SZTE Info

Budapesti diákok bizonyultak a legjobbnak a Szent-Györgyi tanulmányi versenyen

A Baár-Madas Református Gimnázium diákjai végeztek a dobogó legfelső fokán Szegeden. Így ők utaznak Cambridge-be tanulmányútra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem a sorban immár hatodik Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium csapata nyerte meg. A fővároson kívül tizennégy megyéből és a Vajdaságból ötvenkilenc csapat érkezett az SZTE különleges, több természettudományi tantárgyat is érintő és a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert munkássága előtt tisztelgő vetélkedőjére.


Központban a tehetséggondozás

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a tehetséggondozás jegyében rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem 2017. december 7–8. között a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A versengő diákok intézményein kívül további negyvenegy iskola kapcsolódott be az SZTE és a Szegedi Tudós Akadémia közösen összeállított programjába. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre érkező diákok mellett további kétszázhúsz fiatal vett részt a Szegedi Tudós Akadémia által szervezett, Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozója programjain.


A budapesti Baár-Mads Református Gimnázium csapata lett a befutó

A rangos vetélkedő résztvevői kémiai, biológiai, fizikai ismereteiket villanthatták föl az első írásbeli feladványokat tartalmazó fordulóban. Az ötvenkilenc csapatos mezőnyből az élbolyba tartozók közel azonos eredményt értek el. A döntőbe hat csapat jutott. A döntősök a szóbeli és írásbeli feladatokat oldottak meg, de kísérletet végezve is válaszoltak a feladványokra. Szent-Györgyi Albert élete és munkássága mellett a fizikai, kémiai, fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok 2012 és 2016 közötti eredményei is terítékre kerültek.


A verseny fődíját, a Cambridge-i utazást a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium „BMRG 1” csapat nyerte. Így a három diák és felkészítő tanáruk, Vetlényi Dávid lesz a verseny fő támogatója, Szegedi Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Cambridge-Szeged Society vendége.


Link: hirado.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *