Bezár

Internet

Konzorciumban fejlesztenek az egyetemek

Konzorciumban fejlesztenek az egyetemek

2017. szeptember 21.
2 perc

Diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesztő projektet indított a négy orvosképző egyetem, a cél a betegek életkörülményeinek javítása.

A Szegedi Tudományegyetem a Debreceni Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel konzorciumban diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesztő projektet indított. A pályázat fő célja a gyomor-bélrendszer, szív, ér és vázizom eredetű betegségekben szenvedő páciensek életkörülményeinek javítása és élethosszának megnövelése.


A projekt transzlációs megközelítésben a molekuláris biológiai kutatásoktól egészen az új technológiákon alapuló gyógyító tevékenységig igyekszik átfogni az orvostudományi kutatások közel teljes vertikumát. Erre a négy orvosképző egyetem között megvalósuló együttműködések adnak kitűnő lehetőséget csakúgy, mint az egyes intézményekben már ma is megvalósuló alapkutatási-klinikai kapcsolatrendszer. A program szoros kapcsolóeleme a transzlációs medicina.


A négy szervrendszert érintő kutatások három fő irányt érintenek számos hazai és nemzetközi kutatócsoport együttműködésében: élettan és kórélettan, regeneráció, terápia. Az ígéretes projekt során vizsgált betegségek (pl. érelmeszesedés, cukorbetegség, szívelégtelenség, hasnyálmirigy-gyulladás, cisztás fibrózis) közül a legtöbb korai halálozáshoz vezet, és komoly kihívást jelentenek az orvosoknak. A várható eredmények hozzájárulhatnak ezen betegségek kialakulási mechanizmusainak megértéséhez, korai felismeréséhez és kezeléséhez.


A résztvevők a kutatások eredményeképpen előreláthatólag jelentős Európai Unió által támogatott pályázatokhoz tudnak majd csatlakozni. A pályázatban vállalt tudományos munkába hallgatókat és fiatal kutatókat is bevonnak: a kutatói utánpótlást támogató programokban a tervek szerint 66-an vesznek részt, köztük 19 új fiatal szakember.


A négy orvosképző egyetem az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 3.6.2 pályázati konstrukcióján a Támogató 2017. május 25.-i döntésével 1.470.046.015 Ft támogatást nyert el a „Modern orvostudományi diagnosztikus eljárások és terápiák fejlesztése transzlációs megközelítésben: a laboratóriumtól a betegágyig” című projekt megvalósítására. A program az Európai Szociális Alapból és a hazai költségvetési előirányzatból 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesül. A projekt tervezetten 2017. szeptember 1. és 2020. augusztus 31. között valósul meg.


A projekt nyitó rendezvényét a Pécsi Tudományegyetem szervezésében 2017. szeptember 19-én Pécsett tartották. A szakmai és menedzsment tájékoztatást követően az egyes kutatási témákat ismertették a projektben résztvevő kutatók.

 

Link: medicalonline.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek