Bezár

Internet

Online - 2014. január

Online - 2014. január

2014. január 26.
25 perc

5. hét

2014. 01. 27. – 2014. 02. 02.

 

SZTE-s adományokból meleg betegszoba - December közepétől január elejéig tartott az SZTE Tanulmányi és Információs Központ (TIK) és a Tappancs Állatvédő Alapítvány közös adománygyűjtése, az új karanténrészlegben 175 ezer forintból szigetelhetik és tehetik fűthetővé a betegszobát. A gyűjtést igazoló emlékplakettet január 29-én, Erdélyi Evelyn, az intézmény igazgatója adta át. - Működésünk kezdetétől alapvető feladatunk a környezettudatos üzemeltetés mellett a társadalmi felelősségvállalás - hangsúlyozta az adomány átadásánGyarmati László, a TIK PR-asszisztense.

promenad.hu

 

 A felsőoktatás élénkítené az iparral való kapcsolatát - ...Nyolc magyar felsőoktatási intézmény, kutatóintézet szignálta a Járműipari Felsőoktatási és Kutatási Együttműködési Megállapodást: a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete, a Kecskeméti Főiskola, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem. A megállapodáshoz a helyszínen csatlakozott számos autóipari nagyvállalat, kis- és közepes vállakozás, így az aláírók között van például az Audi Hungaria Motor Kft., a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., az Opel Szentgotthárd Kft., a Continental Hungaria Kft., a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., és a Rába Járműipari Holding Zrt., a Lear Corporation Hungary Kft. A Győr-Moson-Sopron Megyei, illetve a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szintén csatlakozott a megállapodáshoz. autopro.hu

 

 

Ismét megrendezik Szegeden a fizika napját - Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg február 1-jén, szombaton a Fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen: a résztvevők betekinthetnek a laboratóriumokba, maguk is végezhetnek látványos kísérleteket, valamint megismerkedhetnek az intézményben folyó tudományos és oktatási munkával. - A Fizikus Tanszékcsoport által szervezett immár hagyományos eseménynek kettős célja van: népszerűsíteni a fizikát, az egyetemen folyó kutatást, oktatást - elsősorban a középiskolások körében -, valamint bemutatni, hogy milyen szoros kapcsolat van a tudományos eredmények és a mindennapi élet között.

promenad.hu

 

 Megújult az újszegedi füvészkert üvegháza - Egy európai uniós pályázat segítségével újították fel a Szegedi Tudományegyetem újszegedi füvészkertjének üvegházát, amely a meleg égövi növénygyűjteménynek ad helyet. Az üvegházban egy fűthető vizű tavat is kialakítottak, amelyben új vízinövények elhelyezését tervezik. - A 2007-2013-ig tartó pályázati időszakban a Környezet- és Energia Operatív Program keretében megjelent "Gyűjteményes kertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása" című pályázati kiírás keretében a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje három projektet is elnyert, amelyek elsősorban az üvegházak és a hazaitól eltérő környezetet igénylő gyűjtemények élőhelyének felújítását célozták meg.

promenad.hu

 

Hősként küzd a fél szívvel született Döme - Szeged - Szünet nélküli a zsongás a kis Döme körül a Szegedi Tudományegyetem gyermekszívsebészetén. Döme szervezete jól bírta a műtétet, és stabil az állapota - - Az orvosok folyamatosan vizsgálják az intenzíven a kisbabát, aki a keddi operáció után kis harcosként küzd az életéért. Mint megírtuk, a kisfiú szívének bal kamrája és pitvara nem fejlődött ki, ezért az orvosok lemondtak róla. Ám a szegedi kardiológusok vállalták: megkísérlik megmenteni a gyerkőc életét.

blikk.hu

 

 A történelem egy új korszakába léptünk - ...Dr. Gáspár Róbertet, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet Gyógyszerésztudományi Kar intézetvezetőjét Vass István Zoltán kérdezte. - Hanganyag / videó lejátszása - A történelem egy új korszakába léptünk - Dr. Gáspár Róbert

mno.hu

 

Versenyfelhívás a VI. Bartók Béla Zongoraversenyre - A VI. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt 2014. március 25-30. között rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc Hangversenytermében (Szeged, Tisza Lajos krt. 79-81.) . A verseny célja, hogy a zongora szakos hallgatók és ifjú művészek Bartók Béla szülővárosa- Nagyszentmiklós- közelében, Szegeden bemutatkozhassanak. A két város már évek óta tartalmas kapcsolatot ápol, melyet a szervezők e versennyel is szeretnénk tovább gazdagítani.

fidelio.hu  

 

 3D dizájn képzés indul a szegedi és a temesvári egyetemen - Szakmai képzés oktatási programjának kidolgozása kezdődik meg a Szegedi Tudományegyetem és a Temesvári Nyugati Egyetem együttműködésével a 3D dizájn területén. - Aranyi Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz- Művészettörténet tanszékének nyugalmazott főiskolai docense kiemelte, hogy a térségben tapasztalható szakemberhiány vezetett a projekt elindításához. Ez a program a két intézmény 20 éves múltra visszanyúló kapcsolatának csúcspontja - hangsúlyozta a docens, aki egyben a 3D dizájn projekt vezetője is.

szeged.hir24.hu

 

A világ leginkább környezettudatos egyetemei között van a szegedi - Bekerült a világ "legzöldebb" felsőoktatási intézményei közé a Szegedi Tudományegyetem (SZTE); az Universitas Indonesia (UI) által először 2010-ben meghirdetett versengésben idén már több mint 300 egyetem indult - jelentette be az SZTE rektora csütörtöki sajtótájékoztatóján Szegeden. - Szabó Gábor elmondta: idén az SZTE a zöld egyetemek világranglistáján a 35. helyet szerezte meg, ezzel kiemelkedően a legjobb eredményt érte el egész Kelet-Közép-Európában.

alternativenergia.hu  

 

Csongrád megyei lehet az év orvosa - ...Pintér Sándor, az SZTE Traumatológiai Klinika professzora, Simonka Zsolt, az SZTE Sebészeti Klinika egyetemi tanársegéde és Barzó Pál, az SZTE Idegsebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára mellett immár Bakó Ildikó algyői háziorvos, Greksa Ferenc, az SZTE Ortopédiai Klinika főorvosa, Pintér Olivér, az SZTE Urológiai Klinika egyetemi docense és Torday L ászló, az SZTE Onkoterápiás Klinika adjunktusa is esélyes a díjra.

delmagyar.hu

 

 

Országos szülői értekezlet indul a továbbtanulásról - ...- február 6. 18.00 Szeged - Szegedi Tudományegyetem TIK, Nagyelőadó terem (6722 Szeged, Ady tér 10.) - (www.edupress.hu) edupress.hu  

 

A világ legzöldebb egyetemei között van az SZTE - Bekerült a világ "legzöldebb" felsőoktatási intézményei közé a Szegedi Tudományegyetem (SZTE); az Universitas Indonesia (UI) által először 2010-ben meghirdetett versengésben idén már több mint 300 egyetem indult - jelentette be Szabó Gábor, az SZTE rektora január 23-ai sajtótájékoztatóján Szegeden. Szabó Gábor elmondta: idén az SZTE a zöld egyetemek világranglistáján a 35. helyet szerezte meg, ezzel kiemelkedően a legjobb eredményt érte el egész Kelet-Közép-Európában.

edupress.hu

Kossuth Rádió - 180 perc DOC MP3

 

Az állatház, a zeneművészeti és fogorvosi kar épületét is felújítaná Szabó Gábor - Ahogy korábban már beszámoltunk róla, egyetlen indulóként Szabó Gábor pályázik újra a Szegedi Tudományegyetem rektori székéért. Várhatóan februári ülésén kerül a szenátus elé a pályázat, mellyel - hiánytalan és az elvárásoknak megfelelő állapota esetén, a későbbi fenntartói megerősítés birtokában - júliustól további négy évig maradhat pozíciójában a rektor. "Ha optimistán szeretnénk következtetést levonni ebből, az annyi lehet csupán, hogy az egyetem közössége elégedett azzal a tevékenységgel, melyet én és munkatársaim végrehajtottunk ebben az időszakban" - értékelte a történteket a SZEGEDma.hu-nak Szabó Gábor.

szegedma.hu promenad.hu

 

Operaénekesekkel bővült a Szegedi Sztárok Fala - Kónya Krisztina ifjú énekesnő a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán végzett, bár zene iránti szeretete egészen 7 éves koráig nyúlik vissza, amikor is hegedűn és zongorán kezdett el tanulni. Már diplomázásának évében, 2002-ben szerződött a Szegedi Nemzeti Színházhoz, ahol öt éven át Gyimesi Kálmán Liszt-díjas operaénekes dolgozott hangképző mestereként. Négy év telt el, és elhozta az énekkari Nívó-díjat, ekkortól a szegedi színház magánénekese.

szegedma.hu  promenad.hu

 

Zöldegyetem az SZTE - ...Bekerült a világ "legzöldebb" felsőoktatási intézményei közé a Szegedi Tudományegyetem. Az Universitas Indonesia által először 2010-ben meghirdetett versengésben idén már több mint 300 egyetem indult. Az SZTE a zöld egyetemek világranglistáján a 35. helyet szerezte meg, ezzel kiemelkedően a legjobb eredményt érte el egész Kelet-Közép-Európában. Magyarországról egyébként öt intézmény indult. - A szegedi egyetemnek azért is fontos mindez, mert az is feladata, hogy példát mutasson környezettudatos életvitelből a hallgatóknak.

vasarhelyihirek.hu nyest.hu

 

Az SZTE a "legzöldebb" magyar és 35. a Zöld egyetemek toplistáján - A legjobb 12 százalék közé került a Szegedi Tudományegyetem a Zöld Egyetem Világrangsorban. 61 ország 301 felsőoktatási intézménye közül a 35. a Tisza-parti universitas. Ezzel hazánkban a legjobb-"legzöldebb", Európában a 13. helyezett az SZTE. 2014. január 23. A "zöld egyetem" címért 2010-ben indult világversenyen 2010 óta vesz részt a Szegedi Tudományegyetem. A tavalyi adatok alapján összeállított "UI Green Metric Ranking of World Universities 2013" toplistán kiemelkedő eredményét ért el a Tisza-parti universitas: a legjobb 50 közé került. - u-szeged.hu partyponty.hu

 

Uniós támogatással fejlesztik a Bajai Szent Rókus Kórházat - Megkezdődött a Bajai Szent Rókus Kórház fejlesztése az Európai Unió támogatásával, 193 millió forintos beruházással - közölte a kórház konzorciumi partnere, a Szegedi Tudományegyetem pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a Szegedi Tudományegyetem nyújtott be pályázatot Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a dél-alföldi régióban címmel az Új Széchenyi Terv keretében. - A projekt keretében Baján megkezdődött a pszichiátriai rehabilitációs ellátás feltételeinek a korszerűsítése.

pecsinapilap.hu sikerado.hu  webradio.hu mti.hu uzletresz.hu delmagyar.hu

 


4. hét

2014. 01. 20. – 2014. 01. 26.

 

 

Megvannak a ponthatárok: ennyivel lehetett bekerülni a mesterszakokra - ...SZTE: 84, SZE: 59 - - Mérnökinformatikus (363) - - - BME: 72, DE: 56 - - - PPKE: 72, ME: 83 - - - SZTE: 50, PE: 84 - - Pénzügy (353) - - - KE: 57, BCE. 51 - - - SZTE: 80 - - - PTE: 88 - - Számvitel (265) - - - BCE: 58, ME: 73 - - - DE: 67 - - - PE: 90 - - Villamosmérnöki (255) - - - BME: 72 - - - ME: 83 - - - - - - Műszaki menedzser (209) - - - BME: 74 - - - DE: 64 - - - PE: 90, SZTE: 71 - - A 2014-es keresztféléves ponthatárok teljes listáját a Felvin nézhetitek meg. Sokat fizet, aki nem szerez ösztöndíjas helyet - - A legnépszerűbb mesterszakokért félévente 200-400 ezer forintot kell fizetniük azoknak, akik lemaradtak az állami ösztöndíjas helyekről, így önköltséges formában kezdik meg tanulmányaikat.

eduline.hu

 

A világ leginkább környezettudatos egyetemei között van a szegedi - Szeged, 2014. január 23., csütörtök (MTI) - Bekerült a világ "legzöldebb" felsőoktatási intézményei közé a Szegedi Tudományegyetem (SZTE); az Universitas Indonesia (UI) által először 2010-ben meghirdetett versengésben idén már több mint 300 egyetem indult - jelentette be az SZTE rektora csütörtöki sajtótájékoztatóján Szegeden. Szabó Gábor elmondta: idén az SZTE a zöld egyetemek világranglistáján a 35. helyet szerezte meg, ezzel kiemelkedően a legjobb eredményt érte el egész Kelet-Közép-Európában.

mti.hu mon.hu promenad.hu stop.hu eduline.hu mno.hu

 

A 35. legzöldebb egyetem az SZTE - SZEGED. 61 ország 301 egyeteme közül a 35. helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az Indonéz Egyetem zöld világranglistáján, közölte tegnap Erdélyi Evelin. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjának intézményvezetője sajtótájékoztatón ismertette az eredményt. Elmondta, a világ egyetemeinek zöld mérőszámai szerint, tehát az infrastruktúrát, az energia- és klímaváltozást, a hulladékgazdálkodást, a vízgazdálkodást, valamint az oktatást vizsgálták Indonéziában.

szegedma.hu vtvszeged.hu

 

Letoha Tamás lett az év mintavállalkozója - Egy fiatal szegedi kutatóorvos, Letoha Tamás, a Pharmacoidea ügyvezetője nyerte a Példakép Alapítvány első országos vállalkozó versenyét - ezzel ő lett az év példaképe. A versenyt azért indították, hogy megismertessék és elismertessék a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat, s vonzó, elérhető és követhető karriereket mutassanak be a pályaválasztás előtt állóknak. A Példakép alapítvány munkatársai abból indultak ki, hogy minden ország a saját tehetségeire, sikeres vállalkozóira tudja alapozni jövőjét.

uzletresz.hu

 

Országos szülői értekezlet indul a továbbtanulásról - ...február 6. 18.00 Szeged - - Szegedi Tudományegyetem TIK, Nagyelőadó terem (6722 Szeged, Ady tér 10.)

profitline.hu tozsdeforum.hu hvg.hu azenpenzem.hu

 

Az Alzheimer-kórt kutató szegedi orvos lett az év fiatal vállalkozója - A Példakép Alapítvány által létrehozott díjat - amelyért ötven fiatal vállalkozó versenyzett - a génterápiás vizsgálatokat végző, gyógyíthatatlan betegségekre ellenszert kereső Letoha Tamás szegedi kutatóorvos vehette át. - Gyógyíthatatlan betegségekre keresi az ellenszert Dr. Letoha Tamás, aki kutatóorvosként a világ legnagyobb gyógyszercégei számára végez génterápiás vizsgálatokat. Saját fejlesztési eredménye egy olyan természetes hatóanyag, mely segít megelőzni az Alzheimer-kórt.

hvg.hu

 

  Letoha Tamás: a munkámra költöm a pénzdíjat - ...Három Csongrád megyei is volt közöttük: Zsiga Renáta szegedi mesterfodrász, Letoha Tamás szegedi kutatóorvos és Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója - írja a delmagyar.hu portálja. Nagyon meglepődtem, amikor az Év Példaképeként engem neveztek meg - mesélte Letoha Tamás, aki abban majdnem biztos volt, hogy az élmezőnyben végzett, hiszen a szavazáson személyes oldalát 4800-an like-olták, ami a többiekhez képest kiemelkedő volt.

weborvos.hu

 

Letoha Tamás az év példaképe - ...Egy szegedi kutatóorvos, Letoha Tamás, a Pharmacoidea ügyvezetője lett az év példaképe. A Példakép Alapítvány első országos vállalkozó versenyén 417 pályázó indult, közönségszavazással választották ki a győztest a zsűri által legjobbnak tartott 50 fiatal közül - - A budapesti eredményhirdetésen egy 5 millió forintos fődíjat és négy különdíjat vehettek át a nyertes vállalkozók. A civil kezdeményezés Példakép Alapítvány célja verseny elindításával az volt, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat, s vonzó, elérhető és követhető karriereket mutasson be a pályaválasztás előtt állóknak.

vg.hu

 

 Kutató orvost választott a közönség - Egy szegedi kutató orvos lett az év fiatal vállalkozója a Példakép Alapítvány pályázatán - számol be a hvg.hu. Gyógyíthatatlan betegségekre keresi az ellenszert dr. Letoha Tamás, aki kutatóorvosként a világ legnagyobb gyógyszercégei számára végez génterápiás vizsgálatokat. Saját fejlesztési eredménye egy olyan természetes hatóanyag, mely segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt - írja a hvg.hu. - A 417 pályázó közül tizenkét tagú szakmai zsűri választotta ki azt az ötven fiatal vállalkozót, akire végül szavazhatott a közönség.

medicalonline.hu

 

Szakértelem és rátermettség kell - ...Az eseményen Letoha Tamás szegedi kutatóorvos vehette át a kormányfőtől az Év Példaképe Díj 2013-at. A kitüntetett génterápiás vizsgálatokat végez, fejlesztési eredménye pedig egy olyan természetes hatóanyag, amely segít megelőzni az Alzheimer-kórt. - Orbán elmondta, 1989-ben és 2010-ben is a churchilli optimizmust élte meg az ő nemzedéke. Huszonöt évvel ezelőtt - idézte fel - a szabad gondolkodás volt az egyetlen esély a túlélésre.

inforadio.hu mti.hu inforadio.hu klubradio.hu forrasradio.hu delmagyar.hu metropol.hu webradio.hu profitline.hu alon.hu orientpress.hu inforadio.hukormany.hu mti.hu mon.hu mfor.hu richpoi.com kisalfold.hu magyarhirlap.hu szegedma.hu nepszava.hu  vtvszeged.hu promenad.hu propeller.hu weborvos.hu mno.hu gondola.hu vs.hu mno.hudelmagyar.hu

 

 

 Az év példaképe - Nem számított rá és nagyon meglepődött Letoha Tamás szegedi kutatóorvos, hogy ő lett Az év példaképe. Azt mondta, reméli, ezzel a kezdeményezéssel is segítenek, hogy az emberek optimistábban nézzenek a jövőbe és elhiggyék, Magyarországon is képesek vagyunk értékeket előállítani. Címkék: Alzheimer-kór, Pharmacoidea Kft., Valentínyi Katalin, Az év példaképe alapítvány, Orbán Viktor

mti.hu

 

 Februártól épülhet a szegedi szuperlézer - ...A politikus úgy látja, a szegedi kutatóközpont az elmúlt száz év legnagyobb tudományos és gazdasági fejlesztése Szegeden; ennek révén a város a régió tudományos és innovációs központjává válhat. A szuperlézer-projektről már többször írtunk .

index.hu  

 

 

Sikerjelentések, bio- és nanopoliszok, közhasznú kutató káefték - ...Az alapítvány első intézete a Biotechnológiai Intézet (Bay-Bio) 1993-ban Szegeden indult. Indulását az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SzBK) és a Szegedi Tudományegyetem segítette. Még ugyanebben az évben a Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet (Bay-Logi, Miskolc) a Miskolci Egyetemmel való együttműködésben kezdte meg működését. Végül az első körben, 1995-ben lépett színre az Anyagtudományi és Technológiai Intézet (Bay-Ati, Budapest), amelyben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) és az MTA két intézete (Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet; Központi Kémiai Kutatóintézet) is közreműködtek.

atlatszo.hu

 

"Szelfiversenyt" hirdettek az SZTE-re jelentkezőknek - ...A felvételizőknek az egyetem is egyre inkább az életük része lesz, ezért az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ arra kéri a középiskolásokat, mutassák meg, nekik mit jelent az SZTE, ezzel együtt híres Nobel-díjas kutatója és rektora, Szent-Györgyi Albert, vagy hogyan készülnek egyetemi pályafutásukra. - Ezért szelfiversenyt hirdet az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ felvételizőknek, ahol az egység díjazza a kreatív önarcképeket, az SZTE Nyílt Napján, február 8-án pedig kihirdetik a legtöbb lájkot kapó, és a legötletesebb nyerteseket. - szegedma.hu promenad.hu

 

Intsünk búcsút a fertőző tömegközlekedésnek - Vírusokat és baktériumokat pusztítanak el a fény hatására azok az anyagok, amelyeket a Szegedi Egyetem fejlesztett ki. A vírus- és baktérium ölőket a világon elsőként a szegedi trolikon és villamosokon használják. A vegyszerekkel a betegségek terjedését akarják csökkenteni. Naponta több ezren utaznak a szegedi trolikon és villamosokon, a tömegben pedig gyorsan tud terjedni egy-egy betegség. Hogy a baktériumok és vírusok terjedését meggátolják a Szegedi Közlekedési Kft. a világon elsőként a titán-dioxiddal vonta be a korlátokat, fogantyúkat és az oldalfalakat, az üléseket pedig nanoezüsttel fújta le.

mno.hu 

 

3. hét

2014. 01. 13. – 2014. 01. 19.

 

 

Higiénikusabb trolik és villamosok Szegeden? - A Szegedi Közlekedési Kft. és a Szegedi Tudományegyetem felveszi a harcot a vírusokkal! A nemrégiben kifejlesztett világszínvonalú ezüst antibakteriális oldattal forradalmasíthatják a tömegközlekedési járművek higiéniáját, s ezzel gátat szabhatnak a betegségek továbbterjedésének - jelentette be a csütörtöki sajtótájékoztatón Tóth István Tibor ügyvezető igazgató. - További részletek hamarosan! - - Gaál Bernadett

szegedma.hu

 

Nanotechnológiával védekeznek a kórokozók ellen a szegedi villamosokon és trolikon - ...Nanoezüstöt tartalmazó oldattal vonják be a szegedi villamosok és trolik belsejét, hogy meggátolják a vírusok és baktériumok terjedését - jelentette be közös programját a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) csütörtökön a dél-alföldi városban. A sajtótájékoztatón Tóth István Tibor, az SZKT vezetője elmondta, az ezüst antibakteriális, vírus- és gombaölő hatása már évszázadok óta ismert. A felhasznált oldatok, amelyeket a járművek utasterében lévő kapaszkodók, korlátok, ülések felületére visznek fel, meggátolják a kórokozók továbbterjedését, ezzel is ügyelve az utasok egészségére.

szebbjovo.hu informed.hu richpoi.com nepszava.hu stop.hu veddamagyart.info inforadio.hu  belfold.ma.hu techmonitor.hu hvg.hu medicalonline.hu

 

Példakép lehet három Csongrád megyei vállalkozó - ...A 39 éves szegedi kutatóorvos a világ legnagyobb gyógyszercégeivel dolgozik együtt: Alzheimer-kór elleni szereket fejleszt, valamint olyan élelmiszereket állít elő, amelyek fogyasztása hozzájárul a népbetegségek - Alzheimer-kór, Parkinson-kór vagy a cukorbetegség - elleni védelemhez. Cégét csődközeli helyzetből vette át társától, mostanra Európa-szerte ismert kutatókkal dolgozik együtt egy olyan projekten, amely mérföldkő lesz az Alzheimer-kutatásban.

delmagyar.hu

 

Mérvadó múlt (Melléklet - Educatio) - ...A tíz legmagasabb ponthatárú képzés között két levelező képzés (SZTE-MK ösztöndíjas vadgazda mérnöki és SZF önköltséges mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki) is szerepel. - Bölcsészettudományi területen a legmagasabb felvételi ponthatárokat ugyancsak az "elit" szakokon találhatjuk: a pszichológia tipikusan sok jelentkezőt vonzó szak, de az ókori nyelvek és kultúrák is több éve a legmagasabb ponthatárú (és felvételi pontátlagú) szak egyike.

origo.hu mandiner.hu  eduline.hu

 

A brazilok is beveszik az SZTE-t - Három tucatnyi brazil hallgató érkezett az SZTE-re, rajtuk kívül több mint kétezer külföldi fiatal tanul a szegedi universitason. A "Nemzetköziesítés 2014" című rendezvényen tíz felsőoktatási intézmény tekintette át az eddig elért eredményeket és jövőbeni célokat. - Az orvosképzés a legnépszerűbb a Szegedi Tudományegyetem belül a külföldi diákok körében, de a jogi és a bölcsészkarra is szép számmal érkeznek más országokból, az SZTE Konfuciusz Intézetben pedig kínai fiatalok tanulnak.

promenad.hu

 

Nőtt az állami ösztöndíjas helyek száma - ...BME, PTE, SZTE - ők kapták a legtöbb állami helyet idén is - Az Oktatási Hivatal Felsőoktatási Információs Rendszerek Osztálya által készített összesítésből egyértelműen kiderül: a 2013/2014-es általános felsőoktatási felvételi eljárásban részt vevőknek sokkal nagyobb esélyük van bejutni valamely egyetem vagy főiskola nappali munkarendű állami ösztöndíjas helyére, mint a tavaly felvételizőknek - legalábbis ami az intézmények befogadóképességét, az egyes képzési területeken meghirdette felvehető hallgatói létszámot illeti.

edupress.hu

 

Állami helyek 2014-ben, felsőoktatási rangsorok, ösztöndíjak - ...Az 2014-ben felvételizők a tavalyihoz képest több állami ösztöndíjas hely közül választhatnak, főként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemen emelkedett a támogatott helyek száma - derül ki az Aktív Szemeszter legújabb számából. A lapnak interjút adott Fábri György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektorhelyettese, aki többek között a felsőoktatási rangsorokat veszi górcső alá, ehhez kapcsolódóan beszámolunk a HVG és a Heti Válasz friss listájáról, valamint szó esik a külföldi tanulmányi ösztöndíjakról, illetve arról, hogy itthon és külföldön milyen kedvezményeket vehetnek igénybe azok, akik diákigazolvánnyal rendelkeznek. - [T:1] - edupress.hu

 

Állásbörzék 2014-ben - ...-2014-03-26 - Szegedi Tudományegyetem Állásbörze és Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéje, Szeged - -2014-04-02 - Szent István Egyetem Állásbörze, Gödöllő - -2014-04-02 - Miskolci Egyetem Állásbörze, Miskolc - -2014-04-02 - Budapesti Gazdasági Főiskola PSZK Karrier napok és Állásbörze, Budapest - -2014-04-08 - Széchenyi István Egyetem XX. Győri Állásbörze, Győr - -2014-04-16 - Kecskeméti Főiskola állásbörzéje, Kecskemét - -2014-04-25 - Zsigmond Király Főiskola Karrier Nap és Állásbörze, Budapest

hrportal.hu

 

SZTE: cél a 3000 külföldi hallgató - AZ IDEGEN NYELVŰ KÉPZÉSEK TERÉN LEGAKTÍVABB HAZAI EGYETEM A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM (SZTE) után a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem - derült ki a tegnapi, Nemzetköziesítés 2014 nevű rendezvényen a szegedi egyetem Rektori Hivatalában. Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese elmondta, idén először Brazíliából is érkeztek diákok, akik 2-4 szemeszteren keresztül tanulnak majd Szegeden.

weborvos.hu szegedma.hu

 

Közös szerb-magyar kutatócsoport dolgozik a gyomorfekély gyógyszerének fejlesztésén - ...Vajdaságban négyszáz ember hal meg évente gyomorrák miatt, ezért kivételes jelentőséggel bír egy új gyógyszer feltalálása, amelyet ezen betegségek megelőzésében használnának" - magyarázza dr. Neda Mimica Dukić.A Helico projektum keretében újvidéki és szegedi kutatók állítanak elő egy új gyógynövénykészítményt, amelyet a Helico baktérium okozta betegségek kezelésében alkalmaznak majd. Az EU által pénzelt projektum 2013 szeptemberében kezdődött, s 18 hónapig tart.

vajma.info

 

Megkezdődött a makói pszichiátriai nappali kórház kialakítása - ...A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói kórháza a Szegedi Tudományegyetemmel konzorciumban nyert forrást az átalakításokra. A 2011-ben benyújtott sikeres pályázat a dél-alföldi régió tizenegy egészségügyi intézményét érinti, ennek keretében 2,36 milliárd forintból rehabilitációs szolgáltatásokat javító fejlesztésre nyílik lehetőség a térségben.

webbeteg.hu  

 

 

Nyílt napokkal segíti a felvételizőket az SZTE - A felvételi időszakot megelőzően az idén újra megrendezi a Szegedi Tudományegyetem a középiskolásoknak, szülőknek, pedagógusoknak szóló tájékoztató programjait. Az SZTE február 8-án tart nyílt napot, a felvételizőknek pedig folyamatosan iránytűt ad. - A felsőoktatásba készülő fiatalok betekintés nyerhetnek a Szegedi Tudományegyetem és a Tisza-parti universitas karainak működésébe. Az összegyetemi nyílt napok sorát tavaly novemberben indították útjára.

promenad.hu

 

 

Újabb négy évre Szabó Gábor lehet a szegedi egyetem rektora - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ide vonatkozó törvényi szabályozás szerint még 2013. november 15-én írta ki a pályázatot a Szegedi Tudományegyetem rektori székére a következő négyéves ciklusra. A pályázatok benyújtási határideje december 16-a volt. Bár hivatalos megerősítést nem kaptunk az EMMI sajtóosztályától, de a SZEGEDma.hu több minisztériumi forrása is megerősítette, hogy egyetlen pályázati anyag érkezett a posztra, a jelenlegi rektoré, Szabó Gábor akadémikusé, aki 2010. július 1-je óta tölti be a tisztséget.

szegedma.hu promenad.hu eduline.hu vtvszeged.hu

 

 

2. hét

2014. 01.06. – 2014. 01.12.

 

Balog Zoltán: Európa indentitásválságban van - ...Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora arról beszélt, hogy a hitnek azért van szüksége tudományos módszerekre, mert anélkül csak vakhit marad. "A tudománynak viszont azért kell a hit, mert magában értékrend nélküli. A tudománynak szüksége van etikára, de ezt nem a tudományon belül kell keresni, hanem kívülről kell bevinni" - tette hozzá. - Jonathan Knott brit nagykövet kifejtette, az Egyesült Királyságban Európa jövőjét a jólét, a tisztelet, az igazságosság és a demokrácia jegyében képzelik el.

estihirlap.hu orientpress.hu richpoi.com infoesztergom.hu kereszteny.mandiner.hu kemma.hu

 

2014 legjobb külföldi ösztöndíjai: így tanulhattok ingyen az Egyesült Államokban - ...Erre az ösztöndíjra csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatói pályázhatnak, közülük is csak azok, akiknek legalább 4-es/4,2-es a kumulált tanulmányi átlaguk, valamint legalább két befejezett tanévük lesz az ösztöndíj megkezdésekor. Jelentkezni februárban 28-ig lehet. Hungarian-Missouri Educational Partnership (HMEP)

eduline.hu

 

Szegeden is színházi képzést indít az SZFI - Cserhalmi és Szabó Győző is tanítani fog - A keresztféléves képzésnek köszönhetően február 1-jétől Szegeden is elindítja képzéseit a budapesti székhelyű Színház és Film Intézet. 27 szakmai képzés közül választhatnak a jelentkezők. Február 1-jétől Szegeden is elindítja kurzusait a Színház és Film Intézet. "A Színház és Film Intézet tervezett februári elindításával olyan oktatási és szakmai központ kiépítésére törekszünk, amely az alföldi régióban is három ágazat, a színház, a film és a média egységes (háttér)oktatását teremti meg, a Szegedi Tudományegyetemmel közösen" - közölte a Csányi János vezette intézet, amely iskolarendszer-szerű felnőttképzést és diplomára épülő szakirányú továbbképzéseket indít majd.

szinhaz.hu

 

Szegedi kutatóorvos a gyógyíthatatlan betegségekkel szemben - ...Így került Letoha Tamás a Szegedi Tudományegyetem orvostudományi karára. A család orvostagjai kezdetben nem értett egyet az egészségügyi pályával, véleményük szerint komoly válságban volt az egészségügy, összeomlás fenyegette. A fiatal kutató rövid ideig párhuzamosan végezte a szakokat, majd a gyógyítás mellett döntött. - A szakma kutatási területét azért választotta, mert akkor is és ma is gyógyíthatatlan betegségekre kereste az ellenszert. [T:2] - szegedma.hu

 

Több mint 54 millió a makói kórháznak-hangbejátszással! - A Szegedi Tudományegyetem 2011-ben sikeresen nyújtott be pályázatát. A pályázat konzorciumi együttműködésben valósul meg, melynek tagja a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói kórháza is. A projekt keretében pszichiátriai nappali kórház kialakítása valósul meg. A munkaterület 2013 decemberében került átadásra a kivitelező részére. - A fejlesztés során az intézményben a jelenleg is működő pszichiátriai osztály tetőterében kerül kialakításra egy 10 ágyas pszichiátriai rehabilitációs nappali kórház.

promenad.hu

 

Megkezdődött a makói pszichiátriai nappali kórház kialakítása - ...A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói kórháza a Szegedi Tudományegyetemmel konzorciumban nyert forrást az átalakításokra. A 2011-ben benyújtott sikeres pályázat a dél-alföldi régió tizenegy egészségügyi intézményét érinti, ennek keretében 2,36 milliárd forintból rehabilitációs szolgáltatásokat javító fejlesztésre nyílik lehetőség a térségben.

mti.hu webradio.hu sikerado.hu estihirlap.hu szegedma.hu delmagyar.hu promenad.hu

 

Ennyit kell fizetni a legdrágább egyetemi szakokért szeptembertől - ...Az osztatlan, ötéves szakon egy félévért a Pécsi Tudományegyetemen 1 millió 50 ezer forintot kell fizetni, a Semmelweis Egyetemen 1 millió 350 ezer, a Debreceni Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen 950 ezer forintért tanulhattok, szemeszterenként. Orvos - - Az általános orvosi képzés nem tíz, hanem tizenkét féléves, összesen négy egyetem indít ilyen szakot: a Semmelweis Egyetemen 1 millió 20 ezer forint egy félév, vagyis a diploma megszerzéséig összesen 12 millió 240 ezer forintot kell fizetnetek, ha nem szereztek állami ösztöndíjas helyet sem a felvételin, sem később.

eduline.hu delmagyar.hu

 

Erasmus: a legtöbb oktató a szegedi egyetemről jelentkezik az ösztöndíjra - A Szegedi Tudományegyetem a 2012/2013-as tanévben is az első helyet foglalja el az Erasmus program támogatásával kiutazó oktatói létszámot tekintve (219 személy). Az Erasmus-ösztöndíjjal külföldre utazó összes egyetemi polgár száma alapján - az ELTE után - a Szegedi Tudományegyetem országosan a második helyen áll: míg a fővárosi intézményből 628, addig a Tisza-parti universitasról összesen 570 hallgató, oktató és nem oktatói státuszú egyetemi dolgozó tanult és szerzett így tapasztalatokat.

szegedma.hu

 

  Január végéig pályázhatnak a hátrányos helyzetű hallgatók - A Szegedi Tudományegyetem diákjai is jelentkezhetnek az Út a diplomához című pályázatra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett felsőoktatási esélyteremtő ösztöndíj- és önköltség-támogatási programra január végéig lehet jelentkezni. A pályázat a hátrányos helyzetű a roma hallgatóknak nyújt segítséget.

vtvszeged.hu  

 

  Szegeden nem tanítanak kínai gyógyászatot - Szeged - Nemrég fogadta el a kormány azt a törvényjavaslatot, amely szerint kínai doktorok praktizálhatnak Magyarországon. A szegedi egyetemen nem tanítanak keleti gyógyászatot, de több szakember ismeri az alternatív módszereket. - A legfőbb probléma, hogy téves filozófián alapul - mondja _%Boldogkői Zsolt%_, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója a kínai orvoslásról. Mint megírtuk, új paragrafussal bővült nemrég az egészségügyi törvény, hamarosan a Kínában szerzett felsőfokú képzést igazoló diplomával praktizálni lehet Magyarországon.

delmagyar.hu

 

 

Színházi és filmes iskola indul Szegeden - ...Szegeden februárjától az iskola Szegeden is elindítja képzéseit. "Az SZFI Szeged elindításával olyan oktatási és szakmai központ kiépítésére törekszünk, amely Dél-Magyarország számára három nagy művészeti ágazat, a színház, a film és a média átfogó (háttér)oktatását teremti meg" - olvasható a portálunkhoz eljuttatott közleményben. Tervezett oktatóik között kiemelték Cserhalmi Györgyöt, Jankovics Marcellt, Vidnyánszky Attilát, Vitézi Lászlót, Szabó Győzőt, Magyar Attilát, Jakab Tamást, Borovics Tamást, Vörös Tamás vezető kreatív producert (TV2), Papp Janót és Győrik Ferencet (Bors, Frizbi).

szegedma.hu  

 

Három szegedi orvos az Astellas-díjra jelöltek között - ...Október óta három szegedi orvos is felkerült az Astellas-esélyesek közé: Pintér Sándor SZTE Traumatológiai Klinikai docens, Simonka Zsolt SZTE Sebészeti Klinika tanársegéd és Barzó Pál SZTE Idegsebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanár. - További részletek az Astellas weboldalán.

szegedma.hu promenad.hu delmagyar.hu

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek