SZTE Info

Hogy minél valósabb legyen a statisztika

Kihívások és innovációk a statisztikaoktatásban címmel rendez szeptember 7. és 9. konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara. A konferencia hívószava a ProCivicStat. A ProCivicStat nem más, mint hat európai egyetem stratégiai együttműködése az Európai Unió Erasmus+ programjának keretén belül, melynek célja a középiskolai és egyetemi statisztikaoktatáshoz olyan oktatási anyagok fejlesztése, melyek hozzájárulnak a társadalmi, gazdasági problémák megértéséhez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ha utánagondolunk laikusként ennek a célkitűzésnek, mindenképpen érezhetjük a létjogosultságát. Hiszen ki ne ismerné a Sir Winston Churchillnek tulajdonított mondást, miszerint “Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”. Amellett, hogy ez a gyakran idézett mondat rengeteget árt a statisztika, mint módszer és mint tudományág megítélésének, egyes helyeken még a mondat elhangzását is megkérdőjelezik, és egyértelműen Churchill rosszindulatú, alaptalan lejáratásnak vélik. Tegyük gyorsan hozzá, talán nem is alaptalanul.

A számok, a statisztikai számok sosem hazudnak, maximum vissza lehet élni velük, esetleg elferdíteni. Ebben azonban már sokszor az ember keze van, és a tévedést nem a számokban, adatokban kell keresni.

Persze csak részben lehetnek ezek, a laikusok felől és nézőpontjából kézen fekvő első kérdések a konferencia céljai. Hiszen bármilyen tudományterületen elsődleges annak oktatásának állandó fejlesztése. A konferencia deklarált célja egyrészt a ProCivicStat együttműködés keretében zajló fejlesztések és azok eredményeinek bemutatása, másrészt a résztvevők statisztikaoktatáshoz kötődő tapasztalatcseréje, gondolatainak, problémáinak, gyakorlati megoldásainak bemutatása, megismerése. A főbb témakörök különösen sokatmondóak és érdekesek, szakembereknek és kívülállóknak egyaránt:

  • Valós adatok használata a tantermekben
  • IT és statisztika: szoftverek, adatbázisok használata
  • Vizualizáció: problémák, trendek, megoldások
  • Társadalmi és gazdasági jelenségek vizsgálata a tantermekben statisztikusok és nem statisztikusok számára
  • A kritikus gondolkodás és érvelés fejlesztése, a statisztika helytelen használatának felismerése
  • Innovatív oktatási és tanulási módszerek

Hogy mik azok a tényezők, amik ellen a statisztikaoktatásnak leginkább harcolnia kell, mit szeretnének elérni, és egyáltalán, hosszútávon, közvetve kiknek szól ez a konferencia, erről beszélt Boros Tamásnak Dr. Kovács Péter a konferencia szervezője, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának új dékánja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. március 26.

IMG_2398

Coursera for Campus együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a Coursera, hogy ezzel is támogassák a koronavírus-fertőzés kapcsán bevezetett online tanulást. Az együttműködés értelmében az SZTE hallgatói ingyen férnek hozzá a világ legjobb egyetemeinek és vállalatainak mintegy 4000 kurzusához.

SZTEmagazin

2020. március 24.

fuveszkert

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *