Bezár

Internet

Online - 2013. december

Online - 2013. december

2013. december 16.
16 perc

51. hét
(2013. 12. 16. – 2013. 12. 22.)


10 tudós vehette át idén a Gábor Dénes-díjat - ...Gyimóthy Tibor informatikust, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanárát egyebek mellett a szoftverkarbantartás területén a minőségi mutatókon alapuló szoftverelemzési módszer kidolgozásáért, a gyakorlatban alkalmazható dinamikus programszeletelési algoritmus fejlesztéséért tüntették ki az elismeréssel. Gábor Dénes-díjat vehetett át továbbá Pavelka Tibor fizikus, a Semilab Zrt. vezérigazgatója többek között a félvezető- és napelemiparban alkalmazott anyagvizsgáló és folyamatellenőrző berendezések fejlesztésében nyújtott közreműködésért, az ágazat új technológiáinak magyarországi meghonosításáért és sikeres vezetői tevékenységéért.

Link: delmagyar.hu kisalfold.hu hirado.hu innoportal.hu stop.hu mti.hu hirextra.hu mon.hu szegedma.hu gondola.huindex.hu

 

Operettdömping és színházbarát iskolák díjazása a szegedi nemzetiben - "Befejeződött a Verdi-hetek programsorozata, amelyet egy tudományos konferencia zárt az SZTE ZMK-n. Azonban az új év első napjáig látogatható a Verdi-kiállítás a nagyszínházban, a Bob herceg pedig még mindig nagy sikerrel fut" - zárta le Gyüdi Sándor főigazgató a színház decemberi programjait, s egyúttal előrevetítette a szilveszter környéki és januári aktualitásaikat. Operettdömping várható a nagyszínház hagyományosan megrendezendő szilveszteri gálaműsorán, részletek csendülnek fel a Csárdáskirálynő, a Bál a Savoyban, a Marica grófnő, a Víg özvegy, a Leányvásár, a Cigányszerelem, a Cigánybáró, a Gül baba valamint a Mágnás Miska című darabokból, valamint Hacsek és Sajó is színpadra lép egy igazi retró kabaréval.

Link: szegedma.hu

 

Prőhle: a kulturális kapcsolatok jelentik a magyar-francia viszony "kemény magját" - ...Prőhle Gergelyt délelőtt hivatalában fogadta David Kessler, a francia köztársasági elnök kulturális tanácsadója, akitől az államtitkár-helyettes a francia kormány támogatását kérte a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) közelmúltban megnyílt francia centrum működésének pénzügyi támogatásához. Magyarország meg van arról győződve, hogy ez a központ "nem kizárólag a tudomány és a frankofón jelenlét miatt fontos, hanem gazdasági és befektetés-ösztönző hatásai is vannak, valamint segítheti azt, hogy a két ország együtt tegyen valamit a Nyugat-Balkán integrációjáért a szegedi egyetem regionális kisugárzásának köszönhetően" - hangsúlyozta Prőhle.

Link: mon.hu  richpoi.com

 

 Egyetemi hallgatói díjkiosztó gála - 22 éve rendezi meg az egyetemi hallgatói díjkiosztó gálát az SZTE Kulturális Irodája. Az idei ünnepségen először az SZTE Sófi Alapítvány díjait adták át, majd az egyetemi versenyek és a Jó tanuló, Jó sportoló pályázat nyerteseit is elismerésben részesítették. A gálaest színvonalas műsorát a díjazottak produkcióiból állították össze, és egy meglepetéssel is készültek a szervezők.

Link: vtvszeged.hu

 

 Konferenciával zárult Szegeden a Verdi Hetek - A Koncertek, színházi előadások, és kiállítás után tartottak tanácskozást a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán. A szegedi operakedvelők és -művelők, elmondásuk szerint, nem csak előadásokkal és zenével, hanem szóval is éltetni kívánják az olasz zeneszerzőt. A bicentenáriumi évben Magyarországon ez volt az egyetlen ilyen konferencia. A Szegedi Nemzeti Színházban december 6-án debütált a városban eddig sosem játszott Luisa Miller, de a Simon Boccanegrát, a Rigolettót és a Traviatát is láthatja a közönség a 2013/2014-es évadban.

Link: vtvszeged.hu

Egyetemi kurzus is indult az áldozatvédelmi ismeretekről - ...A projekt egész évben hasznos tanácsokkal látta el a tanyán, egyedül élőket és idős embereket, az SZTE kurzusának köszönhetően pedig a fiatalokhoz is eljuttatta prevenciós üzenetét. - Konferenciával egybekötött szakmai fórumot tartottak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság épületében hétfőn, melynek fő témája az egy évvel ezelőtt útjára indult, prevenciós jellegű kampány. A "Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében" elnevezésű pályázat első szakmai évének zárásaként a konzorciumi partnerek és résztvevők megosztották tapasztalataikat, valamint összegezték a jövő szeptemberig rájuk váró további feladatokat is.

Link: kormanyhivatal.hu  

 

Ez az öt legjobb informatikai kar - itt a friss egyetemi rangsor - A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem vezeti az informatikai képzéseket indító karok HVG-rangsorát. Megjelent a HVG rangsor - Diploma 2014, benne tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorával. A Műegyetem villamosmérnöki és informatikai kara, az ELTE informatikai kara és a Corvinus gazdálkodástudományi kara vezeti az informatikai képzéseket indító intézmények HVG-rangsorát a hallgatók eredményei alapján.

Link: eduline.hu

 

Itt a friss egyetemi rangsor: ezek a legjobb társadalomtudományi karok - ...A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kara, az ELTE társadalomtudományi, bölcsész- és jogi kara, valamint a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara vezeti a társadalomtudományi képzéseken tanulók teljesítménye alapján összeállított kari rangsort. "A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kara négy alrangsorból kettőben is az első helyen végzett: ide jelentkeztek a legtöbben első helyen, és messze a legtöbben választották a középiskolai versenyeken helyezettek közül is.

Link: eduline.hu  

 

A város ösztöndíjakkal segíti a hallgatókat - Közel négyszáz szegedi egyetemi hallgatót támogat ösztöndíjjal a szegedi önkormányzat. Közülük százan vehették át a támogatást igazoló oklevelet csütörtökön a városháza dísztermében Kardos János irodavezetőtől. Az önkormányzat idén 30 millió forinttal segíti a szegedi egyetemisták tanulmányait. A város önkormányzata minden lehetséges eszközzel támogatta az elmúlt években a szegedi egyetemet és az ott tanuló hallgatókat.

Link: onkormanyzat.mti.hu

 

Megszelídítenék az egyetemek a rangsorokat - ...Ezt követően a panelbeszélgetésen Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora arról beszélt, hogy hosszú távon kell a felsőoktatás fejlesztését megalapozni. Mint mondta, "hiába önt az állam pénzt a felsőoktatásba", ha az ott dolgozók nem eléggé motiváltak, nem teremtik meg számukra a megfelelő körülményeket, az eredmények nem fognak javulni. Szabó Gábor szerint hiába adnak jövőre akár kétszer annyi pénzt, azt talán fel sem tudják használni - ehelyett legalább 15-20 éves, folyamatos fejlesztés kell.

Link: hrportal.hu

 

  Olasz tangóharmonikás és szegedi tehetség a Somogyiban - Az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány idén először hívott meg egy tehetségéhez külföldi előadót, hogy közösen lépjenek fel. Molnár Máriával és Federico Contéval beszélgettünk. - Egy spontán jött koncert - - Hogyan ismerkedett meg Federico Contéval? - - Molnár Mária: Ez egy nagyon vicces történet - így a biztonságos jövőből nézve! A múlt félévben sikerült elnyernem egy olaszországi Erasmus-ösztöndíjat. Fél évig tanultam Pescarában, de Federicoval talán két szót váltottunk ez idő alatt.

Link: szegedma.hu

 

A legizgalmasabb globális kihívásra keres választ az elmúlt évek legjelentősebb hazai kutatás-fejlesztési projektjével a GE Healthcare - ...A GE Healthcare által indított négy éves projekt a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Országos Onkológiai Intézet részvételével, konzorciumban jön létre. - - Az erről szóló megállapodást Vályi-Nagy Vilmos Infokommunikációért felelős államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és Dr. Reich Lajos, a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési igazgatója írta alá december 11-én, a GE új, Váci úti központjának virtuális alapkőletételén. - Link: itextreme.hu innoportal.hu docuworld.hu piacesprofit.hu

 

2014-es egyetemi rangsor: az öt legjobb pedagógusképző egyetem és főiskola - ...A Nyíregyházi Főiskola, a Kaposvári Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem pedagógiai kara vezeti pedagógusképzéseket indító karok HVG-rangsorát a hallgatók eredményei alapján. "A jelentkezők szemében messze a legvonzóbb az ELTE három kara, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, valamint a Tanító- és Óvóképző Kar volt, az e képzési területre első helyen jelentkezők egyharmada ezekre adta be papírjait. Link: eduline.hu hrportal.hu edupress.hu

 

Tizenegy milliárd forintos egészségügyi informatikai fejlesztés indul - Egyedülálló egészségügyi informatikai rendszer fejlesztése kezdődik magyar kormány 6 milliárd és a GE Healthcare 5 milliárd forintos hozzájárulásával, a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Országos Onkológiai Intézet szakmai hátterével - mondta Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a projektről szóló megállapodás aláírásakor.

Link: informed.hu weborvos.hu

 

A pszichoterápia génszinten is változást tud okozni - ...A Szegedi Tudományegyetem és a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet Kéri Szabolcs pszichiáter által vezetett kutatócsoportja 39, valamilyen traumát átélt önkéntest vizsgált meg, akiknél megállapították a poszttraumásstressz-zavart (PTSD). Összehasonlításul kialakítottak egy kontrolcsoportot is, amelyben 31 olyan önkéntes vett részt, akik átestek ugyan traumán, de nem állapították meg náluk a betegséget.

Link: szimpatika.hu  

 

 43-an kaptak mérnöki oklevelet Vásárhelyen - Pénteken délelőtt kapták meg a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karának végzősei a tanulmányaikat igazoló dokumentumokat. 17-en kaptak diplomát, a többieknek még nyelvvizsgázniuk kell, ők tanulmányikat igazoló oklevelet kaptak. - A 43 végzőst köszöntöttek pénteken délelőtt a Vásárhelyi városháza dísztermében. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán ők fejezték be a tanulmányaikat az idén.

Link: promenad.hu

 

Díjeső az SZTE Kulturális Iroda gálaestjén - Az SZTE Rektori Hivatal épületének dísztermében adták át december 12-én az Egyetemi Zenei Verseny, a Weöres Sándor Vers- és Prózamondó Verseny, a Jó tanuló, Jó sportoló pályázat, valamint az SZTE Sófi Alapítvány díjait. A 27. Nyári Universiade résztvevői rektori dicsérő oklevélben részesültek. - Az egyetemi hallgatók nemcsak tanulmányaikban jeleskednek, hanem a sport és a kultúra területén is - köszöntötte a gála résztvevőitTajti Gabriella, az SZTE Kulturális Irodájának vezetője.

Link: promenad.hu

 

 Csapó Benő: a tudás további tudás forrása lehet – Sokkal nagyobb probléma van a közoktatással annál, mint amit a siralmas PISA-felmérés mutat, állítja Csapó Benő. A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének vezetője többek között a pedagógusképzés fejlesztésében látja a kiutat. - Nemrég jelent meg a legújabb PISA-felmérés eredménye. Az egyes országok oktatási színvonalát bemutató nemzetközi felmérés siralmas képet fest Magyarországról. Valóban ekkora a baj?

Link: delmagyar.hu

 

 Biológus konferencia a kutatóműhelyeknek - Kutatóműhelyeinek - hagyományteremtő céllal - először rendez konferenciát az SZTE TTIK Biológus Tanszékcsoport. A 2013 december 13-i tanácskozáson legújabb eredményeiket mutatják be a szegedi biológusok. - "Hagyományteremtő céllal rendezzük meg 2013. december 13-án az szakmai rendezvény, amely ebben az évben a Biomedica Minikonferencia nevet viseli" - mondja Prof. Vágvölgyi Csaba. A szervezésben résztvevő tanszékvezető egyetemi tanár kiemeli: egy régóta dédelgetett ötlet válik most valóra, amely lehetővé teszi, hogy a Szegedi Tudományegyetem biológus közössége betekintést nyerjen a különböző kutatócsoportokba folyó tevékenységbe, amelyről esetenként kevesebb információval rendelkezünk, mint egy másik egyetemen folyó munkáról.

Link: promenad.hu  

 

 Száz ösztöndíjas a városházán - A városháza dísztermében, ünnepélyes külsőségek között csütörtökön adták át a szegedi önkormányzat diáktámogatásait. 100 kiemelkedő eredményt elért szegedi egyetemi hallgató kapott ösztöndíjat. Tíz hónapon át havi 10 ezer forint támogatással segíti őket tanulmányaikban az önkormányzat. - Immár 15 éve díjazza a város a legjobban tanuló egyetemistákat. Hagyomány, hogy a Szegedi Tudományegyetem valamennyi karának hallgatói részesülhetnek ebből az elismerésből - mondta el Kardos János, a művelődési osztály vezetője.

Link: delmagyar.hu 


50. hét

(2013. 12.09. – 2013. 12. 15.)

 

 

Tizenegymilliárdos egészségügyi informatikai fejlesztés indul - A magyar kormány 6 milliárdos és a GE Healthcare 5 milliárd forintos hozzájárulásával, a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem valamint az Országos Onkológiai Intézet szakmai hátterével a világon egyedülálló egészségügyi informatikai rendszer fejlesztése kezdődik - mondta Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára a megállapodás aláírásakor, szerdán Budapesten.

Link: inforadio.hu figyelo.hu mti.hu elemzeskozpont.hu sg.hu mti.hu mon.hu stop.hu privatbankar.hu hvg.hu hirado.hu

 

Szoftverfejlesztőt hoz az országba a GE - ...Négy plusz három éves, összesen 11 milliárd forint értékű egészségügyi informatikai programot indított a General Electric (GE) Magyarországon, a veszprémi Pannon Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és az Országos Onkológiai Intézettel mint konzorciumi partnerekkel. A közös projekt finanszírozásából hatmilliárd forintot az állam, ötöt pedig a GE biztosít a konzorcium számára. A konzorcium egészségügyi informatikai rendszert fejleszt majd ki, amelynek célja a döntéshozatali folyamat megkönnyítése és az egészségügyi ellátórendszer hatékonyabbá tétele.

Link: nol.hu

 

A pszichoterápia sejtszinten fordíthat vissza egyes élettani változásokat - ...A Szegedi Tudományegyetem és a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet Kéri Szabolcs pszichiáter vezette kutatócsoportja 39 önkéntest vizsgált meg. Mindenkinél poszttraumás stressz zavart (PTSD) állapítottak meg. Összehasonlításul kialakítottak egy kontrolcsoportot is, amelyben 31 önkéntes vett részt, akik átestek ugyan traumán, ám náluk nem állapították meg a betegséget. - Kéri Szabolcs az MTI-nek elmondta: a poszttraumás stressz zavarnak nevezett, meglehetősen összetett betegség akkor lép fel, ha olyan extrém lelki vagy testi megrázkódtatáson esik át az ember, amely életveszéllyel jár.

Link: webbeteg.hu

 

Rendhagyó versenyt hirdettek a leendő szegedi egyetemistáknak - Három szerencsés fiatalnak, akit a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció- és médiatudomány szakjára, az egyetem állja az önköltségi díjának a felét. - "Csinálj prezit, tervezz appot, készíts médiahasználati kutatást, írj cikket vagy forgass mobilfilmet - találd ki, alkosd meg, és oszd meg velünk!" - szól a Szegedi Tudományegyetem rendhagyó felhívása . A legmeggyőzőbb három pályázó önköltségi díjának felét az egyetem fizeti ki.

Link: hvg.hu

 

Az öt legjobb műszaki egyetem és főiskola - itt a 2013-as rangsor - ...Ahogy arról korábban beszámoltunk, a HVG összesített egyetemi-főiskolai rangsorát az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pannon Egyetem vezeti. A rangsorról itt olvashattok.

Link: eduline.hu  

 

Al Di Meola-tanítvány és olasz tangóharmonikás a tehetségekkel a Somogyiban - ...December 16-án 17 órától ugyanott a tehetségpontos Molnár Mária, az SZTE Zeneművészeti Karának énekművész hallgatója és Federico Conte olasz tangóharmonika-művész közös koncertjére kerül sor. Másnap, december 17-én 17 órától a mórahalmi Szent László templomban lép fel a két művész. - Az SZTE Tehetségpont és az SZTE Sófi-alapítvány nem csak ösztöndíjakkal támogatja tehetségeit, hanem a fiatal zenészhallgatóknak koncerteket is szervez.

Link: szegedma.hu  

 

Fekete Gizitől vehetik át Sófi-díjaikat a tehetségek - Az SZTE Tehetségpont keretében működő alapítvány a decemberi ünnepségre minden évben a szegedi kulturális élet egy kiválóságát kéri fel a díjak átadására. Idén Szabó Gábor, az SZTE rektora mellett Fekete Gizi, a Szegedi Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze köszönti majd a Sófi-alapítvány díjazottjait. - A díjazottak palettája a szokott módon széles, találunk közöttük vegyészt, német-spanyol nyelvészt, az MR-képalkotás területén kutató medikust, közgazdász-politológus hallgatót, illetve művészhallgatókat is, mint a festőművész-palánta Vinkó Leó, akinek már Londonban is érdeklődnek a képei iránt, vagy Molnár Máriát, aki december 16-17-én Federico Conte olasz tangóharmonika-művésszel lép fel a Somogyi-könyvtárban és a mórahalmi Szent László templomban.

Link: szegedma.hu

 

Stein Aurél nyomában az Emlékpont történelmi szabadegyetemén - Stein Aurél, magyar származású Ázsia- kutató az ősi Selyemút mentén végzett régészeti munkásságát mutatja be Felföldi Szabolcs régész, az SZTE Régészeti Tanszékének tudományos munkatársa az Emlékpont történelmi szabadegyetemének ez évi utolsó előadásán december 10-én, kedden 17 órától a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben. - 1900-ban indult el első belső-ázsiai expedíciójára Stein Aurél, aki először hozott hírt az európai tudománynak az időszámításunk kezdete körüli évszázadokban még hatalmas, virágzó városokról, lakóik hétköznapjairól és művészetéről.

Link: promenad.hu

 

Fellobbant a remény gyertyájának lángja a Dugonics téren - ...A hagyományokhoz híven Szeged adventi koszorúján az első gyertyátKiss-Rigó Lászlómegyés püspök ésBotka László polgármestergyújtotta meg, míg december 8-án a remény lila színű gyertyájátSzabó Gábor ésJuhász András református lelkész. - A Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta, kevés olyan vitakész csapat van, mint az egyetem emberei, akik összetartóak is egyben. "Szeretném mottóul ajánlani a szegediek figyelmébe, hogy vitatkozni lehet egész évben, de advent környékén érezzük azt, hogy összetartozunk" - fogalmazott.

Link: promenad.hu

 

 

2014-es egyetemi rangsor: ezek a legjobb orvosi és egészségtudományi karok - A Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, valamint a Semmelweis Fogorvostudományi Kara vezeti a HVG orvos- és egészségtudományi képzésterületi rangsorát. Megjelent a HVG rangsor - Diploma 2014, benne tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorával. A Semmelweis Egyetem orvosi, illetve fogorvosi kara, valamint a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara vezeti az orvos- és egészségtudományi képzéseket indító karok HVG-rangsorát a hallgatók eredményei alapján.

Link: eduline.hu medicalonline.hu onkormanyzat.mti.hu eduline.hu


Az MRI megmutatja, mit csinált a pszichiáter - ...A Szegedi Tudományegyetem és a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet Kéri Szabolcs pszichiáter vezette kutatócsoportja 39 önkéntest vizsgált meg. Mindenkinél poszttraumás stressz zavart (PTSD) állapítottak meg. Összehasonlításul kialakítottak egy kontrollcsoportot is, amelyben 31 önkéntes vett részt, akik átestek ugyan traumán, ám náluk nem állapították meg a betegséget. - Kéri Szabolcs az MTI-nek elmondta: a poszttraumás stressz zavarnak nevezett, meglehetősen összetett betegség akkor lép fel, ha olyan extrém lelki vagy testi megrázkódtatáson esik át az ember, amely életveszéllyel jár.

Link: medicalonline.hucsaladinet.hu egeszsegkalauz.hu delmagyar.hu kisalfold.hu

 

Belgrádba került a serleg - SZEGED. Két napra benépesült az SZTE Hattyas sori tornacsarnoka, öt csapat csatázott a Verba László nemzetközi ülőröplabda- tornán. A szervezők igazán kitettek magukért, hiszen Szerbiából két csapat, a Belgrád és a Bácskapalánka érkezett, illetve az angol UK Battleback is elindult a két magyar együttes, a Mozdulj Vác és a rendező Csak azért SE mellett. - A végső győzelmet a belgrádi KSO Smec szerezte meg. Déli szomszédaink remekül játszottak, több szegedi szakember szerint is Európa élvonalába tartoznak, így nem volt meglepő a sikerük.

Link:  delmagyar.hu delmagyar.hu

 

Lőtt sebeket látott el Afrikában és Mexikóban a szegedi orvostanhallgató - ...A Szegedi Tudományegyetem hallgatója szakmai gyakorlatát töltötte külföldön, ahol elméleti tudását szerette volna elmélyíteni a gyakorlatban. Mi késztet arra egy törékeny fiatal lányt, hogy a marcona kinézetű helyiekkel megtömött buszra ülve egyedül utazzon be Mexikó egyik legveszélyesebb városába, s az ottani kórházban a drogháborúban lesérült nehézfiúk sebeit lássa el? Miért dönt úgy, hogy abban az afrikai kórházban vállal önkéntes munkát, ahol reggelente seprűvel söprik ki a patkányokat, és százszámra látnak el AIDS-es beteget?

Link: delmagyar.hu

 

60 éve sejtették, szegedi matematikusok most igazolták - Egy csaknem 60 éves matematikai problémát sikerült megoldani a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak. Az angol E.M. Wright 1955-ben fogalmazta meg híres sejtését, amelyet most nagyrészt igazoltak. Az eredményt elméletei kutatásokkal és számítógépes számításokkal, együttműködve sikerült elérni. A bizonyításon világszerte több kutatócsoport is dolgozott, de a szegediek értek célt először.

Link: vtvszeged.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek