SZTE Info

A 80 éve Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert tiszteletére orvosi díjat alapítottak Szegeden

A C-vitamin világhírű magyar felfedezőjének özvegye nemrégiben látogatott el hazánkba és relikviákat hozott Magyarországra, majd részt vett a professzor neve által fémjelzett orvosi díj kihirdetésének ünnepélyes eseményén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1937-ben a Nobel-díj Bizottság Szent-Györgyi Albertnek ítélte az orvosi és fiziológiai díjat a C-vitaminnal és a biológiai égés folyamatával kapcsolatos felfedezéseiért. December 10-én volt 80 éve, hogy a legendás szegedi professzor átvehette az elismerést. Szent-Györgyi emberi nagyságát mutatja, hogy a legnagyobb orvos-szakmai elismerésnek számító díjjal járó érmet az akkoriban kitört úgynevezett „téli háború" finnországi szenvedőinek ajánlotta fel. Évekkel később derült csak ki, hogy az érmet egy finn gyárigazgató megvásárolta, majd az Országos Magyar Történeti Múzeum Éremtárának ajándékozta.

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának jubileuma nemcsak arra ad alkalmat, hogy a professzor életének és munkásságának adózzanak tisztelettel az utódok, hanem tovább is vihetik a tudós örökségét és szellemiségét.

Nemrég egy újabb relikvia került Magyarországra, hiszen a közelmúltban Szegedre látogatott Marcia Szent-Györgyi, a professzor özvegye, aki a Goodwill Pharma Az Egészségért Alapítványnak ajándékozta azt a szmokingot, amelyet a professzor a Nobel-díj átadásakor viselt.


Ezt a szmokingot a 30-as években készítették Szegeden. Hűen őriztük évtizedeken át, a Nobel-díj mellett sok más fontos eseményen is ezt viselte Albert, most pedig jó szívvel adom át, mert biztos vagyok benne, hogy ahogy Albert szakmai és szellemi örökségét, úgy ezt a tárgyi relikviát is méltó módon kezelik és helyezik majd el – mondta az özvegy, aki üdvözölte azt is, hogy férjéről orvosi díjat neveznek el Magyarországon.


Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 80. évfordulója alkalmából a szegedi Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány hagyományteremtő szándékkal hozta létre a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amellyel minden évben olyan orvosok munkáját ismerik el, akiket a szakmai zsűri és pácienseik is érdemesnek tartanak az elismerésre.

Albert tudományos munkásságának az volt a célja, hogy mindannyiunk életét jobbá tegye. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjjal azon orvosok munkáját ismerjük el, akik a mindennapokban Alberthez hasonlóan a mi életünket is jobbá teszik, akiknek munkássága követendő példa lehet a jövő generáció orvosai előtt – mondta Marcia Szent-Györgyi.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj elismerésben évente 9 orvos részesülhet. Közülük hetet a nagyközönség választhat ki területi alapon, a díjat alapító Goodwill Pharma Az Egészségért Alapítvány pedig két szakmai díjat ad át.

A díj alapítói 2018. január közepéig várják a páciensek rövid indoklással vagy személyes történettel kísért ajánlásait, ami alapján egy-egy Magyarországon praktizáló orvost méltónak tartanak a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra. Ezt követően március végéig lesz lehetőség szavazni a jelöltekre, április 7-én, az Egészségügyi Világnapon pedig a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor az ünnepélyes díjátadóra. Már most több mint 200 jelölés érkezett, de a szervezők ezernél is többre számítanak.


Link: delmagyar.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *