas tudósról a Szegedi Tudományegyetem központi épületének lépcsőjén álló szobránál emlékeztek születésnapja alkalmából.

Szabó Gábor, az SZTE rektora ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy Szent-Györgyi Albert amellett, hogy nagyszerű tudós volt, sokat sportolt, többször hangoztatta véleményét az oktatás és tudomány kérdéseiről, sőt politikai tevékenysége is közismert. Szabó szerint, akit a szovjet KGB és a Gestapo épp ugyanolyan intenzitással keresett, az biztosan jó úton járt a történelemben.

Szent-Györgyi a második világháború után az Egyesült Államokban élt, és itt is bátran vállalta véleményét, legyen szó tudományról, oktatásról vagy politikáról. Meggyőződéses pacifistaként ellenezte a vietnámi háborút, amivel választott hazájában is sok ellenséget szerzett magának. Számára a társadalmi felelősségvállalás alapvető fontosságú volt, így mindig nagyon figyelt az elnyomottak, kiszolgáltatottak mozgalmaira.

A rövid megemlékező beszéd után Fendler Judit, az egyetem kancellárja és Szabó Gábor koszorút helyezett el Szent-Györgyi Albert teljes alakos szobránál, mely a központi épület lépcsőjén áll. A koszorúba stílszerűen paprikát is tettek a szervezők.

 

Link: szeged.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek