Bezár

Internet

Online - 2015. január

Online - 2015. január

2015. február 20.
16 perc

2. hét

2015. január 05-január 11.

Argentínában jártak, Cambridge-be készülnek

Sajgó Mátyás (balra) és Novák Márk érmekkel jöttek haza a természettudományos diákolimpiáról - © Fotó: Ádám János

Miskolc, Tiszaújváros - Ezüst- és bronzéremmel tértek haza a tehetséges fiúk a diákolimpiáról.

A Témáról

A jövő tudósai itt vannak közöttünk. Még 16 évesek sincsenek, de már versenyeztek a Nemzetközi Junior Természettudományi Diákolimpián Argen­tínában. A tiszaújvárosi Sajgó Mátyás és a miskolci Novák Márk, a Földes Ferenc Gimnázium diákjai kiváló eredményt értek el. Matyi ezüst-, Márk pedig bronzéremmel tért haza a rangos eseményről, és persze sok-sok élménnyel, frissen szerzett barátságokkal.

De hogy az elején kezdjük, a fiúk már eddig is kiválóan szerepeltek különböző országos kémiaversenyeken, így nyertek jogot több válogató után, hogy tagjai lehessenek a 6 tagú magyar csapatnak, mely december 1-jén indult a távoli országba.

Rengeteg munka

Leírni persze könnyű, de a fiúktól tudjuk, hogy rengeteg munka van a nagyszerű eredmény mögött. A felkészülés júniusban kezdődött, nyáron tízszer, ősszel pedig hússzor voltak Budapesten, ahol szinte egész napos gyakorláson vettek részt. A kiadott tananyagot itthon kellett elsajátítaniuk, és abból minden alkalommal dolgozatot írniuk. A nehézséget az adta, hogy nem csupán a kémiát kellett tudniuk (mindketten ezt a tárgyat szeretik a legjobban), hanem a fizikát és a biológiát is. Márk úgy fogalmaz, a biológia kicsit magolós, de igyekeztek ezt is jól megtanulni. Nem volt ritka a napi 10-14 órás tanulás sem.

Sztrájkoltak

Az argentínai utazás egyébként nagy izgalmakkal kezdődött. November 30-án ugyanis kiderült, hogy a Lufthansa dolgozói sztrájkolnak másnap, épp az utazás napján. De még szerencse, hogy ezt észrevette az egyik csapattag édesapja, aki értesítette a többieket. Gyors szervezés, korábbi indulás és négy átszállás. Végül a magyar csapat mégis megérkezett Mendózába, a verseny helyszínére. Igaz, nem az eredeti tervnek megfelelő 28, hanem 40 óra alatt, de a lényeg, hogy ott voltak.

Matyitól tudjuk, hogy a verseny három próbatételből állt. Az első egy teszt volt, a másodikban számolni kellett, a harmadik pedig gyakorlati feladatok sora. Itt már 3 fős csapatokban dolgoztak, Matyi és Márkkülön-külön csapatba kerültek, viszont ők voltak a felelősek a kémiáért. Mára a fejükben van a 9.-es és a 10.-es kémia-, fizika- és biológia-tananyag, csak részletesebben és magasabb szinten, mint ahogy azt középiskolában tanulják, árulják el a fiúk.

– Több mint 30 országból érkeztek diákok a versenyre – meséli Márk. – Órási élmény volt ez számunkra.Argentína gyönyörű, az ott élő emberek nagyon kedvesek. Az igaz, hogy beszélgetni nem nagyon tudtunk velük, mert ők nem értették az angolt, mi pedig a spanyolt, de ha kimentünk sétálni a városba, akkor az „activity” jól működött.

Éjjel-nappal

A fiúk elárulják azt is, hogy a jövőre nézve is rengeteg haszna van ennek a versenynek. Szinte biztos, hogy megpróbálkoznak az idősebbeknek rendezett Nemzetközi Kémia Diákolimpiával. Márk azt hallotta, hogy az egyetemen majd rengeteget kell tanulni, éjjel-nappal, de mivel ők már most megszokták a kitartó tanulást, úgy véli, később ez nem okoz majd gondot nekik.

Természetesen a fiúk jövőbeni terveire is kíváncsiak voltunk. Kiderült, Matyi szeretne Cambridge-ben tanulni, mert szerinte ennek az egyetemnek van a legjobb híre. Azt azonban még nem tudja, hogy milyen pályát választ majd. Márknak is megfordult a fejében a Cambridge-i Egyetem, de ő gondolt a Budapesti Műszaki Egyetemre, az ELTE-re és a Szegedi Tudományegyetemre is. Talán vegyész vagy olajmérnök lesz, de van még ideje eldönteni.

A téli szünet számukra azonban nem csak pihenéssel telik. A verseny és felkészülések miatt be kell pótolniuk az iskolai tananyagot. – Matyi szinte nem is ismeri az informatika-tanárát, én pedig keveset jártam nyelvtanórára, mert ezek az órák pénteken vannak, amikor nekünk a felkészítők voltak – meséli Márk. Ráadásul neki még közbejött egy betegség is, úgyhogy összesen 3 hetet hiányzott decemberben az iskolából.

Tanárok, szülők, támogatók

A jó eredményhez persze nemcsak a fiúk tudása és szorgalma kellett, hanem a felkészítő tanárok munkája, a szülők és a szponzorok segítsége is. A csapat 4-5 millió forintos útiköltségének egy részét ugyanis vállalkozók, cégek, alapítványok segítségével tudták előteremteni.

ÉM-HE

 

Link: http://www.boon.hu/argentinaban-jartak-cambridge-be-keszulnek/27325997

 

*

 


Kampányolnak a diákjaikkal az iskoláért

Pusztamérges - Mindent megtesz a pusztamérgesi középiskola, hogy szeptemberben újra első osztályt indíthasson. Most családias a légkör, alig hatvan diákjuk van.

 

A legjobb 4 év

Kónya Gábornak írta egy tavaly előtt végzett diákja, aki most a Szolnoki Főiskola hallgatója: „Az az igazi, pusztamérgesi családias hangulat nagyon-nagyon hiányzik. Olyan rossz, hogy a tanárok nem ismernek személyesen (...). Nincs az a noszogatás, pátyolgatás, szeretet, amit ott kaptam, maguknál. Tényleg nagyon hiányzik, ha lehetne, akkor is ott kezdeném újra, Pusztamérgesen. (...) Egyetlen rossz emlék sem jut eszembe a suliról – a legjobb 4 évem volt."

Tavaly ősszel nem indíthatott első osztályt, novemberben a felvételi tájékoztatóba sem került bele, mert későn kapta meg az engedélyt, mégis „ezerrel kampányol" a pusztamérgesi középiskola – tudtuk meg Kónya Gábortól, az intézmény vezetőjétől. Tájékoztató jelleggel prospektust szerkesztettek magukról. Ez a legkevesebb, hiszen az iskola informatikai osztályt hirdet. Nyílt napokra invitáltak, régiós tanulmányi versenyt szerveztek, valamint 26 iskolában toboroztak Kalocsától Deszkig a legmodernebb Prezi szoftverrel és diákjaik segítségével.

Családias az iskola; jelenleg három osztályban kerekítve hatvan diákot tanít 13 pedagógus, az óraadókkal együtt. A mostani osztályok fele „infós", a másik fele idegenforgalmat tanul. A jövendőbeli elsősök viszont csak számítástechnikások lesznek. – Senki ne képzelje, hogy itt, vidéken ingyen van az ötös, a jó jegy nálunk is annyit ér, mintha a szegedi Ságváriban kapnák. Általában a diákok 15-20 százaléka megy főiskolára, egyetemre, a többség OKJ-s képzéssel fejeli meg az érettségijét – jegyezte meg az iskolavezető. – Mindenki emelt óraszámban tanul angolt, és bár a matek mellett ez is mumustárgynak számít, a különféle programok a legfélénkebbeket is arra ösztönzik, hogy megszólaljanak. Felszereltségünk a pályázatoknak köszönhetően egészen jó.


Interaktív táblákkal, laptopokkal dolgozunk, saját zsebből meg vettünk magunknak egy kisrobothoz való tartozékokat, amit a srácok két és fél hét alatt úgy összeraktak, hogy megállták a helyüket a szegedi LEGO Szumó bajnokságon. Nyári gyakorlathoz papírgyűjtésből vettünk a bontóból alkatrészeket, a gyerekek forrasztottak, szereltek, és meglettek a gépek. Azt szoktam mondani: aki nálunk végez, annak programtelepítésekkel, -használattal, hálózat-karbantartással nem lesz gondja. Kollégiumunk is van, a diákok fele bentlakó.

A fiatalok bő egy éve vesznek részt a Történelem a konyhánkban című nemzetközi programban. Iskolai szervezésű program többek között a Tour de Puszta kerékpáros túra, és működik a Fábián Tamás Klub a három éve etiópiai terrortámadás áldozatául esett geográfus tiszteletére. Látogatásunkkor Petrovics Kálmán, a Szegedi Vízisport Egyesület igazgatója mesélt néhai barátjáról, aki afrikai útja előtt járt náluk.

Az iskola sok változást átvészelt már. 1996-ban épült fel a német Észak-Rajna–Vesztfália tartomány támogatásával, hogy a homokháti gyerekek a közelben színvonalas középfokú oktatásban részesülhessenek. Előbb a helyi önkormányzat, majd a megyei helyhatóság, később a vidékfejlesztési tárca, most az utódja, a Földművelésügyi Minisztérium a fenntartója. Működött önállóan, az ásotthalmi Bedő Albert Szakképző Iskola és Kollégium telephelyeként, aztán megint önállóan, jelenleg az ásotthalmi iskola tagintézménye.

Link:  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kampanyolnak_a_diakjaikkal_az_iskolaert/2411957/

 

*

 

Itt vannak a számok: ennyien kerülhetnek be a szegedi egyetemre

Hány hallgató kerülhet be a 2015-ös felvételin a Szegedi Tudományegyetem képzéseire?

A kapacitásszám azt mutatja, hogy az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzésekre összesen hányan kerülhetnek be. Az egyes szakok minimális és maximális kapacitását a felvi.hu-n, az adott képzésnél találjátok, a mesterképzések esetében külön-külön megtaláljátok az ösztöndíjas és az önköltséges képzések kapacitásszámait, a többi képzésnél pedig az összesített számokat.

A Szegedi Tudományegyetem az idén viszont körülbelül ezer fővel csökkentette a kapacitását, így összesen 20 944 hallgatót vehetnek fel alap-, osztatlan és mesterszakokra, nappali, esti, levelező és távoktatási munkarendbe.

 

Link: http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2015/1/3/Itt_vannak_a_szamok_ennyien_kerulhetnek_be__ADFD6L

 

*

 

Levegőminőség mérő műszert fejleszt a szegedi Hilase Kft.

2015.01.01.

Hírszerkesztő

A Videoton Holding Zrt. egyik tagvállalata, a szegedi Hilase Fejlesztő Kft. által vezetett konzorcium uniós forrás felhasználásával új típusú levegőminőség mérő műszert fejleszt, amely a szálló por veszélyességének valós idejű monitorozására képes.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Hilase mellett a Szegedi Tudományegyetem, a Videoton Holding Zrt. és a Pannon Egyetem alkotja a konzorciumot, amely 242,18 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében. A kutatás-fejlesztési projekt 349,39 millió forint összköltségvetésű és célja egy világviszonylatban is újdonságnak számító, kompakt, folyamatos és automatikus módon működő, fotoakusztikus elvű aeroszolmérő műszer prototípusának kifejlesztése.


A projekt több helyszínen, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben valósul meg. A fejlesztés befejezésének tervezett időpontja 2015. május 31. Az MTI érdeklődésére Bozóki Zoltán, a Hilase ügyvezetője elmondta, hogy a mérőműszerrel a szálló por kémiai összetétele és egészségkárosító hatása, továbbá a kibocsátási forrás (közlekedés, fűtés) is on-line meghatározható lesz. Hozzátette: uniós elvárás a szálló por koncentrációjának csökkentése, amelynek hatékonyságát növelheti a szálló por forrásának ismerete.

Közölte, hogy első lépésként a műszer alkalmasságát próbálják tudományosan bizonyítani az egyetemekkel közösen, majd ezt követően lesz lehetőség városokba, környezetvédelmi hálózatokba telepíteni. Jelezte, hogy a fejlesztés során egy szabadalmat már levédettek, de szükség esetén továbbiakat is levédenek. Bozóki Zoltán elmondta, hogy a műszer gyártása reálisan 4-5 év múlva kezdődhet el. Úgy vélte, amennyiben ára négymillió forint alá szorítható, akkor piaci körülmények között eladható lesz.


A majdani gyártást a Videoton Holding Zrt., hitelesítését pedig a Hilase végezné, mint ahogy tették ezt annak a több mint 50 műszernek az esetében, amelyek az északi-tengeri és brazíliai fúrótornyoknál a földgáz szennyezettségét mérik.

Link:

http://www.autoszektor.hu/hu/content/levegominoseg-mero-muszert-fejleszt-szegedi-hilase-kft

*

 

Három dolog, amire büszkék voltunk 2014-ben

2014.12.31., 16:00 Frissítve: 2015.01.03., 19:46 1

Nem állítjuk, hogy túl sok pozitív hírről számolhattunk be nektek 2014-ben, de azért akadt egy-két jó dolog - a magyar egyetemek az anyagi nehézségek ellenére is tartják magukat a világrangsorokban, Szegedet a világ legszebb egyetemvárosai közé választották, és az is kiderült, hogy a cserediákok kifejezetten szeretik Magyarországot.

Szeged Európa legjobb egyetemvárosai között

A Condé Nast Traveler decemberben állította össze Európa tíz leggyönyörűbb egyetemvárosának listáját, na meg azt, hogy mit nem szabad kihagyni, ha ott jártok. Oxford, Heidelberg, Krakkó, Leuven és Montpellier mellett Szeged is felkerült a listára: Magyarország negyedik legnagyobb városáról az egyetem mellett a Szegedi Szabadtéri Játékokat, az ország fürdőkultúráját, az éttermeket és vele együtt a paprikát, a halászlét és a Pick-szalámit emelték ki a cikk írói.

Forrás: Wikipedia

Négy magyar egyetem a QS-rangsorban

Négy magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) 2014/2015-ös felsőoktatási világrangsorára. Hosszassan lehetne vitázni azon, hogy ez jó vagy rossz eredmény - mi csak annyit mondunk, hogy aki megnézi, mennyiből gazdálkodnak a világ vezető egyetemei, rögtön értékelni fogja a magyar felsőoktatási intézmények helyezését.

A magyar felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt, a QS-rangsor készítői az idén az 551-600. helyre sorolták. Az ELTE az idén a 601-650. helyen szerepel, míg a Corvinus a 701+ kategóriába került. A Debreceni Egyetem megőrizte tavalyi helyezését, az idén is a 601-650. helyre sorolták.

Forrás: Fazekas István

Magyarországon a legjobb cserediáknak lenni

Egy felmérés szerint a világ ötven országa közül Magyarországon a legjobb cserediáknak lenni. Nem véletlen, hogy nőtt Magyarország népszerűsége az elmúlt három évben a külföldi cserediákok körében - közölte a nemzetközi diákcsereprogramok szervezésével foglalkozó nonprofit szervezet, a Magyarországon 1990 óta működő American Field Service (AFS).

Link: http://eduline.hu/felsooktatas/2014/12/31/rangsorok_amire_buszkek_lehetunk_CDBXNI

*

 

Százmilliókat spórolna évente megújuló energiával a szegedi egyetem

forrás: delmagyar.hu

Megjelenés: 2014.12.31., 08:11 Utolsó módosítás: 2014.12.30., 22:21

A rezsicsökkentést több milliárd forint értékű beruházásokkal kívánják elérni, de így is megéri. Egyedülálló magyar szabadalmi megoldással, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ parkja alatt húzódó szennyvízcsatorna melegével fűtenék a József Attila Tanulmányi és Információs Központot Szegeden.

A projekt közbeszerzési fázisban van, kivitelezőre várnak. Majó Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta: az eljárás lényege, hogy a klinika parkja alatt futó szennyvízcsatorna hőjét átvezetnék a József Attila Tanulmányi és Információs Központba. A TIK éves rezsije 300 millió forint körüli, tetemes részét fűtésre költik, ezért fontos a megújuló energia használata.

7-9 év alatt megtérülne

A rendszer hűtésére is alkalmas, mert nyáron hidegebb levegőt tudnak elvonni a föld alatti csatornából. A szennyvízhőt hasznosító berendezést is tartalmazó beruházás mintegy 170-180 millió forintból 2015 októberére, a következő fűtési szezonra valósulhat meg. A fejlesztés – évente közel 20-22 millió forintot spórolva – 7-9 év alatt megtérülne.

A TIK fűtését és hűtését jelenleg hőcserélő rendszerrel oldják meg: levegőt szívnak be a központba, ezt hűtik vagy melegítik. A tervezett fejlesztés azért jó, mert télen melegebb, nyáron hidegebb levegőt tud biztosítani.

200 milliót spórolna az SZTE

A Szegedi Tudományegyetemnek több megújuló energetikai fejlesztése is volt az elmúlt években. A napokban átadott geotermikus kaszkádrendszer szegedi és újszegedi termálköreinek kiépítésével 1,25 milliárd forintból 37 egyetemi és önkormányzati intézményt látnak el geotermikus hőenergiával.

A szegedi önkormányzattal és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponttal közös fejlesztés során kiépített rendszerre csatlakoztatták többek között a klinikai központot, a Somogyi-könyvtárat, a biológiai kutatóközpontot, a Városi Sportcsarnokot és Uszodát, az ÁNTSZ épületét, a Herman Ottó és a Móra Ferenc Kollégiumot. A beruházásnak köszönhetően 80-100 millió forint maradhat a kasszában, ami 10-15 éves megtérülést jelent.

Az egyetem éves rezsiköltsége 2 milliárd forint körül mozog, ennek legalább 10 százalékát szeretnék megtakarítani a fejlesztésekkel. Ezt szolgálják a napelemes beruházások is. Jelenleg 800 kilowattos összteljesítményű napelempark üzemel az egyetemi épületek tetején, kategóriáját tekintve a legnagyobb az országban. A 24 épületet érintő fejlesztéssel mintegy 30 millió forintot tudnak megtakarítani évente.

Link: http://www.alternativenergia.hu/szazmilliokat-sporolna-evente-megujulo-energiaval-a-szegedi-egyetem/70399

*

 

Január végén újra Educatio szakkiállítás

h, 2015/01/05 - 01:36 - johannes

Ismét megrendezik az oktatási piac legnagyobb seregszemléjét, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást a fővárosban: a január 22-24 közötti rendezvényen a felvételizőkön kívül a pedagógusok és intézményvezetők értesülhetnek a szakma újdonságairól, a taneszközök és módszerek korszerűsödéséről.

 

A kiállítás honlapja szerint az immár 15. alkalommal megszervezendő, ingyenesen látogatható börzén a felsőoktatási intézmények mellett tankönyvkiadók, taneszközgyártók és -forgalmazók, külföldi egyetemek, nyelviskolák, szakképző intézmények és oktatással foglalkozó kutatóintézetek is bemutatják kínálatukat. Ezen kívül olyan intézmények és vállalatok képviselőivel, szakembereivel is találkozhatnak az érdeklődők, akik meghatározó szerepet töltenek be a magyar oktatás fejlődésében.

Az ingyenesen látogatható kiállításon a felvételiző diákok egy időben, egy helyen tájékozódhatnak csaknem 50 felsőoktatási intézményről. Az egyetemek, főiskolák képviselőitől és jelenlegi hallgatóitól megtudhatják a legfrissebb és legfontosabb információkat a képzési rendszerről, a szakokról, a felvételi esélyekről és lehetőségekről, valamint a tanulmányi és szociális juttatásokról, a kollégiumi elhelyezésről, illetve az intézmény nyújtotta szabadidős tevékenységekről is kérdezhetnek.

A hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléje a felvételizőkön kívül a pedagógusok és intézményvezetők számára is egyedülálló lehetőséget biztosít, hiszen értesülhetnek a szakma újdonságairól, a taneszközök és módszerek korszerűsödéséről. A standokon kívül színvonalas szakmai programok és előadások is várják az iskolák tanárait és vezetőit, illetve az oktatás különböző területein érdekelt cégek - mint kiállítók - képviselőit.

A Syma rendezvényközpontban tartandó kiállítás az elmúlt évek tapasztalatai alapján mintegy 30 ezer látogatót vonzott.

hasonló tartalommal megjelent cikkek:

http://euroastra.hu/node/87116
http://hir.ma/belfold/oktatas/januar-vegen-ujra-educatio-szakkiallitas/470209
http://hir6.hu/cikk/106366/januar_vegen_ujra_educatio_szakkiallitas

 

*

Az apró fejsérülések elbutuláshoz vezethetnek

A vizsgálatokat az USA védelmi minisztériuma is támogatja.

2015.01.05. 16:12

Megváltoztathatja az enyhe, mindennapos koponyasérülések kezelésének metódusát a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem orvosai által végzett kutatómunka, amely azt feltételezi, hogy egy kisebb agyrázkódásnak is lehetnek hosszabb távon káros élettani következményei. A vizsgálatokat az USA védelmi minisztériuma is támogatja.

Írásunkat a keddi Gyógy-írben olvashatják.

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/az_apro_fejserulesek_elbutulashoz_vezethetnek/2412474/

*

 

Emmi: lezárult a kancellári pályázatok második fordulója


Eredményesen zárult akancellári pályázatok második fordulója, így abban a nyolc állami felsőoktatási intézményben is megkezdhetik munkájukat a kancellárok, ahol az első fordulót követően nem volt sikeres pályázat - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának december 23-ai közleményéből.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2014. július 28-án huszonkilenc pályázatot jelentetett meg az állami felsőoktatási intézmények kancellári megbízására. A huszonkilenc pályázatból huszonegy intézményben volt sikeres a pályázat, így a kancellárok 2014. november 15-ei hatállyal ezekben az intézményekben megkezdték tevékenységüket. Azon nyolc felsőoktatási intézményben azonban, ahol nem volt eredményes a pályázat, 2014. november 7-én új pályázatot írtak ki. A benyújtási határidőre (2014. november 24-e) 102 pályázó jelentkezett.

Az első fordulóhoz hasonlóan a pályázókat egy bizottság hallgatta meg, majd tájékoztatták véleményükről az emberi erőforrások miniszterét, mint javaslattevőt. Végül a miniszterelnök, mint a kinevezési jogkör gyakorlója, a miniszter javaslatai alapján hozott döntést a kancellárok személyével kapcsolatban.

A döntés alapján az Eötvös Loránd Tudományegyetemen dr. Scheuer Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen dr. Kupper András, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen dr. Papp Csilla, a veszprémi Pannon Egyetemen dr. Kovács Gyula, a Szegedi Tudományegyetemen Devecz Miklós, a Pécsi Tudományegyetemen Jenei Zoltán, a bajai Eötvös József Főiskolán dr. Bohátka Gergely, a Kecskeméti Főiskolán Hegmanné Nemes Sára - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős jelenlegi államtitkára lett a kancellár.

A közlemény emlékeztetett: a kancellári rendszer létrehozásának célja az volt, hogy megszűnjön a felsőoktatásban a rossz gazdálkodás, illetve a magyar felsőoktatás intézményirányítása a magyar adófizetők társadalmi elvárásainak is megfeleljen. Az állami felsőoktatási intézmények új irányítási rendszerében a rektor az intézmény első számú vezetője, de a kancellár felel az intézmények igazgatási, gazdálkodási, jogi, közbeszerzési, műszaki, informatikai működtetéséért.

Link: http://www.edupress.hu/hirek/index.php?HirID=32142&pid=egycikk

*

A szegedi egyetem is bemutatkozik az Education

Ismét megrendezik az oktatási piac legnagyobb seregszemléjét, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást Budapesten: a január 22-24. közötti rendezvényen a Szegedi Tudományegyetem tizenkét karának képzéseit is bemutatja a Tisza-parti universitas.

A kiállítás honlapja szerint az immár 15. alkalommal megszervezendő, ingyenesen látogatható börzén a felsőoktatási intézmények mellett tankönyvkiadók, taneszközgyártók és -forgalmazók, külföldi egyetemek, nyelviskolák, szakképző intézmények és oktatással foglalkozó kutatóintézetek is bemutatják kínálatukat. Ezen kívül olyan intézmények és vállalatok képviselőivel, szakembereivel is találkozhatnak az érdeklődők, akik meghatározó szerepet töltenek be a magyar oktatás fejlődésében.

Az ingyenesen látogatható kiállításon a felvételiző diákok egy időben, egy helyen tájékozódhatnak csaknem 50 felsőoktatási intézményről. Az egyetemek, főiskolák képviselőitől és jelenlegi hallgatóitól megtudhatják a legfrissebb és legfontosabb információkat a képzési rendszerről, a szakokról, a felvételi esélyekről és lehetőségekről, valamint a tanulmányi és szociális juttatásokról, a kollégiumi elhelyezésről, illetve az intézmény nyújtotta szabadidős tevékenységekről is kérdezhetnek.

A hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléje a felvételizőkön kívül a pedagógusok és intézményvezetők számára is egyedülálló lehetőséget biztosít, hiszen értesülhetnek a szakma újdonságairól, a taneszközök és módszerek korszerűsödéséről. A standokon kívül színvonalas szakmai programok és előadások is várják az iskolák tanárait és vezetőit, illetve az oktatás különböző területein érdekelt cégek – mint kiállítók – képviselőit.

Forrás és fotó: szeged.hu

Link: http://promenad.hu/cikk/a-szegedi-egyetem-is-bemutatkozik-az-education-149869

*

 

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek