Bezár

Internet

Online - 2013. október

Online - 2013. október

2013. november 04.
20 perc

40. Hét

2013.09.30.-2013.10.06.

 

 

Hatodjára lett ehök-elnök Török Márk Szegeden - Hatodszorra is Török Márkot választották a Szegedi Tudományegyetem egyetemi hallgatói önkormányzat elnökévé - írja az Átlátszó Oktatás alapján az Index. - Török Márk 2004 óta politizál egyetemi körökben, 2004 és 2008 között a bölcsészkari HÖK-ötvezette, 2007 óta egy év kihagyással pedig az egyetemi HÖK elnöki székében ül. Ez azt jelenti, hogy ez lesz a kilencedik év, hogy vezető tisztséget tölt be a szegedi hallgatói életben.

hvg.hu delmagyar.hu index.hu

 

Pick utcai futófesztivál - tizenkettedszer - Három távon rendezik meg vasárnap Szegeden a 12. Pick Utcai Futófesztivált. A Dóm téri rajton a leggyorsabbak a 6 kilométeres táv résztvevői lesznek - a verseny keretében zajlik a Szegedi Tudományegyetem egyéni bajnoksága -, ők 10 órakor húznak nyúlcipőt. A családi futás 10.50-kor kezdődik, a háromfős csapatokban legalább egy szülőnek és egy női csapattagnak kell lennie, a családoknak együtt kell teljesíteniük a távot, és a fordítóban, valamint a célegyenesben kézen fogva kell haladniuk.

delmagyar.hu  delmagyar.hu

 

Röplabda: győzelemmel kezdte a szezont az SZTE EHÖK SE - A tavalyi esztendőben a PTE-PEAC elleni magyarkupa-párbaj első meccsén joggal számíthattak a hazai szegediek győzelemre: csapatuk az elmúlt esztendőben megnyerte a másodosztály Keleti csoportjának küzdelmeit, míg a pécsiek a középmezőnyben végeztek. Az SZTE EHÖK SE női röplabdásainak kispadján - mint arról már beszámoltunk - augusztus közepe óta Csíkos Szilárd ül, akinek bő egy hónapja volt ismerkednie új egységével - ez a találkozó kiváló alkalom volt rá hogy éles körülmények között is felmérhesse a mester, mit tudnak tanítványai. szegedma.hu

 

Kezdődik a szegedi Őszi Kulturális Fesztivál - Öt hét alatt hatvan helyszínen kétszázötven program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon, amelynek megnyitóját kedden tartják meg a Szegedi Tudományegyetem központi épületében. A rendezvénysorozat különlegessége, hogy amatőr és professzionális fellépők műsorai egyaránt megtalálhatók a kínálatban. A fesztiválprogram kapcsolódik a Weöres-centenáriumhoz: szóban, képben, versben, zenében, filmen és a képzőművészetben is megjelenik a költő élete, a műveiből is ízelítőt adnak

hvg.hu superiorhirek.hu promenad.hu mti.hu zipp.hu mon.hu sikerado.hu metropol.hu hirado.hu szegedma.hu nepszava.hu

 

 

 Flashmob-koncertek a Zene Világnapján - ...Kedden a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának oktatóiból és hallgatóiból alakult együttesek flashmobokat rendeztek: a város több pontján is villámkoncertet adtak. - Szerettük volna a Zene Világnapján a szegediek figyelmét felhívni arra, hogy a muzsika mennyire fontos az életünkben. A komolyzene kicsit háttérbe szorult a mindennapjainkban, ezért is minden alkalmat meg kell ragadnunk arra, hogy tudatosítsuk: Szegednek olyan nívós komolyzenei élete van - a szimfonikus zenekar és a színház mellett alap-, közép- és felsőfokú zeneoktatással is rendelkezik -, ami nagyobb figyelmet érdemelne - mondta Tóth Péter, a zeneművészeti kar új dékánja, a flashmob-sorozat ötletgazdája.

Link: delmagyar.hu  

 

Eszel, örülsz - Kedvezményes ebédeltetésbe fogott a szegedi egyetem hallgatói önkormányzata (EHÖK). A valahonnan hozatott meleg ételt háromszáz forintért kapják meg az egyetemisták, a fennmaradó összeget meg az EHÖK rendezi, valamiből. - Vélemény - - Korábban az Átlátszó Oktatás is beszámolt a kezdeményezésről. A helyi napilap, a Délmagyarország mai cikke szerint a projekt már elindult, először a hatvan leghátrányosabb helyzetű egyetemista kap olcsó ebédet, de kiterjesztenék a rendszert minden hallgatóra.

Link: atlatszooktatas.cink.hu  

 

SZerinTEd? - Müller Zsófia válaszol - Mai bemutatkozónk Müller Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának joghallgatója. A fiatal lánynak már van tapasztalata a külföldi áthallgatásról, összesen egy évet töltött Münchenben, az egyik egyetemen Erasmus programmal. Zsófi szerint az jelenti a legnagyobb élményt, hogy idegen kultúrába kell beilleszkedni olyan hallgatókkal, akik szintén csak hosszabb-rövidebb időre érkeztek az országba.

Link:  szegedma.hu

 

Bioszálak - a finomszálas arcfiatalítás - ...Szegeden egyedüliként Altmayer Anita, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika főorvosa foglalkozik a bio-felszívódó szálás arckontúrozással, vagyis a Fine Thread Contour (FTC) kezeléssel. "Az FTC fájdalommentes esztétikai beavatkozás, mely során vékony, rövid, biológiailag felszívódó antibakteriális el nem szakadó szálakat alkalmaznak az arc, nyak, toka, valamint a test egyéb részein" - ismertette portálunkkal a főorvos.

Link: szegedma.hu  

 

 

  Őszi Kulturális Fesztivál kezdődik 250 programmal - videó - SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA - Öt hét alatt több mint félszáz helyszínen közel 250 programmal - közöttük kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal - várják a nézőket a szegedi Őszi Kulturális Fesztiválon, amelynek megnyitóját kedden este 6 órakor rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem központi épületében. - Az egyetem kulturális irodája az idén már 18. alkalommal szervezi meg az őszi összművészeti fesztivált, amely az idén is a műfaji sokszínűség jegyében jön létre.

Link: onkormanyzat.mti.hu szegedma.hu szegedma.hu

 

A hatékony tanításról rendeznek konferenciát Szegeden - A Gyakorlóiskolák igazgatói konferenciájának és a Vezetőtanítók és -tanárok VIII. országos módszertani konferenciájának ad otthont a Szegedi Tudományegyetem. A háromnapos programsorozat a Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége, valamint az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolája, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium és az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola szervezésében valósul meg.

Link: szegedma.hu  

 

Nyelik, de ki tudja mit esznek - ...Potenciális veszélyekre hívták fel a figyelmet már hat évvel ezelőtt is a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének munkatársai, amelyek többek között az étrend-kiegészítők hatóanyagtartalmának szabályozatlanságából erednek. Dr. Csupor Dezső több kutatásukat is bemutatva arra figyelmeztetett, korábbi felhívásaik ellenére még mindig nem sikerült meghatározni az illetékes hatóságok jogköreit, és nincs megfelelő minőségellenőrzés, így rossz termékek is vannak a piacon, amelyek fogyasztása egészségkárosító.

Link: medicalonline.hu  

 

Napkollektort gyártott és gyurmafilmet forgatott az SZTE-s hallgató - Rendkívül sokoldalú személyiség volt a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozatának vendége szerda délután: Kecsenovity Egon, az SZTE TTIK anyagmérnök szakos hallgatója hőlégmotoros hajtású napkollektort készített, ötezer forintos robotot fabrikált össze, nanotechnológiában folytat kísérleteket, és még gyurmaemberek főszereplésével készült filmet is forgatott. Az SZTE Tehetségpont 2013-as Kiválósági listájának bronzfokozatos talentuma a Somogyi-könyvtárban munkásságáról, találmányairól és motivációjáról is mesélt. Link: szegedma.hu

 

 

41. Hét

(2013.10.07.-2013.10.13.)

 

Többletfigyelem az egyedi fejlesztésre: milliárdok jutnak a tehetséggondozásra - A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége csütörtöktől szombatig Szegeden, a Szegedi Tudományegyetemen rendezi a Gyakorlóiskolák igazgatói konferenciáját és a Vezetőtanítók és -tanárok VIII. országos módszertani konferenciáját. Ennek keretében sajtótájékoztatón ismertették a Nemzeti Tehetség Program részleteit. A kezdeményezésről fontos tudni, hogy a 2013-ban és 2014-ben rendelkezésre álló 4 milliárd forintos keretből több ezer gyerek számára nyílik meg a lehetőség arra, hogy tehetségsegítő programokban vegyen részt olyan ambiciózus célok mentén, mint a tehetségsegítő hagyományok őrzése vagy a társadalmi mobilitás elősegítése.

Link: szegedma.hu orientpress.hu

 

Nanotechnológiai workshop a SZAB-székházban - A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont összesen 492 millió 950 ezer forint támogatást nyert az "Új, funkcionális anyagok által kiváltott biológiai és környezeti válaszok" című projektre, melynek megvalósítási időszaka 2012. november 1-jétől 2014. október 31-ig tart. A projekt eddigi kutatási eredményeiről workshopon számoltak be egymásnak a résztvevők 2013. október 3-án a SZAB-székházban, ahol a kutatási program szakmai vezetője, Kónya Zoltán, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára köszöntötte a megjelenteket.

Link: szegedma.hu  

 

Quadrocopter a TIK-nél - ...Na most ez nem ment, csak próbarepülést végzett, s némi keresés után az is kiderült, hogy a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának TV-stúdiója tartott látványos bemutatót arról, hogy a kamerás felvételek már az eget is meghódították egy apró szerkezetnek hála. A quadrocopter egy több mint fél méter hosszúságú, könnyen hordozható gép, melyet négy apró rotor emel fel távirányítással a földről. Ehhez rögzítik a kamerát, amellyel igazán látványos felvételeket készíthetnek madártávlatból.

Link: delmagyar.hu

 

Nincs és nem is lesz dress code a szegedi egyetemen - A Szegedi Tudományegyetem rektora nem követi a kaposvári mintát és nem tervezi az egyetemi dress code bevezetését, mivel nem gondolja, hogy felnőtt emberek öltözködésébe bele kellene szólni. - A Kaposvári Egyetemen október 1-től tilos többek között a dekoltázs, rövidnadrág és túl erős parfüm. A Szegedi Tudományegyetemen nem lesz dress code - írja a Hökkentő című egyetemi lap. - Szabó Gábor rektor a lapnak egy határozott nemmel felelta dress code-ravonatkozó kérdésre.

Link: hvg.hu hir24.hu

 

Balog Zoltán rektori megbízást és egyetemi tanári kinevezéseket adott át - ...ALBERT SÁNDOR, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense részére, - - DR. BACHMANN BÁLINT, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense részére, - - DR. BAJNOK LÁSZLÓ, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense részére, - - DR. BÁNTAY PÉTER, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense részére, - - DR. BÉKÉS CSABA JÁNOS a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense részére.

Link: kormany.hu

 

A Fafestményt tűzte műsorra a SZESZ - Szeged - Megalakult a Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület - jelentette be Varga Norbert művészeti vezető a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) szerdai sajtótájékoztatóján. A 11. évadot kezdő társulat új bemutatója Ingmar Bergman világhírű filmrendező egyetlen színpadi műve, a Fafestmény. November 27-én mutatják be a Zero Art Café pincéjében. Továbbra is fontosnak tartják, hogy kortárs magyar szerzők darabjait tűzzék műsorra, ilyen is lesz az idei évadban.

Link:  delmagyar.hu mti.hu

 

Szegedi hallgatók ötleteiből fejleszthetik Szegedet - Szeptember 20-án New York adott otthont a TED City 2.0 rendezvénynek, amely a fenntartható fejlődést, a városi lét kihívásait taglalta - világszerte háromszáz város csatlakozott a kezdeményezéshez, hazánkban Budapest és Szeged állt az innovatív városfejlesztő kampány mellé. A Tanulmányi és Információs Központban szerdán bárki előadhatta újító szellemű ötletét nyitott témakörökben, felvázolva azt, hogyan látja a Tisza-parti város jövőjét.

Link: szegedma.hu szegedcafe.hu

 

 

Idén is 11 ezer eurós ösztöndíjat kapott három magyar női kutató - ...Nagy Nikoletta a Szegedi Tudományegyetem kutatója két tudományág, a genetika és a bőrgyógyászat ötvözésével igyekszik megállapítani a bőrgyógyászati ritka betegségek kialakulásának valószínűségét. Munkája során az eddig csak tüneteikről azonosított bőrbetegségek genetikai hátterét vizsgálva új dimenziókat nyitott meg a kórképek felállításában és a lehetséges terápiás lehetőségek kidolgozásában. Az ösztöndíjprogram célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a tudományos életben tevékenykedő tehetséges kutatónők eredményeire.

Link: superiorhirek.hu mti.hu mon.hu marketinginfo.hu

 

 

A városok jövőjéről rendeztek konferenciát - SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA - A Szegedi Tudományegyetemen rendezett konferenciát a Siemens a városok jövőjéről és fejlesztéséről. - A rendezvényen olyan elképzeléseket, ötleteket mutattak be, amelyeket főleg fiatalokból álló közösségek készítettek arról, hogyan képzelik el Szeged jövőjét. - A TED City 2.0 rendezvénysorozat szeptember 20-án New Yorkban indult, ahol a városi lét kihívásairól és a megoldásokról szóló újszerű vagy érdekes megközelítésű gondolatokkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

Link: onkormanyzat.mti.hu u-szeged.hu

 

Tudományos és kutatási technológiai igazgató az ELI élén - ...Osvay Károly a szegedi József Attila Tudományegyetemen (ma Szegedi Tudományegyetem) végzett fizikusként 1990-ben, öt évvel később megszerezte a fizikai tudomány kandidátusa tudományos fokozatot, 2011-ben habilitált. 1996-tól egyetemi docens. 1998-tól a TeWaTi, a máig az egyetlen hazai terawatt csúcsteljesítményű lézerrendszert megvalósító kutatócsoport alapítója és vezetője. 1997-2001 és 2003-2011 között tanszékvezető helyettes, míg 2011-2013 között Szegedi Tudományegyetem Optika és Kvantumelektronika tanszékének megbízott tanszékvezetője volt.

Link: szegedma.hu nol.hu

 

 

 Az SZTE Alma Mater bővíti karrierszolgáltatásait - A József Attila Tanulmányi és Információs Központba október 15-én az álláskereséshez, pályatervezéshez rendkívül hasznos tanácsadásokkal és előadásokkal várják az SZTE korábbi diákjait is, azon neves cégek szakembereivel együtt, akik a már többéves szakmai tapasztalattal rendelkezők számára is hasznos tanácsokkal, ajánlatokkal szolgálhatnak. - Az öregdiákok amellett, hogy az SZTE Alma Mater honlapján ezentúl folyamatosan találkozhatnak a Karrier Iroda és az állásbörzén megjelenő cégek állásajánlataival, mostantól a TÁMOP pályázat segítségével létrejött AlumniUni keretein belül szervezett tanácsadásokon és tréningeken is részt vehetnek.

Link:  szegedma.hu  

 

Tőzsdei nap az SZTE-n: "Nehéz jósolni, de különösen előre" + FOTÓK - ...Mindenkinek." címmel rendezték meg csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ingyenes szakmai napját az SZTE Gazdaságtudományi Karon. Változatos előadások, konzultációk, kerekasztal-beszélgetések és játékok keretében lehetett közelebb kerülni a tőzsdei befektetések világához, s a tőzsde iránt érdeklődő - jobbára egyetemi hallgatókból álló - közönség elismert szakértők segítségével nyert betekintést a tőkepiac működésébe, ismerhette meg az aktuális piaci tendenciákat.

Link: szegedma.hu

 

TéMA: Kisebbségi helyzet, 1848-49 és pénzügyek.... - ...A témáról Csernus Sándorral a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának dékánjával beszélgettünk. A RITEK Zrt. megkezdte felkészülését a 2014-é s pénzügyi-számviteli jogszabályi változásokra. Stúdiónk vendége Mihálffy Lajos a cég vezérigazgatója.

Link: vtvszeged.hu

42. Hét

(2013.10.14.-2013.10.20.)

 

Indonéziában a magyar felsőoktatás - ..."A Szegedi Tudományegyetemnek még nincs kétoldalú kapcsolata indonéz felsőoktatási intézményekkel, ez a rendezvény nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy körvonalazzuk az együttműködési lehetőségeket, a hallgatói mobilitásban éppúgy, mint a közös mesteri és doktori programok kidolgozásában" - nyilatkozta a Szegedi Tudományegyetem képviseletében jelen levő Balogné Molnár Gabriella a Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője.

Link: edupress.hu

 

  Egyetemi ugródeszka - ...A Szegedi Tudományegyetem(SZTE) is növeli az oktatás hatékonyságát azzal, hogy a k+f-tevékenységeket avalódi iparági igényekhez igazítja.Egy újabb iskolapélda a hatékony oktatási modellre az, amit az SZTESzoftverfejlesztés Tanszékének sikerült megvalósítania. Az itt folyó munka egykicsit eltér a klasszikus értelemben vett egyetemi tanszéki munkától. Szélesebbkörű, kutatási és ipari tevékenységek közötti harmonizációra, az akadémiai ésversenyszféra közötti tudás- és technológiatranszfer megvalósításáratörekednek.

Link: it-bridge.hu

 

 

 Tudós nők díja - ...Nagy Nikoletta a Szegedi Tudományegyetem kutatója két tudományág, a genetika és a bőrgyógyászat ötvözésével igyekszik megállapítani a bőrgyógyászati ritka betegségek kialakulásának valószínűségét. Munkája során az eddig csak tüneteikről azonosított bőrbetegségek genetikai hátterét vizsgálva új dimenziókat nyitott meg a kórképek felállításában és a lehetséges terápiás lehetőségek kidolgozásában. - Az ösztöndíjprogramot Magyarországon először 11 éve hirdették meg.

Link: medicalonline.hu nlcafe.hu weborvos.hu elelmiszer.hu

 

 

 Az élethosszig tartó tanulásról szóló nemzetközi konferenciának ad otthont az SZTE - ...Az eseményen több, mint száz résztvevő, kilenc külföldi és nyolc magyarországi intézmény képviselteti magát, előad többek közt Dr. Habil Ewa Waniek-Klimczak, a Lodz-i Egyetem (Lengyelország) dékánhelyettese, Daniel Madec az IUT Quimper (Franciaország) munkatársa, Loboda Zoltán, az Oktatási Hivatal Nemzetközi Osztályának osztályvezetője és Dr. Farkas Éva felnőttképzési szakértő, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézetének egyetemi docense.

Link: szegedma.hu

 

Fürge Szarvas, aki helyesen ír - ...A díjazottak között van az ELTE két hallgatója, illetve a Szegedi Tudományegyetem diákja. Hogyan "csöppent" ebbe az előkelő körbe? - - A Magyar Nyelvészeti Tanszék szeptember 27-28-án rendezte meg a verseny döntőjét, ám ennek előzménye egy házi megmérettetés volt, amelynek a kiírását láttam a rajz tanszék hirdetőbláján. Ott az állt, hogy bármely szakos hallgató benevezhet, így én meg is tettem. - Fotó: Gál Gábor - - Amikor olvastam a hírt a sikeréről, meggyőződésem volt, hogy magyar szakos egri diák produkált ilyen nagyszerű eredményt...

Link: heol.hu

 

Az SZTE rektorhelyettese a Frankofón Egyetemi Ügynökség Közép- és Kelet-Európai Rektori Konferenciájának elnökségében - ...Az AUF-nek 98 országból 776 felsőoktatási intézményi tagja van, közöttük 4 hazai intézmény: a BGF, a BME, az ELTE mellett a Szegedi Tudományegyetem. - Az AUF regionális felsőoktatási stratégiáinak alakítására és programjainak koordinálására jött létre 2011 őszén az AUF Közép- és Kelet-Európai Rektori Konferenciája (CONFRECO), amelynek a szegedi egyetem alapító tagja (az alapító közgyűlésen az SZTE-t Pálfi György nemzetközi és közkapcsolati igazgató képviselte).

Link: szegedma.hu

 

A Mercedes is berobogott a szegedi egyetemre - A IX. SZTE Őszi Állásbörzére, a IV. Szolgáltatók Börzéjére és az V. SZTE Mesterképzések Nyílt Napjára várták az érdeklődő fiatalokat kedden az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában. Az eseményt Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitotta meg. - Beszédében a professzor úgy fogalmazott, a börze a kölcsönös egymásra találás lehetőségét biztosítja, hiszen ahogy a hallgatók érdeke, hogy jó munkahelyet találjanak, úgy a vállalkozások számára is fontos szempont, hogy képzett munkaerőt alkalmazzanak.

Link: szegedma.hu

 

 

 Szent-Györgyi leveleitől az ősnyomtatványokig - Szeged - A Klebelsberg Könyvtár féltve őrzött ősnyomtatványai között is jártak, megcsodálhatták például az első magyar nyelvű szakácskönyvet a különgyűjteményeket bemutató tárlatvezetés látogatói. Sokféle megszólítással illették levelekben Szeged Nobel-díjas tudósát, Szent-Györgyi Albertet. A baráti "Kedves Berci!"-től a "Méltóságos Professor Ur!"-on át a "Kedves Tudós Bácsi!"-ig záporoztak a megszólítások. Ezeket is elolvashatták, kezükbe vehették, akik részt vettek múlt hét csütörtökön az SZTE Klebelsberg Könyvtárban a Régi könyvek, ritkaságok, különlegességek című rendhagyó tárlatvezetésen.

Link: delmagyar.hu

 

Rektor és kancellár az egyetemen: kettős hatalom vagy pontos feladatmegosztás? - ...Ahogy arról a SZEGEDma.hu is beszámolt, a Felsőoktatási Kerekasztal szeptember 20-án nagy többséggel fogadta el a felsőoktatási stratégiát, melynek értelmében a kancellári rendszer - a veszprémi Pannon Egyetem után - mintaként 2014. januártól a Nemzeti Tudományegyetemeken, azaz a Debreceni és Szegedi Tudományegyetemen, valamint az ELTE-n indulhat el. Portálunk úgy tudja, a kormányzat november 30-áig szeretne döntést hozni a három kancellár személyét illetően.

Link: szegedma.hu

 

Lajka, az űrkutya nyerte az operaversenyt - Russell Hepplewhite elsősorban gyermekek számára íródott Lajka, az űrkutya című operája nyert a legjobb produkciónak járó díjat az Armel-operaversenyen, az elismerést kedd este adták át a Szegedi Nemzeti Színházban. - Az English Touring Opera társulata által előadott darab, amelyet Tim Yealland rendezett elnyerte a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) díját is. - A legjobb női előadónak járó címet Jelena Koncar kapta.

Link: inforadio.hu promenad.hu kulturport.hu onkormanyzat.mti.hu mon.hu hirado.hu szinhaz.hu hvg.hu szegedma.hudehir.hu

 

 

 

Kulturális együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Nemzeti Színház és az SZTE - ...Hosszú távú kulturális együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Szegedi Nemzeti Színház; az eseményre szerdán az egyetemi színházi nyílt nap keretében került sor. - Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója elmondta: a megállapodás tulajdonképpen a korábbi években kialakult gyakorlatot rögzíti. Ilyen például az évenként megrendezett nyílt nap, amelyen a hallgatók megismerkedhetnek a színház működésével, beszédtechnika-, ének-, táncórára mehetnek, színházi sminket készíttethetnek maguknak vagy jelmezekbe bújhatnak

Link: hirado.hu weborvos.hu szegedma.hu mti.hu

 

A Szegedi Tudós Akadémia is kapcsolódik a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyhez - Az ország legjobb biológiatanárait és legkiválóbb diákjait látja vendégül a Szeged Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány november 29-én és 30-án. Kétnapos programjukba a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny résztvevői is bekapcsolódnak. A tavalyi sikerre való tekintettel idén is meghirdeti a középiskolásoknak szóló Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem. A vetélkedőt november 29-én (pénteken) tartják Szegeden.

Link: edupress.hu szegedma.hu

 

Párbeszédre van szükség a vállalatok és a képzőintézmények között - ...Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, aki fizikusként végzett, hangsúlyozta: az egyetemen csak az alapokat szerezte meg, és azóta is, hogy végzett, folyamatosan tanul valami újat. Bánki Horváth Mihály jogászként a "hogyan tanulást" sajátította el, és csatlakozva Szabó Gáborhoz, ő is úgy véli, a formális tudás jó alapokat adhat, de a gyakorlat szerepét nem lehet eléggé aláhúzni. "Ami ma Magyarországon és Európában folyik, az élet-halál harc.

Link: edupress.hu

 

Bármilyen problémára segít választ találni az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ - "Nem vagy egyedül!" a mottója a szakembereknek, akiknek személyesen és online is feltehetők a családi, tanulási, párkapcsolati problémákkal kapcsolatos kérdések az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központban, a Szegedi Tudományegyetem egységében. - "Nehéz volt a szakítás? Elválnak a szüleid? Egyedül vagy az új városban? Stresszelsz a tanulás miatt? Esetlen függőségi problémád van?" - A Tanácsadó Központ, vagy népszerű nevén Diákcentrum által üzemeltetett Léleknavigátor honlapot a bajba jutottaknak találták ki, hogy az ingyenes szolgáltatások között az anonim módon működő online tanácsadással is segítse a szegedi egyetem hallgatóit.

Link: szegedma.hu

 

A világ élvonalában a magyar asztrofizikusok - ...Ma már ezzel a támogatással működik az MTA és az ELTE ( Eötvös Gravity Research Group ) debreceni Atommagkutató Intézetben, valamint a Szegedi Egyetemen dolgozó tudósokat is foglalkoztató közös asztrofizikai kutatócsoportja. A kutatócsoportot vezető Frei Zsolt szerint az asztrofizika leginkább nagy nemzetközi együttműködésben művelhető, hiszen kutatásainak tárgya a végtelen univerzum. Magyar műszer - - A kutatócsoport legfontosabb projektje a LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory) programban való részvétel.

Link: index.hu

 

 

 Szegedi kutatók részvételével fejlesztettek extrém gázzáró polimer nanokompozitot - ...A nemzetközi (amerikai-indiai-szlovén-magyar) kooperációban megvalósult kutatást magyar oldalról Kukovecz Ákos, az MTA-SZTE "Lendület" Pórusos Nanokompozitok Kutatócsoport vezetője irányította, a munkában részt vett Kónya Zoltán professzor, az MTA-SZTE Reakciókinetikai és Felületkémiai Kutatócsoportjának vezetője is. Az eredményeket összefoglaló, "Functionalized Low Defect Graphene Nanoribbons and Polyurethane Composite Film for Improved Gas Barrier and Mechanical Performances" című dolgozatot 2013. október 8-án fogadta el közlésre az ACS Nano folyóirat.

Link: szegedma.hu

 

43. Hét

(2013.10.21.-2013.10.27.)

 

 

 Rokon népek napja - ...A Szegedi Tudományegyetem Finnugrisztika Tanszéke is megemlékezett eme jeles napról. A szervezők itt is kitettek magukért. Néhány udmurt, finn és észt vendég is jelen volt. Mindenki készíthetett berkenye bogyókból és nyírfakéreg díszekből udmurt ékszereket. Tanulhatott udmurt táncokat, játszhatott mölky-t [mölkü], a rossz idő miatt "beltéri műfüves pályán". Ez egy kuglihoz vagy tekéhez hasonló játék, magyar nevén "gyep-bowling", ahol az a cél, hogy számozott fahasábokat egy számozatlan eldobásával, megfelelő távolságból, lehetőleg egyesével ledöntsünk.

Link: kulturprojekt.hu

 

Kiváló a klinikai központ - Kiváló Egyetem elismerésben részesült az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja. Az első alkalommal megjelenő Figyelő Medicina Top 200 évkönyv által kiírt pályázat átfogó szempontrendszere alapján szakmai zsűri bevonásával értékelte pontozással kórház, városi kórház és egyetem kategóriában az egészségügyi szolgáltatókat. Értékeltek többek között a kórházi ágyak száma, az emelt szintű hotelszolgáltatás elérhetősége, a kórház minőségbiztosítási rendszere, az ellátó orvosok szakképesítése és minősítése, a diplomával rendelkező szakdolgozók száma alapján.

Link: szegedma.hu

 

 

44. Hét

(2013.10.28.-2013.11.03.)

 

Információs és kommunikációs technológiák a regionális gazdaságfejlesztés szolgálatában - ...A nemzetközi delegáció szívritmuszavarok feltérképezésére szolgáló, egyedülálló technológiai innovációval, az "Innova EP Vision 2.0" szoftverrel is megismerkedett, amely a GE Healthcare és a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központjának közös kezdeményezése.

Link: orientpress.hu

 

Itt alkotni, teremteni kell! Átadták a Széchenyi-ösztöndíjat Sopronban - ...Az ösztöndíjak idei nyertesei: Szilveszter Bálint és Vámosi Péter a Semmelweis Egyetem, Kocsis Ramóna a Nyugat-Magyarországi Egyetem, Fodor Hanna Ágota a Szegedi Tudományegyetem és Szabó Eszter az Eötvös Lóránt Tudományegyetem hallgatói.

Link: kisalfold.hu

 

Szoftvererózió a nyílt forráskódú fejlesztések területén - ...Melyek, amik leginkább megnehezítik a szoftverek karbantartását, továbbfejlesztését A Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszéke nemzetközileg is jelentőskutatás-fejlesztési tevékenységet folytat szoftverminőség, mobil alkalmazásokés nyílt forrású rendszerek területén. A szoftverminőség-menedzsmenttel és a szoftverekkarbantarthatóságával kapcsolatos K+F tevékenységüknek a szoftvererózió méréseés lassítása az egyik kiemelt célpontja.

Link: itbusiness.hu

 

100 szaúdi hallgató érkezhet az SZTE-re - SZEGED. A szaúd-arábiai felsőoktatási küldöttség négy tagját fogadta tegnap a rektori hivatalban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetése. Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes elmondta, jelenleg néhány szaúd-arábiai diák tanul az SZTE-n, többen kitűnő eredménnyel teljesítettek. Tavasszal Varró Andrással, tudományos és innovációs rektorhelyettessel a kinti minisztérium vendégeként tárgyaltak a rijádi egyetemen, ezután az ázsiai országból is járt egy küldöttség Szegeden.

Link: szegedma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek