SZTE Info

60 milliárdból fejleszt az egyetem: több ezer új munkahely az ELI mellé települő cégekben

Csongrád megye - Korszerűsítik a jogi és a zeneművészeti kar épületét, valamint összesen tízmilliárd forint jut a fül-orr-gégészeti klinikára, amely új tömböt is kap. Elkezdődik az ELI lézeres központ melletti tudományos park építkezése is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Évtizedek óta tolják maguk előtt a problémákat, nemzetközi színvonalú munka folyik katasztrofális állapotban lévő épületek falai között. Igaz ez az oktatásra és a gyógyításra is – fogalmazott kedden Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatón. Külön kiemelte a fül-orr-gégészeti klinika épületének rekonstrukcióját és bővítését, valamint a zeneművészeti kar épületének teljes átalakítását, amelyben egy új koncertterem is helyet kap majd.


A rektor beszélt az ELI lézeres központ mellett kialakítandó tudományos parkról, ahol akár 3-4 ezer új munkahelyet is teremthetnek a betelepülő cégek. 1,75 milliárd forintból elkezdődhet a terület előkészítése, egy meglévő épület átalakításával megvalósulhat a Science Park első lépése, az inkubátorház építése.
– Hála istennek, nagy számokról beszélhetünk, ha mindent összeadunk 60-65 milliárd forint jut fejlesztésre – fogalmazott a rektor, hozzátéve, hogy 2-3 naponta köt együttműködési megállapodást valamelyik céggel az egyetem.


Fendler Judit kancellár kiemelte: 240 ingatlana van az egyetemnek, ebből nagyon kevés az, ami megfelel a követelményeknek. A zeneművészeti kar épületének állapotát már Bartók Béla is méltatlannak nevezte 1908-ban, a zeneiskola akkori igazgatójának írt levelében. Kormányzati forrásból most mintegy 3 milliárd forintból valósul meg az épület – a Tukats-ház – teljes rekonstrukciója.

A kancellár asszony külön is hangsúlyozta az egészségtudományi képzések gyakorlati és elméleti hátterét javító beruházásokat. Ezek egyike a fül-orr-gégészeti klinika, melynek igazgatója, Rovó László lapunk kérdésére válaszolva elmondta, 3 éve megkapták a gyermekellátást is, amivel kezelhetetlen lett a logisztika és az infrastruktúra. – Ez az ház a gyermekklinika fertőzőosztálya volt a 60-as években, nem bírja el a regionális ellátást és a nemzetközi betegforgalmat – mondja a professzor.


Megtudtuk, lehetővé válik egy teljesen új tömb felépítése a régi klinika mellett, s ebben helyet kap majd két európai színvonalú műtő is. Így a régi épületben felújított másik kettővel már négy várja majd az ellátásra szorulókat. 2-3 ágyas, saját vizesblokkos szobákat terveznek, és nagy méretű új ambulanciákat alakítanak ki a klinika földszintjén. – A pénzből futja a régi épület renoválására és műszerfejlesztésre is, így a gyógyítás és az oktatás színvonala is eléri majd az európait – hangsúlyozza Rovó László. A fül-orr-gégészeti klinika korszerűsítésére és az új tömb építésére 10 milliárd forint jut.


Kormányhatározat született arról is, hogy 650 millió forintból elkezdődhet az állam- és jogtudományi kar épületének felújítása. Visszaállítják az egykori kupolát és toronyszobát, befedik az udvart, alatta pedig 130 fős előadótermet alakítanak ki.


Link: delmagyar.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *