Bezár

Internet

Idén 245 hallgató vett részt az áldozatvédelmi kurzus előadásain

Idén 245 hallgató vett részt az áldozatvédelmi kurzus előadásain

2016. április 27.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar „Áldozatvédelem, áldozattá válás megelőzésének alternatívái” című prevenciós kurzusán tartott előadást Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője 245 hallgató előtt. A kormánymegbízott a közigazgatás átalakításának részleteit ismertette, a hivatal kormánytisztviselője, az Év áldozatvédője szakmai elismerés kitüntetettje, Nagyné Palócz Gabriella pedig az áldozatsegítés mindennapi gyakorlatáról tájékoztatta a hallgatókat.

Juhász Tündét, a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar oktatási dékán-helyettese, Joó Gabriella docens köszöntötte, aki elmondta: a karról kikerülő hallgatók munkája kettős: a gyakorlati munkájukkal párhuzamosan kell a hivatali ügyintézést is ismerniük, hogy ebben is támaszai lehessenek az embereknek.


Előadásában a kormánymegbízott kiemelte, hogy az elmúlt években elindított, az országban is páratlan áldozatvédelmi konzorcium rendkívül eredményes volt. A Csongrád Megyei Kormányhivatal irányításával olyan szakterületek kerültek egymáshoz közel, amelyek ugyan egy ügyért dolgoztak, de mindenki a maga szakterületén egymástól függetlenül tette azt. A konzorcium révén a rendőrség, az ügyészség, az állam közigazgatási rendszere, a Csongrád megyei egyházak olyan, ma is élő és megfelelő alapokra helyezett együttműködése született meg Szegeden, amelynek az a feladata, hogy az elesetteket, az ifjúságot és az áldozattá vált embereket segítse. Ebben különleges feladatot kapott az egyetem, hiszen egy létező bűnmegelőzési oktatás, amely lassan húsz éve – támogatás nélkül – állt pályára, szolgáltatta az alapot egy új, áldozatvédelmet segítő kurzus indításához, amely a programban elért eredményeket tovább tudja adni a szakember-jelölteknek.


Juhász Tünde elmondta, hogy az újjászervezett közigazgatás a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítása alatt áll. Idézte is Lázár János egyik gondolatát, amely az Államreform program céljának szemléletes megfogalmazása is egyben: „Az állam a mi szolgánk és ne mi legyünk a rabszolgái.” A kormánymegbízott hangsúlyozta, a közigazgatás feladata valóban az, hogy szolgálni tudja a társadalmat, a versenyképes gazdaságot, az állampolgárokat. „Ezen a téren az elmúlt öt évben komoly eredményeket sikerült felmutatni, hiszen míg például a 2011-ben megnyílt kormányablakok csak 29 féle ügykörben tudtak eljárni, mára már 1206 felé ügyben fordulhatnak a munkatársakhoz az ügyfelek.”- mondta. Juhász Tünde előadásának hangsúlyos részét adta a Kormányhivatal szociális és gyámügyi, valamint családtámogatási és társadalombiztosítási feladatainak bemutatása, hogy így a végzett szociális és egészségügyi szakemberek majd közvetlenül tudjanak a hatósághoz fordulni segítségért egy-egy problémás esetben. Hozzátette: nyitott a lehetőség azon védőnők és szociális munkás hallgatók számára, akik úgy döntenek, hogy a szakigazgatásban akarnak tanulmányaiknak megfelelő területen dolgozni. „Fontos követelmény ma – és ez igaz minden igazgatási területre-, hogy olyan munkatársak tartsák a kapcsolatot az ügyfelekkel, a lakossággal, akik értenek a feladathoz és megfelelő gyorsasággal, szakmaisággal tudnak reagálni a kérésekre.” – emelte ki.


A kormánymegbízott előadását követően, a Szociális és Gyámhivatal munkatársa, Nagyné Palócz Gabriella áldozatsegítő szakügyintéző vette át a szót aki, mint az „Év áldozatsegítője” szakmai elismerés kitüntetettje és ügyfelekkel foglalkozó, gyakorlati szakember, a mindennapi munka rejtelmeibe vitte el a hallgatóságot.


Joó Gabriella a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar oktatási dékán-helyettese elmondta: a szakra nagyon sok hallgató jelentkezik évről évre. A kar teljes vezetése azon dolgozik, hogy lekövessék az új ismereteket és megfelelő tudást adjanak a hallgatók kezébe, így nagyon életszerű volt a rendhagyó előadás karon.


Szilágyiné Bay Lujza címzetes főiskolai docens, ny.r. alezredes, a bűnmegelőzési kurzusok alapítója, a rendhagyó óra végén elmondta, bízik benne, hogy az életpálya modell szélesítésével ez a szakterület is megerősítést kap. Szükség van arra, hogy a társadalom legnehezebb helyzetbe került tagjait krízis időszakán át tudják segíteni a jól képzett szakemberek: védőnők, szociális munkások, egészségügyi dolgozók, mentálhigiénikusok. Az erre való felkészítést szolgálja a most zárult kurzus is.


Link: szegedma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek