SZTE Info

Jelentősen átalakítják a gyermekklinikát - válságra, katasztrófára is felkészülnek

Specializált gyermek sürgősségi és traumatológiai ellátórendszert alakítanak ki 11 milliárdból - öt vidéki gyermekgyógyászati központ is bekapcsolódik. A szegedi klinika évente 40 ezer ilyen esetet lát el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tizennégymilliárd forintból fejlesztik Magyarországon a sürgősségi és baleseti gyermekellátást, aminek köszönhetően Európában harmadik országként nálunk valósul meg a specializált gyermek sürgősségi és traumatológiai ellátórendszer.

A programba öt vidéki gyermekgyógyászati központ is bekapcsolódik, így a szegedi gyermekklinika is, amely évente 40 ezer ilyen esetet lát el.


Bereczki Csaba intézményvezető elmondta, a rendelkezésre álló pályázati forrásból közel 1,4 milliárd forint jut a szegedi klinikának, amelyből jelentős átalakításokat tudnak megvalósítani. A déli épületrészben létrehoznak egy egykapus sürgősségi osztályt, amelyet egy új radiológiai osztály egészít majd ki. Felette kap helyet egy háromműtős új traumatológiai osztály, amely fölé a gyermekintenzív osztály kerül.


Mindezek mellett a Ronald McDonald Alapítvánnyal közösen létrehoznak egy közösségi teret szülők és gyerekek számára, az alagsorban pedig felújítják a krónikus szakambulanciákat. A koraszülött osztály ugyanakkor háromnegyed éven belül kiköltözik az intézményből, és a 18 ágyas új osztály a nőgyógyászati klinikán kap helyet. Az átalakítások várhatóan 2018 második felében kezdődnek el, és a tervek szerint 2020 közepére készül el minden.


Link: delmagyar.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *