Bezár

Internet

Online - 2013. szeptember

Online - 2013. szeptember

2013. november 04.
21 perc

36. Hét

2013.09.02-2013.09.8


Pálinkás József: világszínvonalú egyetemekre van szükségünk! - Világszínvonalú egyetemekre van szükségünk, csakhogy ez lehetetlen az egyetem, a gazdaság, a politika és a társadalom szereplőinek kölcsönös bizalmon alapuló, felelős együttműködése nélkül - hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szombaton Szegeden. A kormányzat egyedül nem tud létrehozni egyetlen világszínvonalú egyetemet sem, mint ahogyan egyik egyetem sem tud állami finanszírozás nélkül a világban elismertté válni - mondta az akadémikus a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségén. [T:2] –superiorhirek.hu, vg.hu,  nepszava.hu, inforadio.hu, mti.hu, kulturport.hu hirado.hu, nol.hu, szegedma.hu, somogytv.hu, zipp.hu, propeller.hu, magyarhirlap.hu,, gyorplusz.hu, mti.hu, feedproxy.google.com, feedproxy.google.com, pecsma.hu, mno.hu, fidesz.hu, vtvszeged.hu, pecsinapilap.hu, onkormanyzat.mti.hu , delmagyar.hu

 

468 gólya került be a pótfelvételivel az SZTE-re - ...A Szegedi Tudományegyetem oktatási igazgatóságának tájékoztatása szerint az SZTE-re összesen 468 elsős hallgató került be pótfelvételivel, ők mindannyian önköltséges képzési formában kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől. Alapképzésre nappali tagozaton 162, levelezőn 92, távoktatásos rendszerben 33, felsőoktatási szakképzésre nappalin 74, levelezőn 11, osztatlan képzésre nappalin 27, levelezőn 25, míg mesterképzésre nappalin 14, levelezőn 31 fő nyert felvételt. [T:6] - szegedma.hu, promenad.hu, onkormanyzat.mti.hu]

 

 

 Csodacsapat: Aloe vera, alga, gyógygomba és zöld tea - ...Azelőtt az ilyen jellegű növényi termékek nagyon korlátozottan voltak elérhetők - idézte fel Csupor Dezső, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének adjunktusa. Az így kialakult "vákuumot" tehát először az Aloe vera töltötte be. Egy forgalmazó cégnek köszönhetően valóságos csodanövény lett belőle, hiszen azt terjesztették róla, hogy szinte mindent gyógyít: a hajhullástól a rákig, pedig ezek nagy részére nem volt bizonyíték - tette hozzá a gyógyszerész.

szegedma.hu

 

Megtalálták a memóriazavar okát - ...Az Alzheimer-kór kockázatával veszélyeztetett személyek korai és gyors kiszűrésére egy tesztet dolgozott ki a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikája. - Az étellel bevitt, túl nagy mennyiségű réz hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához - állapította meg egy amerikai tanulmány. - Minden egyes plusz munkában töltött év nyugdíjaskorban 3,2 százalékkal csökkenti a szellemi leépülés (demencia) kialakulásának kockázatát - derítette ki egy francia tanulmány.

mno.hu

 

Már átlátják a helyzetet - A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központjában most befejeződött fejlesztés eredményéről számol be a Szeged Café. A koraszülöttek intenzív ellátását 143 új orvosdiagnosztikai eszköz segíti – számolt be a lapnak Túri Sándor projektvezető. A berendezésekből nyert adatok online elérése, digitális rögzítése segíti a betegellátás dokumentálást. A részletes adatok azonnal, személyenként áttekinthetően és együttesen is rendelkezésére állnak majd. medicalonline.hu

 

Újra megnyílnak a kutatóintézetek - ...Debrecenben külföldi kutatók bevonásával Európa kávéház nyílik, a Szegedi Tudományegyetemen pedig szegedi CSI-t (Helyszínelők) rendeznek. Az új elemek mellett nem hiányozhatnak a legkedveltebb programok sem, így például a DNS-nyaklánc-készítés a gödöllői Szent István Egyetemen, az élő test virtuális felszeletelése a Semmelweis Egyetemen, a halsimogatás a bajai Halászati és Öntözési Kutatóintézetben, a parfümkészítés a Budapesti Corvinus Egyetem kertészeti karán vagy a repülésszimulátor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik programján - olvasható a programkínálatban.

napi.hu  weborvos.hu

 

300 forintért ebédeltet az EHÖK - Szeged - 300 forintért vagy ingyen adna meleg ételt a rászoruló egyetemistáknak a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (SZTE EHÖK) szeptembertől. Szociálisan rászoruló egyetemisták napi egyszeri étkezését segítené a szegedi hallgatói önkormányzat a Juhász Gyula Pedagógusképző Karhoz tartozó Tamási Áron Klubban (TÁK). A 300 forintos ár a bekerülési költséget jelentené, tehát a kezdeményezés nonprofit módon működne, minden tizenhetedik befizetés után egy rászoruló hallgató ingyen étkezhetne.

delmagyar.hu

 

VII. Kaposvári Állattenyésztési Napok - Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok - ...A versenyen a gödöllői, hódmezővásárhelyi, kaposvári, keszthelyi, mosonmagyaróvári és szegedi diákok indultak, intézményenként két csapattal. A több fordulós, fél napos elszánt küzdelem után a Nyugat-magyarországi Egyetem tanulói térhettek haza aranyéremmel, - a dobogó másik két fokára a két hódmezővásárhelyi csapat állhatott fel. A kiállítás mindhárom napja alatt mezőgazdasági gépkiállítás és vásár látogatható!

agroinform.com

 

Williams újra a legjobb - *A NATURTEX-SZTE-SZEDEÁK VISSZAVÁGOTT - - SZEGED. A Naturtex- SZTESzedeák férfi kosárlabdacsapata visszavágott a Kecskemétnek. Az egymás elleni, idegenben elvesztett pénteki edzőmérkőzés után vasárnap Szegeden játszottak a felek, és Bonifert Domonkos tanítványai nyertek, a vezetőedző pedig nagyon hasznosnak jellemezte a két találkozót. Az odavágó után a visszavágón is az amerikai próbajátékos, Jerrell Williams volt a legeredményesebb szegedi, ezúttal 16 pontot szerzett, így a vezetőség a jövő hét szombaton is kipróbálná a horvát Darda elleni felkészülési találkozón. - delmagyar.hu, bb1.hu

 

Ilyen lesz a 2013/14-es tanév a felsőoktatásban: a legfontosabb dátumok - ...A Szegedi Tudományegyetemen kezdődik a legkorábban a tanítás: itt szeptember 2-től december 7-ig kell iskolába járni. Őszi szünet - - Az ELTE-n október 28-tól október 31-ig tart az őszi szünet. A Debreceni Egyetemen október 28. és 31. között tartják az őszi tudományos hetet, nappali tagozaton ekkor nincs tanítás. Több egyetemen - így a BME-n, a Corvinuson és Szegeden is - csak az október 23. (szerda) és november 1. (péntek) lesz szabad.

eduline.hu

 

Bélteki Pál egyedüli megyei testnevelőként kapta meg A nemzet tehetségeiért díjat - Csongrád megyéből a testnevelők közül egyedül Bélteki Pál, az SZTE Sportközpont pedagógusa kapta meg a Nemzeti Tehetség Program Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért díját. A 60 éves pedagógus hétvégén a budapesti Nemzeti Színházban vehette át elismerését. - Azt tudtam, hogy jelöltek, de hogy meg is kaptam a díjat, az igazán meglepett - mondta tegnap lapunknak Bélteki Pál, az ismert és elismert szegedi tornaedző.

delmagyar.hu

 

Megkezdték félévüket a külföldi gólyák - 225 külföldi részképzős diák kezdi meg a napokban tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem mind a tizenkét karán. A hallgatónak Szabó Gábor azt kívánta, ismerkedjenek és barátkozzanak meg Magyarország egyik legnagyobb felsőoktatási intézményével, rajta keresztül pedig a magyar kultúrával, mert az itt szerzett tapasztalatok építőelemei lehetnek későbbi karrierjüknek. A rektor kiemelte, a vendégdiákok fogadása komoly szerepet játszik a határon túli intézményekkel való együttműködésben.

szegedma.hu , vtvszeged.hu

 

Egyetem, startup, innováció - ...Nemrég nyert támogatást a szegedi egyetem Természettudományi ésInformatikai Karának (SZTE TTIK) egy-egy csoportja olcsó oktatási robottal,illetve Kinect alapú megoldással. A Műegyetem Villamosmérnöki Karán (BME VIK)megkapta az idei innovációs díjat az Irányítástechnika és Informatika Tanszék,Számítógépes Grafika Csoport képalkotási módszeréért, illetve a Tresorit felhőalapú, rejtjelezett adattárolójáért. A Pázmány Egyetem Jedlik Ányos Kutatólaborjábanpedig repülőgép-ipari szenzorok készülnek kisgépek biztonságának növelésére.

itbusiness.hu

 

Női röplabda: gőzerővel készül az SZTE EHÖK SE + FOTÓK, VIDEÓ - Folyamatosan készül az NB II Keleti csoportjának idei küzdelmeire az SZTE EHÖK SE női röplabdacsapata. Mint korábban megírtuk, a csapat augusztus 22-én kezdte meg edzéseit, akkor még egyelőre edzőteremben és az újszegedi ligetben, mivel többen még nyári szünetüket töltötték. A héten azonban már megkezdődött az iskola, s az egyetemen is zajlanak a beiratkozások lassan, így az egyéni edzésmunkát a közös tréningek váltják fel heti három alkalommal a Hattyas sori sportcsarnokban - a csapat várhatóan itt vívja majd a bajnoki meccseit is -, ahol már a labda is előkerül.

szegedma.hu

 

Professzorok és Szabadegyetem - SZTE-blokk a Telinen - ...Új kommunikációs stratégia a Szegedi Tudományegyetemen (Dr. Pál József) - Szabadegyetem előadás (Dr. Csendes Tibor: Megbízható számítógépes eljárások) - Egyetemi Nonstop - Császár Zsuzsanna, Velez Alexandra és Ludányi Endre kamaraestje - Az SZTE-blokk minden nap, este 20 órától megtekinthető a Telin Televízió csatornáján. SZEGEDma

szegedma.hu

 

Ismét a TIK-ben toboroz a honvédség - kitüntették Ament Balázst - A Szegedi Tudományegyetem és a MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) tavaly decemberben megkötött együttműködése keretében ismét Mobil Toborzó Pont várja a fiatalokat a TIK-ben. Idén februárban már "megszállta" a honvédség az épületet, most ismét információkat nyújtanak a hallgatóknak, s a gólyákra kiemelten számítanak. - "Egyre befogadóbbak az egyetemisták. Fontos volt, a hallgatók megszokják ezt a közeget, hogy ne csak évente egy alkalommal találkozzanak a honvéd hivatással, hanem folyamatos jelenléttel a honvédség mutassa, hogy igenis számít a fiatalokra" - nyilatkozta portálunknak Ament Balázs.

 

szegedma.hu

Középpontban: Jonathan Levy, a Szedeák hátvédje - ...Jonathan Levy egy év szombathelyi és paksi kitérő után tért vissza a Naturtex-SZTE- Szedeák NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapatához. A 30 éves hátvéd ígéri, a szezonrajtra csúcsformában lesz. - A harmadik szezonját kezdi meg Magyarországon. 2011-ben igazolt a Szedeákhoz, tavaly Szombathelyen és az Atomerőműnél is szerepelt, most pedig visszatért Szegedre. Ennyire megszerette az országot? - - - Voltak más ajánlataim is, más országokból, de az első szezonomban annyira otthonosan éreztem magam Szegeden, hogy szívesen igazoltam újra a Szedeákhoz.

delmagyar.hu

 

Win-win helyzet a GTK-n - Szeged - 40-40 ösztöndíjat kaptak a szegedi közgazdászok. Lapunk is támogat egy tehetséges diákot. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán, alapítványi, vállalati partnereknek köszönhetően második éve várják ösztöndíjak az önköltséges alapképzésein tanulókat, így 2013 őszén két évfolyamon 40-40 hallgató élvezheti az önköltség mértékével 100 százalékban illetve 50 százalékban megegyező támogatást. Kóti Zoltán is jutalmazott egy tehetséges diákot.

delmagyar.hu, szegedma.hu

 

Újabb tűzcsapok adatait pontosították a hallgatók - Okner Adrienn negyedéves, míg Győri Anna elsőéves mesterszakos hallgató a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai tanszékén, akik nyári terepgyakorlatukon a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az egyetem közös projektjében vettek részt. - Makó kistérségének 17 települését keresték fel a hallgatók, ahol az ott található tűzcsapok térinformatikai koordinátáit rögzítették, valamint az erre szolgáló adatlap segítségével pontosították azok típusát, fellelhetőségét, és róluk digitális fényképet is készítettek.

promenad.hu, szegedma.hu

 

  "Nem vagyunk egyedül" - Előzzük meg az áldozattá válást! - ...Nagy sikerrel befejeződött a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán az "Áldozatvédelem - áldozattá válás és megelőzésének alternatívái" című bűnmegelőzési kurzus, amelyet 106 hallgató teljesített eredményesen. A nagy érdeklődésre való tekintettel a kar az áldozatsegítést a pályázati ciklus lezárása után is a választható tantárgyak között szerepelteti. Ez azt jelenti, hogy Csongrád megye az áldozatvédelem felsőfokú oktatásával új távlatokat nyit Magyarországon.

 promenad.hu , szegedma.hu

 

Informatikai, gazdasági, mérnöki szakokon tanulnak tovább a makói gimnazisták - Az előző évekkel ellentétben idén nem szeptember közepén, hanem az általános- és középiskolákkal egy időben szeptember 2-án kezdődött a tanév a Szegedi Tudományegyetemen, ahol több makói fiatal kezdte meg első évét, újdonsült hallgatóként. A makói gimnazistáktól érdeklődtünk a felvételi eredményekről. Sikeres felvételi eredményeket produkáltak a makói József Attila Gimnázium végzősei. A 99 fős évfolyam 79 százaléka jutott be valamely felsőoktatási intézménybe.

delmagyar.hu

 

3150 dolgozó kapott visszamenőleges béremelést - Megkapta visszamenőleges béremelését a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának mind a 3150 dolgozója. Az elfogadott törvény szerint béremelésben országosan 95 ezer egészségügyi dolgozó részesült. Erre a kormány több mint 23 milliárd forintos forrást biztosított. [T:1] - vtvszeged.hu

 

Licsicsányi Ilona és Lednitzky András a Telinen - Az adás stúdióvendége ezúttal Licsicsányi Ilona, a Szegedi Városkép Kft. igazgatója és Lednitzky András, a szegedi zsidó hitközség elnöke. A kedves Nézők ezután összeállítást láthatnak a Szegedi Tudományegyetemen szervezett nemzetközi latin-konferenciáról, az Alsóvárosi Általános Iskolában tartott évnyitó ünnepségről és előzetesként egy igazi "étvágygerjesztő" beharangozót a XVII. Nemzetközi Szegedi Halfesztiválról is.

szegedma.hu

 

Szombat délelőtt-előzetes: A Közmédia Napja - ...Kreditpontot ér a rockzene Szegeden. A szegedi egyetemisták között óriási a népszerűsége, 8 év alatt mintegy 5000 hallgató vizsgázott Pleskonics András, vagy ahogyan sokan ismerik: Dr. Rock. egyetemi kurzusán. Rock, ami legyőzte a világot, és beköltözött az emberek szívébe. Az ismeretlen hazai táj felfedezése: - Kaszáló rétek, rigászok, akik hajdanán fejedelmi asztalokra szállították a rigókat és olajütés hagyományos préssel - az Őrség elfeledett kincsei ma turisztikai látványosságként szolgálnak. mr1-kossuth.hu

 

37. Hét

2013.09.09-2013.09.15

 

Összegyetemi gólyatábor a Partfürdőn - ...A gólyákkal szombaton a város több pontján is lehetett találkozni, hiszen egy 12 állomásból álló vetélkedőn vettek részt a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. Az esték a bulizás jegyében teltek, a fesztiválon fellépett többek között Majka, a Belga és a 90-es évek egyik kedvelt csapata, a Brooklyn Bounce is. vtvszeged.hu

 

"Zöld Energia Felsőoktatási Együttműködés" projektben vesz részt az SZTE - ...Partnerek: Debreceni Egyetem, Károly Róbert Főiskola, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem. A program hat alprojekt keretében valósul meg, melyek koordinációjában mindegyik partner részt vállal. Az alprojektek a következők: 1, Szervezetfejlesztés - VIR-DPR (Debreceni Egyetem), 2, Képzésfejlesztés-mentorszolgáltatás (Szegedi Tudományegyetem), 3, Nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, hálózatfejlesztés (Nyugat-Magyarországi Egyetem), 4, Karrierszolgáltatás fejlesztése (Pécsi Tudományegyetem), 5, Intézményi-kistérségi együttműködés (Károly Róbert Főiskola), 6, Horizontális alprojekt (Debreceni Egyetem).

u-szeged.hu

 

Egyedülálló műtét - Európában egyedülálló hallásjavító műtétet hajtottak végre kedden a Szegedi Tudományegyetem fül-orrgégészeti és fej-nyaksebészeti klinikáján. Az új megoldás elsősorban azokon a pácienseken segíthet, akiknél nem váltak be a hagyományos hallókészülékek - közölte Rovó László professzor. A műtétet egy 74 esztendős nőn elvégző szakember elmondta, a kontinensen először ültettek be olyan, koponyacsontba ágyazott hallókészüléket, amely bőrrel teljesen fedett mágneses dokkoló egységgel kapcsolódik a külső beszédprocesszorhoz.

hvg.hu parameter.sk mti.hu, magyarhirlap.hu , mti.hu  mon.hu superiorhirek.hu, hetivalasz.hu, sikerado.hu, tudomany.ma.hu index.hu hirado.hu szeged.hir24.hu 444.hu mno.hu betegszoba.hu

 

Szegedi a legjobb magyar egyetem - A magyarországi felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem végzett a legjobb helyen a világ kétezer egyetemét vizsgáló brit Quacquarelli Symonds rangsorán. - A Szegedi Tudományegyetema lista501-550. helyén végzett - derül ki a www.topuniversities.com honlapon kedden nyilvánosságra hozott felmérésből.Az összesített rangsorban, melyet a Massachusetts Institute of Technology vezet, még három magyar intézmény szerepel, az ELTE (551-600.), a Debreceni Egyetem (601-650.) és a Budapesti Corvinus Egyetem (651-700.).

hirado.hu  monitormagazin.hu  168ora.hu  magyarhirlap.hu  mti.hu, stop.hu

 

Mérlegen az egyetem - SZEGED. Az 501-550. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a tegnap napvilágot látott brit Quacquarelli Symonds (QS)-ranglistán. A QS cég 2004 óta minden évben elkészíti a felsőoktatási intézmények világrangsorát, amelyet többek között az oktatók és a hallgatók aránya, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, valamint a külföldi hallgatók és oktatók száma alapján állítanak össze. Szabó Gábor, az SZTE rektora tegnap sajtótájékoztatón elmondta, 2008 óta tartja helyét az intézmény, ezzel bizonyítva, hogy nem véletlenül került oda.

 szegedma.hu

 

Továbbra is az MIT a legjobb egyetem a világon - A tavalyihoz hasonlóan ismét a Massachusetts Institute of Technology lett a világ legjobb egyeteme, míg a magyar felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetemnek sikerült a legelőkelőbb helyet megszerezni a kedden közzétett listán. A QS Top Universities listáján a Harvard a második, a Cambridge-i Egyetem a harmadik. A negyedik a University College London (UCL) lett, míg az ötödik a szintén londoni Imperial College.

parameter.sk , superiorhirek.hu , hirado.hu

 

Sinor Dénes hagyatéka az egyetemi könyvtárban - Szeged - Sinor Dénes, a bloomingtoni Indiana Egyetem professzora, a Közép-Ázsia-kutatás legmeghatározóbb és az egész világon elismert kutatója végrendeletében a Szegedi Tudományegyetemre hagyományozta páratlan magánkönyvtárának egy részét. Ez a könyvgyűjtemény nemrégiben megérkezett Amerikából, és a nagyközönség számára is hozzáférhetővé vált az SZTE Klebelsberg Könyvtárában. Az SZTE Altajisztikai Tanszéke és a Klebelsberg Könyvtár ez alkalomból várja az érdeklődőket a gyűjtemény átadóünnepségére és egy konferenciára csütörtökön 11 órától a TIK II. előadótermébe.

 delmagyar.hu, vtvszeged.hu

 

Lézerközpont, tanévkezdés, Szent Gellért Fesztivál - Alapkő - a tervek szerint október-november tájékán teszik le a szegedi Lézerközpont alapkövét és ezzel egy időben megkezdődhet a kutatóintézet építése. további témáink: - - Rangsor - a Szegedi Tudományegyetem az ország legjobb felsőoktatási intézménye, derült ki egy angol cég által összeállított listából. Évadnyitó - az előző évekhez hasonlóan az új évadban is 14 bemutatót tart a Szegedi Nemzeti Színház. A Szeged-Csanádi egyházmegye pedig komolyzenei fesztivállal emlékezik alapítójára

vtvszeged.hu

 

Két keréken télen-nyáron - Szeged - Második helyezést értek el a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézet munkatársai a Magyar Kerékpárosklub és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által szervezett Bringázz a munkába! versenyen. A kampány lényege, hogy az intézmény, iskola tanárai, diákjai minél többen járjanak kerékpárral munkába. Az intézetben _%Ábrahám Marianna%_ javasolta, hogy vegyenek részt a kampányban, hiszen majdnem mindenki kerékpárral jár munkába.

delmagyar.hu

 

 

Újszegeden folytatódik a szegedi geotermikus fűtési rendszer építése - Újabb szakaszához érkezett, Újszegeden folytatódik az a megújuló energiahasznosítási projekt, amelyben geotermikus fűtésrendszer épül ki Szeged, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának (MTA-SZBK) 36 intézményében - jelentették be a beruházásban érintettek keddi sajtótájékoztatójukon. - Péter Tamás, a Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, a projekt keretében egy szegedi és egy újszegedi termálkör látja el a konzorciumi partnerek épületeit.

alternativenergia.hu

 

38. Hét

2013.09.16-2013.09.22.

 

Felavatták Szent-Györgyi Albert egészalakos szobrát Szegeden - Szeged, 2013. szeptember 16., hétfő (MTI) - Felavatták Szent-Györgyi Albert egészalakos szobrát, Bíró Lajos mátészalkai művész alkotását Szegeden hétfőn, a Nobel-díjas tudós születésének 120. évfordulóján. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületének lépcsőjén elhelyezett bronzszobor kezében pipát tartó, a járókelők között sétáló, hétköznapi emberként ábrázolja Szent-Györgyi Albertet. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora ünnepi beszédében hangsúlyozta, Szeged régóta tartozott magának azzal, hogy ilyesfajta emléket állítson az egyetem egykori rektorának

 mti.hu , mon.hu , vtvszeged.hu, hirado.hu, magyarhirlap.hu delmagyar.hu) szegedma.hu , onkormanyzat.mti.hu]

 

  Ismét Szent-Györgyi tanulmányi versenyt szervez a szegedi egyetem - Szeged, 2013. szeptember 16., hétfő (MTI) - Egykori rektorára és mindmáig leghíresebb tudósára emlékezve ismét Szent-Györgyi Albert életéhez és kutatásaihoz kapcsolódó tanulmányi versenyt szervez középiskolások számára a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). A megmérettetés különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterületet is érint: Szent-Györgyi Albert életművének, korának tudománytörténeti feldolgozása mellett a kutató munkájához és a C-vitaminhoz kapcsolható tantárgyak - biológia, kémia, fizika - tanulmányi versenyének ötvözete - mondta el az MTI-nek Újszászi Ilona, az intézmény szóvivője.

mti.hu, promenad.hu onkormanyzat.mti.hu ,magyarhirlap.hu,  szegedma.hu

 

Kávézzon a tudománnyal! - Járványmatek, sárkánycsont és beszélő sejtek - A Science Café keretében a Szegedi Tudományegyetem oktatói és doktoranduszhallgatói tarthatnak tudománynépszerűsítő előadásokat - a szervezők szeretnék előmozdítani a tudomány és a nagyközönség közötti társadalmi párbeszédet a közérthető formában előadott tudományos témák megvitatásán keresztül. Fontos célként fogalmazódott meg, hogy a laikusok számára is élvezhető, érdekfeszítő tudományos témákat válogassanak a "kávé mellé".

szegedma.hu

 

Százhúsz éve született Szent-Györgyi Albert - A Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas kutatója, rektora szeptember 16-án született. Szent-Györgyi Albert születési évfordulója napján szoboravatás, idén ősszel tanulmányi verseny, C-vitaminos vadasparki programok és "örökbefogadás", továbbá tenisz emlékverseny várja az érdeklődőket. A C-vitamin szülővárosa, Szeged Szent-Györgyi Albert egész alakos köztéri szobrának ünnepélyes felavatásával tiszteleg a Nobel-díjas tudós emléke előtt.

weborvos.hu ,onkormanyzat.mti.hu

 

Száztízmilliós tőke érkezett a szegedi orvosi centrumba - *A NAP BERUHÁZÁSA - Mind eszközparkját, mind infrastruktúráját bővítheti a szegedi Szent Gellért Orvoscentrum, miután a Széchenyi Tőkealap (SZTA) 110 millió forint tőkét fektet be a jelenleg 15 orvosi szakterületen ellátást biztosító intézménybe. A tőkebefektetéssel az SZTA a következő 4 év során kisebbségi tulajdonosa lesz az orvoscentrumnak. A befektetéssel bizalmat szavaztak egy olyan modellnek, amely az egészségügy területén akár országszerte...

napi.hu portfolio.hu  uzletresz.hu

 

Futsal: vereséggel kezdett az SZTE EHÖK SE a Vasas otthonában - ...Az SZTE EHÖK SE a 2. fordulóban szabadnapos lesz, így majd csak szeptember 27-én, pénteken Monoron, a helyiek újabb egysége az MMSZ (Magyar Máltai Szeretetszolgálat) csapata ellen lép pályára 20.30-tól. - Férfi futsal NB II Keleti csoport: - Vasas Futsal - SZTE EHÖK SE 8-2 (4-0) - Budapest, Vasas Sportcsarnok. Vezette: Futó (Richter, Horváth M.) - Vasas: Gál - Szente, Veres, Solti, Smiri. Csere: Sajben, Deák, Barta, Farkas D., Ruzicska, Szemán, Balatoni.

szegedma.hu

 

Szociológiai konferencia az SZTE-n a szabadidő aktív eltöltéséről - ...Az eseményen a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézete és a Szegedi Akadémiai Bizottság egészségfejlesztési munkabizottsága által szervezett "Az aktív szabadidő-eltöltés, egészség és jóllét" című konferenciáról beszéltek a szervezők. - Hogyan befolyásolja egészségünket a szabadidő aktív eltöltése? - "A konferencián 15 ország 75 kutatója és szakembere tanácskozik" - tudtuk meg Benkő Zsuzsannától, az SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézetének vezetőjétől.

szegedma.hu

 

39. Hét

2013.09.23.-2013.09.29..

 

Tanulmányozták a professzor szívműtétjét - Több száz kelet-európai orvos követte élő televíziós közvetítésen a Szegedi Tudományegyetemen azt a nyitott szívműtétet, amelyet Gerald Werner darmstadti professzor végzett el szombaton. Az ilyen beavatkozások során az orvosok milliméterről milliméterre megnyitják az elzáródott érszakaszt úgy, hogy az esetleges elágazásokra, kanyarokra csak finom jelekből következtethetnek. - A szívkatéterezéssel vizsgált betegek csaknem harminc százalékánál az orvosok régen elzáródott koszorúereket találnak.

 delmagyar.hu kisalfold.hu blikk.hu  veol.hu superiorhirek.hu zipp.hu informed.hu promenad.hu ujszo.com hirado.hu tudomany.ma.hu mti.hu sikerado.hu mno.hu stop.hu inforadio.hu webbeteg.hu medicalonline.hu magyarhirlap.hu mon.hu szegedma.hu zaol.hu vaol.hu duol.hu  feol.hu  tozsdeforum.hu

 

Frankofón központot nyitott az SZTE - "Nem véletlen, hogy Szegedre esett a választás, hiszen itt a legjobbak az alapok, különösen ami a jogi kart illeti. Most érkeztünk el ahhoz a pillanathoz, hogy új minőséget adjunk mindehhez a Frankofón Egyetemi Központ létrehozásával" - fogalmazott Martonyi János. A külügyminiszter hangsúlyozta, hazánk külpolitikai koncepciójához is jól illeszkedik a centrum megnyitása, hiszen a cél a délre tekintés, "egy kapu szeretnénk lenni a Nyugat-Balkánra és Dél-Kelet-Európára". szegedma.hu  promenad.hu hirado.hu kormany.hu mno.hu mon.hu fidesz.hu onkormanyzat.mti.hu delmagyar.hu

 

Vécéket zártak le a TIK-ben - Szeged - Hetek óta lopja valaki a folyékony szappant és a vécépapírt az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (SZTE TIK) mosdóiból. Az intézmény igazgatója több, a beléptető kapu előtti illemhelyet is lezáratott. - Nem gondoltam volna, hogy ilyesmi bekövetkezhet, de sajnos nem tudtunk mást tenni - mondta Erdélyi Evelyn, a TIK igazgatója arról, hogy csütörtökön több mellékhelyiséget is lezárattak az intézményben.

delmagyar.hu  promenad.hu

 

Kétszer nyertek - SZEGED. A Naturtex- SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata péntek délután 91-84-es győzelmet aratott a Spartak Subotica elleni edzőmérkőzésen. A szabadkai együttessel szemben a B onifert-legénység legeredményesebb játékosa a 21 pontot szerző Csorvási Milán volt, de Wirth Ádám és a régi- új légiós, Jonathan Levy sem maradt adós a jó formával, mindketten 19 pontig jutottak. - Az élvonalbeli szegediek szombat délelőtt is összecsaptak a másodosztályú szerbekkel, és még simább, 87-70-es sikert arattak, köszönhetően a több lehetőséget kapó fiatalok remeklésének.

delmagyar.hu delmagyar.hu promenad.hu

 

Topmenedzserre várnak, pártkatonát kaphatnak az egyetemek - ...Három egyetemen (az ELTE-n, a szegedi és a debreceni egyetemen) így már most januártól debütálnak az új felsőoktatási felsővezetők, így az egy évvel későbbi startra a többiek számára le tudják szűrni az első tapasztalatokat. - A kancellár a felsőoktatási intézmény közalkalmazottja lesz, munkáltatója az oktatásért felelős miniszter. Akárcsak a központi költségvetési szerveknél, az új vezetőt pályázat útján választanák ki, amelynek végén a mindenkori oktatásért felelős miniszter döntené el, ki a befutó.

hvg.hu  pecsistop.hu

 

Ösztöndíjas börze az egyetemen - Ösztöndíjas tanulmányi lehetőségekről és gyakornoki programokról tájékozódhattak azok az egyetemi hallgatók, akik ellátogattak az SZTE központi épületében tartott börzére. A szakmai előadásokon kívül olyan hallgatók is részt vettek a rendezvényen, akik saját külföldi tapasztalataikról számoltak be egyetemista társaiknak

vtvszeged.hu

 

2013-as Napkorona Bajnokok - ...A legnagyobb települések bajnoka idén Szeged lett, elsősorban a Szegedi Tudományegyetem épületein telepített, 660 kW névleges teljesítményű napelemes rendszernek köszönhetően. A város számos közintézményének hő- vagy villamosenergia-ellátását fedezik részben napenergiával, a kórház épületének tetején például majd" ezer m2 napkollektor található. A második helyezést Eger érte el, ahol a családi házakra és hotelekre telepített, napenergiát hasznosító rendszerek dominálnak. [T:2] - alternativenergia.hu

 

Tájékozódási gyakorlat eszközök alkalmazásával - A Dalerd Zrt.-vel és a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékével együttműködve tartotta meg a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékozódási gyakorlatát az Ásotthalmi Erdészet területén, amely során az egységek a térinformatikai eszközök használatát gyakorolták erdei terepviszonyok között. - Az igazgatóság az erdészettel együttműködésben alakította ki azt az informatikai adatbázist, amely térinformatikai eszközökkel az Ásotthalmi Erdészet területének adatait - nyiladékokat, erdőtagokat, vízvételezési helyeket és lakott tanyákat – rögzíteti

promenad.hu


A Szedeákból a vébére - A Szedeák kosárlabdacsapatának játékosa, Mike János is bekerült az U18-as magyar válogatottba, amely mától a jakartai FIBA 33 világbajnokságon szerepel. A kosaras szerint a sportág ezen változata dinamikusabb, és gyorsabb gondolkodást kíván. Indonézia fővárosában, a 8 és fél milliós Jakartában rendezik mától a FIBA 33 U18-as világbajnokságot. A kosárlabda három a három elleni változatában speciális szabályokkal mérkőznek meg.

delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek