Bezár

Internet

Online - 2013. november

Online - 2013. november

2013. november 15.
23 perc

48. Hét

(2013.11.25.-2013.12. 01.)

 

 

A gyerek teszi tudatosabbá a családot - Ekkor változik meg a fontossági sorrend a kiadások terén - ...A legutóbbi, 2011-es, a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportja által középiskolások körében végzett országos felmérés során a megkérdezett diákok csak a kérdések felére tudtak válaszolni, 40 százalékuk rossz választ adott a nyugdíjjal, hitelkártyával, adóval, tőzsdével kapcsolatos kérdésekre. A fiatalok az első években gyakran szórakozásra, utazásra költik a fizetésüket, és csak az első gyerek érkezésekor kezdik el tudatosabban tervezni pénzügyeiket.

Link: femcafe.hu tozsdeforum.hu csaladhalo.hu

 

Új tehetséggondozó ösztöndíjakat adtak át a szegedi egyetemen - ...Szabó Gábor, az SZTE rektora köszöntőjében úgy fogalmazott, a tehetségek támogatásának fontos állomása a mai alkalom. Kiemelte, egy nemzetközileg jegyzett kutatóegyetem nem működhet tehetséges hallgatók nélkül, akik amellett, hogy biztosítják a kutatói utánpótlást, egymástól is sokat tanulhatnak. A rektor emlékeztetett: a tehetséggondozás állandó folyamat. A szegedi egyetem jó gyakorlatát fémjelzi az is, hogy a napokban átadott Junior Prima Díjakból négyet itteni fiatal kutató kapott, egy ötödiket pedig egy itt végzett korábbi fizikushallgató.

Link: szegedma.hu  promenad.hu

 

 

Megszólalt a szegedi egyetem rektora a felsőoktatási pénzek zárolásáról - Már májusban ismert volt a felsőoktatási intézmények számára a zárolás mértéke, most csak a számla benyújtása történik - közölte a SZTE rektora. A szegedi egyetemnek 362 millió forintot kell a központi kasszába utalnia. - Tudtuk, hogy be kell fizetni ezt az összeget, csak nem tudtuk, pontosan mikor - mondta Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem rektora azon csodálkozik, hogy néhány intézmény miért derült égből villámcsapásként éli meg az elvonás hírét, hiszen májusban már ismertek voltak az összegek, akkor jelentették be a zárolást.

Link: hvg.hu

 

Szegeden az egyetem cége szervezi a külföldi betegeket - A szegedi egyetemi klinikáknak százmilliós forgalmuk van a külföldi, fizetős betegekből. Céget hoztak létre, hogy külföldi biztosítókkal kössön szerződéseket - írja a Délmagyar.hu. Felméri az egészségügyi kormányzat, hogy az egyes kórházaknak milyen, az egészségturizmusban eladható szolgáltatásaik vannak, s 2014-ben központilag meg is kezdik ezek értékesítését - emlékeztet a lap Szócska Miklós államtitkár szavaira.

Link: medicalonline.hu

 

Dr. Bende János: A sebészet sok sikerélményt ad! - ...Végül a szegedi orvosi egyetemre mentem, ahol nagyon jól éreztem magam. - Miért választotta a sebészetet? - - Azt hiszem, a személyiségemből fakadóan vonzott ez a terület. A sebészet sikerszakma: rendkívül hamar látszik az eredmény. Nagyon gyors döntésekre van szükség. A sebészetet mindig ahhoz hasonlítom, mint amikor valaki egy hangszeren nagyon jól megtanulja az alapokat, a kőbe vésett szabályokat: onnantól kezdve tud improvizálni is.

Link: egeszsegtukor.hu

 

Tudnak fizetni az egyetemek - ...A Szegedi Tudományegyetemnek 362 millió forintot kellett átutalnia. Szabó Gábor rektor úgy nyilatkozott, hogy ezt a pénzt már korábban félretették és továbbra is spórolnak, a szénszünetet idén is megtartják. - A Budapesti Corvinus Egyetemnek 489, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek 637, az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek 635, a Semmelweis Egyetemnek 481 millió forintot kellett sürgősen befizetne az emberi erőforrások minisztériumának számlájára.

InfoRádió DOC MP3 InfoRádió DOC MP3 KlubRádió DOC MP3

 

Piacképes mobilos képzés indul az SZTE kommunikáció szakán - Négy szemeszteren átívelő, az intézmény kommunikáció- és médiatudomány szakos diákjai által felvehető speciális képzést indított a Magyar Telekom támogatásával a Szegedi Tudományegyetem. A mobilkommunikációs és közösségi médiás ismereteket nyújtó képzésben elismert szakemberek segítik a hallgatókat. - A magyarországi felsőoktatásban egyedülálló képzésben részesíti hallgatóit a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke, együttműködve a Magyar Telekom Dél-Alföldi régiójával.

Link: hvg.hu sg.hu szegedma.hu

 

Félmilliárd forint öt egyetemnek (Melléklet - Jótett) - ...Az erről szóló stratégiai megállapodást az olajtársaság irányítói, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezetői írták alá. A megállapodás értelmében a Mol szakemberei oktatóként dolgoznak majd több karon, illetve a cég a régióban egyedülálló módon finanszírozza olyan természettudományos képzési programok elindítását, amelyek nemzetközi szinten is versenyképes tudást adnak az olaj- és gáziparban elhelyezkedni vágyó hallgatóknak.

Link: marketinginfo.hu


A Másság felfedezése - ...Az SZTE Amerikanisztika Tanszék adjunktusa, Kérchy Anna - aki már a Tapogatózások - A test elméletének alakzatai című összefoglaló tanulmányában is említi a témát az Apertúrán -, valamint Andrea Zittlau (az Universität Rostock amerikanisztika tanszékének adjunktusa) közös szervezésének, szerkesztésének köszönhetően összeállt egy igen illusztris nemzetközi szerzőgárda. Külön érdekesség, hogy a 13 szerző közül 4 magyar van, s ez jelezheti, hogy a hazai tudományos életben is van érdeklődés a téma iránt.

Link: prae.hu  

 

Itt a hazai egészséginformatika legnagyobb eseménye - ...Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a kollokvium újításaként egy 47 publikációt tartalmazó konferencia-kiadványt is elkészítettek, melyet a Szegedi Tudományegyetemmel közös TÁMOP pályázat tesz lehetővé. Az esemény nyitóelőadását külföldről tartotta meg dr. Szócska Miklós, Egészségügyért Felelős Államtitkár. Előadásának témaköre a 2014-2020-as EU fejlesztési ciklus eHealth fejlesztési irányaira terjedt ki.

Link: computerworld.hu

 

Fiatalok a színház világában - A Szegedi Nemzeti Színházba tettek látogatást a Szeged-Tarján Polgárőr Egyesület "Fiatal Bűnmegelőzők Társasága" tagozat ifjai november 23-án. - A programot a Szegedi Tudományegyetem - Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar III. évfolyamos, szociális munkás szak pár hallgatója, köztük Horváth S. András egyesületi elnök, valamint a tagozat mentorai együttesen szervezték és bonyolították le. - A látogatás során a fiatalok először a kulisszák mögé kaptak betekintési lehetőséget.

Link: promenad.hu

 

Félmilliárd forint öt egyetemnek (Melléklet - Jótett) - ...Az erről szóló stratégiai megállapodást az olajtársaság irányítói, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezetői írták alá. A megállapodás értelmében a Mol szakemberei oktatóként dolgoznak majd több karon, illetve a cég a régióban egyedülálló módon finanszírozza olyan természettudományos képzési programok elindítását, amelyek nemzetközi szinten is versenyképes tudást adnak az olaj- és gáziparban elhelyezkedni vágyó hallgatóknak.

Link: marketinginfo.hu

 

 

Az ELTE az egyetemek élén - ...A dobogó harmadik helyén a Szegedi Tudományegyetem áll. Ezt követi a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, majd a Semmelweis Egyetem. A sorban a Károli Gáspár Református Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pannon Egyetem következik.

Link: eduline.hu portfolio.hu pecsistop.hu hvg.hu vs.hu vg.hu civishir.hu csaladhalo.hu life.hu eduline.hu

 

Piacképes mobilos képzést kapnak az SZTE kommunikáció szakosai - Négy szemeszteren átívelő, az intézmény kommunikáció- és médiatudomány szakos diákjai által felvehető speciális képzést indított a Magyar Telekom támogatásával a Szegedi Tudományegyetem. A mobilkommunikációs és közösségi médiás ismereteket nyújtó képzésben elismert szakemberek segítik a hallgatókat. - - A magyarországi felsőoktatásban egyedülálló képzésben részesíti hallgatóit a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke, együttműködve a Magyar Telekom Dél-Alföldi régiójával.

Link: euroastra.hu minuszos.hu


Továbbra is az SZTE a legjobb vidéki egyetem - Továbbra is előkelő helyre sorolta a Szegedi Tudományegyetemet a HVG Diploma 2014 című kiadványában. Az eduline.hu által is közzétett rangsort a klasszikus tudományegyetemek: az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pannon Egyetem vezetik.

Link: szegedma.hu promenad.hu onkormanyzat.mti.hu superiorhirek.hu richpoi.com metropol.hu mti.hu boon.hu mon.hu gazdasagiradio.hu hirado.hu hir24.hu vagy.hu eduline.hu

 

Fontos dolgok - ...A szegedi rektor a legújabb, a felsőoktatást érintő megszorítással kapcsolatban úgy fogalmazott: fel voltak készülve arra, hogy valamekkora összeget be kell majd fi zetniük, csak azt nem tudták, mikor utasítja őket erre a minisztérium. Szabó Gábor szerint meglepő, hogy más egyetemeket sokkolt az újabb elvonás, hiszen egy májusi kormányhatározatból már tudni lehetett, melyik intézménytől mennyit terveznek elvonni.

Link: index.hu eduline.hu

 

Nyelv, ideológia, média - A szegedi TNT (Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport) szeptember 27-én és 28-án kilencedik alkalommal rendezte meg az Interdiszciplináris Gender Konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Dr. Forgách Tamás, a Bölcsészkar dékánhelyettese megnyitó beszédében kiemelte, hogy reméli, a konferencia nem csak a szakmai szféra, de a közgondolkodás alakításában is szerephez jut. - A kétnapos konferencia két teremben zajlott, az előadásokat A és B szekciókra osztották a szervezők. Link: prae.hu

 

Az andragógia nem vész el, csak... - ...Popularitását mi sem jelzi jobban, minthogy rendre 100-120 fő körüli létszámokkal indultak évfolyamai minden évben a Szegedi Tudományegyetemen, de országos szinten is igen kedvelt célja volt a felvételiző diákoknak. Sok más szakkal ellentétben nagy előnye, hogy már az - egyébként gyakorlatorientált - alapképzés is komplett, használható tudást és diplomát biztosít, olyan szakemberekkel bővítve a hazai munkaerőpiac palettáját, akik mind a kultúraközvetítés, mind a felnőttképzés terén képesek megállni helyüket.

Link: szegedma.hu

 

Hírvilág - ...Az erről szóló stratégiai megállapodást az olajtársaság irányítói, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezetői írták alá. - A megállapodás értelmében a Mol szakemberei oktatóként dolgoznak majd több karon, illetve a cég a régióban egyedülálló módon finanszírozza olyan természettudományos képzési programok elindítását, amelyek nemzetközi szinten is versenyképes tudást adnak az olaj- és gáziparban elhelyezkedni vágyó hallgatóknak.

Link: nol.hu

 

Az év legsikeresebb egyetemi sportolóit díjazták - ...A 2012/13-as tanév legjobbja a Semmelweis Egyetem lett, megelőzve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, valamint a Szegedi Egyetemet.

Link: mti.hu sportmenu.net inforadio.hu telesport.hu szegedma.hu zetapress.hu

 

 

Digitális esélyek - ...A Kalmár-díjat - amelyet a számítástudományban és a számítástechnika alkalmazásában elért eredményekért ítélnek oda - hárman részesültek: Bohus Mihály (Szegedi Tudományegyetem); Pető Gábor (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont); és Szirmay-Kalos László (BME Irányítástechnika és Informatika Tanszék). Az Év informatikai újságírója, és ezzel a Kovács Attila díj nyertese Molnár Csaba , a Magyar Nemzet hévégi mellékletének munkatársa lett.

Link: itbusiness.hu

 

Egyedülálló mobilos képzést kapnak a szegedi kommunikáció szakosok - A SZTE hazai felsőoktatásban egyedülálló programjában a digitális kultúra, az információs társadalom és a közösségi média működéséről tanulhatnak piacképes ismereteket a hallgatók. Balogh Csaba, a képzés vezetője összefoglalta nekünk, hogy miért tartják fontosnak a kommunikáció szakos hallgatók számára ilyen típusú ismeretek oktatását: - - "A kommunikáció szakokat gyakran éri a büfészakosság vádja, és mint minden mítosznak, ennek is lehet találni időnként némi valóságalapot.

Link: hg.hu

 

Halász Tibor Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott - Szeged - A Magyar Tudományos Akadémián adták át tegnap az idei Rátz Tanár Úr Életműdíjakat. Szegedről Halász Tibor, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója a fizikatanároknak járó egyik díjat kapta meg. _%Halász Tibor%_ előadásokat tart nemzetköz találkozókon is, aktív munkatársa az Öveges József Országos Fizikaversenyek elnevezésű rendezvénynek. Országosan elismert munkásságát a korábban a magyar kultúra napja alkalmából kapott Apáczai Csere János-díjjal köszönték meg, a szakma pedig Mikola-díjjal jutalmazta.

Link: delmagyar.hu 

47. Hét

(2013.11.18.-2013.11. 22.)

 

 

Teret neveznek el Szent-Györgyi Albertről Szegeden - Szeged, 2013. november 15., péntek (MTI) - A szegedi közgyűlés pénteken úgy döntött, hogy Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudósról teret neveznek el. A 29 tagú testület 27 igen szavazattal döntött úgy, hogy a helyi Rotary Club és a Szegedi Tudományegyetem rektorának, Szabó Gábornak a javaslatára egy eddig névtelen teret elneveznek a tudósról a belvárosban levő Fekete-ház mellett. A klub javaslata arra épül, hogy a közelben vannak a szegedi tudomány fellegvárai és Szent-Györgyi Albert szobra.

Link: mti.hu hirado.hu stop.hu hvg.hu szegedma.hu

 

 

 

Átadták a megyei Prima díjakat - Három Csongrád megyei Prima díjat adott át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szombat este Szegeden, a Tisza Szálló koncerttermében, ünnepélyes külsőségek között. A díjazottak: Mészáros Antal, a 25 éves hódmezővásárhelyi Csomiép Kft. ügyvezető igazgatója, Neményi Béla Péter, az SZTE vásárhelyi Mezőgazdasági Kara nyugalmazott testnevelő tanára, edzője, kollégiumi vezetője, valamint a szegedi Akropolisz Táncszínház.

Link: delmagyar.hu

 

Az elmúlt öt évben a BME-re vették fel a legtöbb hallgatót keresztféléves eljárásban - ...A legtöbb képzést a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hirdette meg, összesen 12 650 férőhelyet tudna feltölteni februártól, de nem szűkölködnek a pécsiek és a debreceniek sem, mindketten nyolcezernél is több helyet tettek szabaddá. Újdonság, hogy az idei keresztféléves felvételin már nem 240, hanem 260 a minimumponthatár az alap- és osztatlan szakokon, míg a felsőoktatási szakképzéseken legalább 220 pontot kell összegyűjteni.

Link: edupress.hu

 

 

Megkezdődött a jubileumi Szent-Györgyi Napok - Az idei évben november 14-17. között rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak immár hagyományossá vált ünnepi programsorozatát, a XX. Szent-Györgyi Napokat. Ennek keretében a népszerű Richter Tudós Klub mellett központi ünnepséggel, posztgraduális továbbképző fórummal, szakmai továbbképző tanfolyamokkal, kurzusokkal, tudományos konferenciával, a Szent-Györgyi Albert Baráti Kör tudományos előadásaival és közgyűlésével várják az érdeklődőket.

Link: szegedma.hu

 

A középiskolások keveset tudnak a pénzügyekről - ...142 középiskola 12 ezer diákja töltötte ki idén az Econventio Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának tesztjét. - A pénzügyi kultúra fejlesztésében való együttműködésről szándéknyilatkozatot írt alá Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese, Vilmányi Márton, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja, valamint Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke a múlt csütörtökön.

Link:  metropol.hu  

 

Összegyetemi nyílt napot rendez az SZTE - A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csaknem háromszáz szakot felölelő, színes képzési kínálatával ismerkedhetnek meg a leendő hallgatók az intézmény összegyetemi nyílt napján, csütörtökön - közölte Újszászi Ilona szóvivő az MTI-vel. - A József Attila Tanulmányi és Információs Központban az érdeklődők a tizenkét kar és a tanárképző központ képviselőinek tehetik fel kérdéseiket, három helyszínen pedig óránként kari tájékoztató előadásokon ismerhetik meg a szegedi universitas képzéseit.

Link: promenad.hu webradio.hu sikerado.hu edupress.hu szegedma.hu

 

 

 

Évzáró csillagnéző túra - ...A Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló Intézet, a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium, a Magyar Csillagászati Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke és Csillagvizsgálója, valamint a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete ismét országos diákvetélkedőt hirdet, két kategóriában (általános iskolai és középiskolai) a 2013/2014 tanévben.

Link: csillagaszat.hu

 

A gyerek tudatosabbá teszi a családot - ...A legutóbbi, 2011-es, a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportja által középiskolások körében végzett országos felmérés során a megkérdezett diákok csak a kérdések felére tudtak válaszolni, 40 százalékuk rossz választ adott a nyugdíjjal, hitelkártyával, adóval, tőzsdével kapcsolatos kérdésekre. A fiatalok az első években gyakran szórakozásra, utazásra költik a fizetésüket, és csak az első gyerek érkezésekor kezdik el tudatosabban tervezni pénzügyeiket.

Link: eletforma.hu privatbankar.hu delmagyar.hu kisalfold.hu delmagyar.hu

 

Klebelsberg Kuno rendkívül sokat tett a felsőoktatás átalakításáért - A pedagógusképzés Szegedre helyezésének 85. és Klebelsberg Kuno születésének 138. évfordulója alkalmából kedden délután megkoszorúzták az egykori vallás- és közoktatási miniszter emléktábláját. Az alkotás az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának főépületében található, ahol 2008-ban helyezték el Fritz Mihály szobrászművész munkáját. Klebelsberg Kuno rendkívül sokat tett a felsőoktatás átalakításáért és a hozzá tartozó intézményrendszer kiépítéséért, amely a mai napig meghatározza Szeged arculatát.

Link: vtvszeged.hu

 

SZTE-s tudósok a Junior Prima Díj nyertesei között - ...MTI-hez eljuttatott közleménye szerint négy SZTE-s tudós is Junior Prima Díjban részesült: - Az elismerést átvehette Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Élettani Intézetének tanársegédje (agykutatás), aki a memóriafolyamatok és az epilepszia idegélettani alapjainak megismerésével, a legmodernebb kísérleti eljárások műtéti és műszeres technikáival, valamint viselkedéstudományi hátterével foglalkozik.

Link: szegedma.hu

 

 

Falás és koplalás - ...A Richter Tudós Klub legutóbbi előadás-sorozata a táplálkozási zavarokkal foglalkozott, melynek során a budapesti, a debreceni, a pécsi és a szegedi orvosegyetemeken hangzottak el előadások a témában.

Link:  figyelo.hu


46. Hét

(2013.11.11.-2013.11.17.)


Évfordulót ünnepelt a Szegedi Tudományegyetem - November 11. a Szegedi Tudományegyetem Napja, ugyanis 1872-ben ezen a napon nyitotta meg kapuit a jogelődnek tekintett kolozsvári intézmény, de 1940-ben is ekkor tartották a Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitóját. A hagyomány szerint minden évben az évfordulóhoz legközelebbi hétvégén ünnepi ülést tartott a Tisza-parti universitas Szenátusa, amikor is kitüntetésben részesítették a hazai és külföldi oktatókat, kutatókat.

Link: szegedma.hu promenad.hu


A beteljesült ígéret - ...A szegedi egyetemen a jog és az irodalom kapcsolatát kutató szerkesztő ugyanis egy nagy papírdoboznyi kézirat, dokumentum, szövegváltozat felhasználásával alakította ki a könyv mostani szerkezetét - e munkáról a premieren Reményi csak szuperlatívuszokban tudott szólni, szerinte saját műfajú kötet született így, s még ez állhat a legközelebb ahhoz a formához, amelyet Hajnóczy szeretett volna adni művének.

Link: nol.hu

 

Terítéken Európa jövője - konferencia az európai polgárságról és a polgári Európáról - Szembesülni kell azzal, hogy az európai polgárok elvárják, hogy az EU képes legyen a felmerült kérdésekre valós politikai válaszokat adni - szögezte le az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete keretében működő Europe Direct konferenciáján Trócsányi László. A párizsi magyar nagykövet szerint nem egy bürokratikus európai integrációt szeretnének a polgárok, amelyik nagyon részletes direktívákat ad például a technikai szintű kérdésekre, hanem a felmerülő nagy kérdésekre konkrét, politikai válaszokat akarnak.

Link: szegedma.hu


Hallgatók gondoskodnak az egyetemi park madarairól - Az SZTE Tanulmányi és Információs Központ és a Bölcsészettudományi Kar közötti parkban először akasztottak nyilvánosan a diákok. Az Életvezetési Tanácsadó Központ kortárs segítői első alkalommal készítettek madáretetőket az intézmény parkjában lakó szárnyasoknak. A Diákcentrum tagjai rendszeres kézműves foglalkozásokat tartanak, a legutóbbi kreatív körükön téli etetőket készítettek. - Csete Marietta, az SZTE óvodapedagógus szakos hallgatója szervezőként működött közre a pénteki akasztáson.

Link: szegedma.hu


Még a nyulakról is tartottak előadást - Az agrártudományok, a biológia és a jogi kérdések kapták a főszerepet a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán, ahol pénteken tartották a "Tudomány a vidék mindennapjaiban" című konferenciát. A konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat része, melyhez immár harmadik alkalommal csatlakoztunk - kezdte Monostori Tamás, az SZTE Mezőgazdasági Karának közkapcsolati dékánhelyettese. Hozzátette, az előadók többsége doktorandusz, a kar munkatársai, de még a Szegedi Biológiai Központból is érkeztek vendégek.

Link: promenad.hu 


Ki állhat az élen? - ...A hazai egyetemek közül még a Szegedi Tudományegyetem vehette eddig fel a versenyt a világ felsőoktatási intézményeivel: az ARWU-rangsroban a 401-500. helyet tudhatja magáénak, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem került az élvonalba. Az utóbbi a 2013-as SCIMAGO-rangsorban a magyar egyetemek közül a legelőkelőbb helyezést érte el: 633. lett, utána következett csak a Semmelweis Egyetem, majd ELTE és a szegedi, a debreceni, valamint a pécsi egyetem.

Link: edupress.hu


Identitásról korhatárok és tabuk nélkül - "A belépődíj mindössze egy ujjlenyomat, de nyugalom, nem adjuk ki egyetlen titkosszolgálatnak sem" - tréfálkozott a megnyitón Czagány Gábor, a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet lelkésze. Az ingyenes - pontosabban ujjlenyomat-díjas - "Vagyok, aki vagyok" interaktív kiállítás a Mezőtúron megrendezett Csillagpont református diáktalálkozón indult, s Debrecen majd Nagyvárad után végre a szegedi egyetemi városba, hogy minél többeknek választ adjon az életben oly" gyakran feltett kérdésre: ki vagyok én?

Link: szegedma.hu  promenad.hu

 

Hatékonyabb végrehajtások - A bírósági végrehajtási törvény 2012. évi változásairól - Letölthető tanulmány - ...A Szerző a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola doktorandusz hallgatója.

Link: jogiforum.hu


Sport és innováció 2013 - konferencia Budapesten - ...A sportszakemberek, sportolók és érdeklődők számára a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjaként, valamint a bostoni Északkeleti Egyetem és a Harvard Egyetem professzoraként is tevékenykedő Barabási Albert-László mellett előadást tart Hangody László sebész, az Uzsoki Kórház főorvosa, az MTA tagja, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, Vígh László kormánybiztos, Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője, a MOB alelnöke, az MSTT elnöke, Balogh László, a SZTE intézetigazgatója, Benedek András, a BME tanszékvezetője, Dienes István fizikus, Györfi János, a MOB osztályvezetője és Mártai Péter.

Link: mti.hu mon.hu telesport.hu

 

Felsőoktatási stratégia, keresztféléves mesterképzés, oktatás és munka - ...A Szegedi Tudományegyetemen még külön Kulturális Irodát is létrehoztak azzal a céllal, hogy az egyetemi polgárokat bevezesse a magyar és az európai művészetekbe, kultúrába. Aktuális számunkban összeszedtük a legjelentősebb kulturális programokat a hazai felsőoktatási piacon.

Link: edupress.hu


Szegeden ünnepelték a Bolyai-ösztöndíjat - ...Az ösztöndíj tizenötödik születésnapját konferenciával köszöntötte hétfőn az MTA Szegedi Akadémia Bizottság székházában az MTA SZAB Bolyai János Kutatási Ösztöndíjasok Klubja Klubtanács és az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma. - Az "Értékteremtés és értékközvetítés" című tudományos ülésen részt vett Klinghammer István akadémikus, felsőoktatásért felelős államtitkár is. Köszöntőjében úgy fogalmazott, a harmadik évezred kezdetén komoly paradigmaváltáson megy át a világ: a földre épülő agrártársadalom és a tőkére épülő ipari társadalom korszaka után a tudásra épülő társadalom, a tudásra épülő fejlődés korszaka köszöntött be.

Link: szegedma.hu


Szegedi antropológusok 7000 éves TBC-t találtak a Kárpát-medencében - ...Muriel Masson, a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének antropológusa munkatársaival a késő neolitikum Tisza-kultúrájához tartozó 71 csontvázat vizsgált meg. A Hódmezővásárhely-Gorzsa környéki régészeti lelőhelyeken feltárt csontok közül öt esetben volt kimutatható a kór jelenléte. - A tuberkulózis nyomai több ezer év távlatából leginkább úgy dekódolhatóak, hogy a szakértők alapos vizsgálat alá vesznek bizonyos, a csonthártyagyulladás következtében szimmetrikusan deformálódott csontokat.

Link: szegedma.hu promenad.hu

 

Együttműködés a pénzügyi kultúra fejlesztéséért - A pénzügyi kultúra fejlesztésében való együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese, Vilmányi Márton, a Szegedi Tudományegyetem gazdaságtudományi karának dékánja, valamint Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke csütörtökön Budapesten.

Link: mti.hu hirado.hu mti.hu kormany.hu elemzeskozpont.hu sikerado.hu mon.hu nol.hu


Szent-Györgyi Napok - huszadszor - Szeged - Huszadik alkalommal rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak, az Általános Orvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, valamint az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, illetve a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ közös programsorozatát, a Szent-Györgyi Napokat. A csütörtökön kezdődött, négynapos programsorozaton egyebek mellett posztgraduális továbbképző fórumot, szakmai továbbképző tanfolyamokat, kurzusokat és tudományos konferenciát is tartanak.Ma a Richter Tudós Klub nyitotta a rendezvényt, ahol ezúttal az étkezési zavarokkal, elhízással foglalkoztak.

Link: delmagyar.hu


"Felsőfokról-felsőfokon" - iskolabörze a szakmaköziben - ...A rendezvény keretében három felsőoktatási intézmény - Kecskeméti Főiskola, Szegedi Tudományegyetem, Szolnoki Főiskola - valamint hat OKJ-s képzést nyújtó intézmény - Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény Felnőttképzési Tagozata, Közgazdasági Szakközépiskola, Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium, Szent Benedek Gimnázium Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézménye, Rendőr Szakközépiskola, Scool of Business Üzleti Szakközépiskola - mutatkozik be.

Link: infokiskunfelegyhaza.hu



45. Hét

(2013.11.04.-2013.11.10.)


Magyar találmányok nemzetközi terepen - ...A szívritmuszavarok feltérképezésére szolgál az egyedülálló technológiai innováció, az "Innova EP Vision 2.0" elnevezést kapott szoftver, mely a GE Healthcare és a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központjának közös kezdeményezése.

Link: mixonline.hu


Oktatásról, kegyeletről, tudományos felmérésről, egészségmegőrzésről a Telinen - ...A kedves Nézők összeállítást láthatnak arról a nagyszabású fafelmérésről, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Éghajlat és Tájföldrajzi Tanszéke és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. végzett a Stefánia parkban lévő faállományon, továbbá arról a széles körű megmozdulásról is, amelyet Szegeden szerveztek a mellrák elleni küzdelem kapcsán. Az érdeklődők is fellapozhatják a Telin Televízió Panoráma-vendégkönyvét, amelyben jeles szegedi személyiségek, az adás vendégei nyilatkoznak arról, hogy hogyan érezték magukat a stúdióban, milyen észrevételeik és jobbító ötleteik vannak a Panorámával kapcsolatosan. - Link: szegedma.hu


Elkészült az új szegedi klinikai tömb - Befejeződött az új, 265 ágyas szegedi klinikai tömb kivitelezése, az ötszintes épületbe a jövő év első negyedében költözhet be tizenegy egészségügyi osztály - közölte Majó Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági és műszaki főigazgatója kedden a csongrádi megyeszékhelyen. - A 21 500 négyzetméteres klinikai tömb tervezője az Artonic Kft., kivitelezője az Aktív Kft. és a Ferroép Zrt. alkotta konzorcium volt - mondta a szakember a beruházásról tartott sajtótájékoztatón.

Link: promenad.hu mti.hu hirado.hu orientpress.hu metropol.hu pecsinapilap.hu szegedma.hu


Szegeden tiltakoztak az ösztöndíjuktól megfosztott spanyol diákok + FOTÓK - "Az Erasmus Európa!" kiáltással videós üzenetet töltött fel kedd délután tizenöt spanyol egyetemista a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja előtt. A fiatalok a videóban úgy nyilatkoznak: itt, Szegeden sem szeretnének elszeparálódni Európától, nyitott, szabad jövőt szeretnének, nem pedig záruló ajtókat. A hallgatók két nappal ezelőtt, szombat délután e-mailen értesültek róla, hogy a spanyol kormány megvonta tőlük az állami támogatást.

Link: szegedma.huindex.hu 444.hu


Keddi programajánló: Madárnaptár, Halálos fiatalság és Katedrális az örök télnek - Művészetek napja lesz az SZTE ZMK Fricsay Ferenc Hangversenytermében az Őszi Kulturális Fesztivál keretében. A 15.30-kor kezdődő programon a köszöntők után 16 órától felcsendül a Rezes nyitány - szóló művek zenekari kísérettel. 18 órától felcsendül Muszorgszkijtól az Egy kiállítás képei, amit Liszt Ferenc A-Dúr zongoraversenye követ Bergl Noémi előadásában. A program 19.30-kor díjátadóval zárul. - Böszörményi Zoltán Katedrális az örök télnek című verseskötetét 17 órakor a Grand Caféban mutatják be.

Link: szegedma.hu


Tudományos programok, megújult hírportál az egyetemen - SZEGED. Tudomány-népszerűsítés, tehetséggondozás, a középiskolák és az egyetem közötti kapcsolatok ápolása a feladata a Szegedi Tudományegyetem őszi és téli tudománynépszerűsítő programjának, mondta Révész Balázs, az SZTE Marketing- és Kommunikációs Igazgatóságának igazgatója a projekt tegnapi sajtótájékoztatóján. A szegedi egyetemet a nemzetközi közvélemény is jelentős szereplőként tartja nyilván, ezt szeretnénk tovább erősíteni - mondta Kecse-Nagy Sándor, a Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen című pályázat projektmenedzsere.

Link: szegedma.hu


Népszerűsítő programok a Szegedi Tudományegyetemen - Két év alatt több mint 100, a tudományt népszerűsítő program valósult meg a Szegedi Tudományegyetemen az Európia Unió és az Új Széchenyi terv keretében. A projektek a tudomány szinte minden területét érintik, az egész egyetemet megmozgatják, a programokban 30 intézmény és kar vesz részt. Link: vtvszeged.hu


Elkészült az új szegedi klinikai tömb - SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA - Befejeződött az új, 265 ágyas szegedi klinikai tömb kivitelezése, az ötszintes épületbe a jövő év első negyedében költözhet be tizenegy egészségügyi osztály - közölte Majó Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági és műszaki főigazgatója kedden a csongrádi megyeszékhelyen. - Az orvostechnikai és ápolási eszközök beszerzésével együtt 12,3 milliárd forintos - uniós támogatással megvalósuló - fejlesztésből az építési munkálatok költsége mintegy 7 milliárd forintot tett ki - közölte a főigazgató

Link: onkormanyzat.mti.hu


Szaúdi hallgatók a Szegedi Tudományegyetemen - Csaknem száz szaúdi hallgató érkezhet a Szegedi Tudományegyetemre 2014-től. A többségében nők alkotta kontingens elsősorban az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti karon tanul majd, de a leendő hallgatók a gazdasági képzések iránt is érdeklődnek.

Link: vtvszeged.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek