Bezár

Internet

Azonnal hívjon mentőt, ha ilyen tüneteket észlel!

Azonnal hívjon mentőt, ha ilyen tüneteket észlel!

2017. szeptember 26.
2 perc

Vécsei László akadémikus azt mondta, hogy stroke, szélütés gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni, mert minden elvesztegetett percben idegsejtek milliói pusztulnak el.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora a Stroke-megelőzés éve 2016-2020 kampány keretében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a stroke legfontosabb kockázati tényezői a kezeletlen magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás.


A szakember szerint szélütésre lehet gyanakodni, ha a beteg arca elferdül, egyik oldala meggyengül, szédülés lép fel és ehhez végtagzsibbadás társul.

Ilyenkor érdemes arra kérni a pácienst, hogy emelje fel a két kezét, s ha az egyik süllyedni kezd vagy aszimmetrikussá válik a mosoly, félreáll a kinyújtott nyelv, azonnal a mentőket kell riasztani.

Vécsei László azt mondta, a sürgősségi osztályon a készenlétben álló neurológus szakember vizsgálata után az esetek nagy részében alkalmazható a vérrögoldás.


Forster Tamás, az SZTE kardiológiai központjának vezetője azt mondta, azoknak, akik pitvarfibrillációban szenvednek - a szívben kialakuló vérrögök miatt - ötször nagyobb az esélyük arra, hogy szélütést kapjanak, mint az velük azonos korú más embereknek.

Szerinte a rendszertelen pulzus a pitvarfibrilláció egyik fontos jele, ilyenkor mindenképpen kardiológushoz kell fordulni, hiszen gyógyszerekkel kezelhető ez a betegség.

Zentay Attila, a mentőszolgálat regionális orvosigazgatója elmondta, szélütés esetén legtöbbször nem a beteg kér segítséget, hiszen állapota miatt nem képes erre, ezért fontos, hogy a laikusok ismerjék az egyszerűen felismerhető tüneteket.

 

Link: origo.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek