SZTE Info

«||»

Legújabb híreink

Legújabb híreink RSS
2020. szeptember 21.

Kiemelt_SZAB_szekhaz

11. alkalommal hirdeti meg az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság a „SZAB Dél-alföldi Innovációs Díj” pályázatot. Jelentkezni 2020. szeptember 30-ig lehet bármely új, saját feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható és piacképes megoldást tartalmazó innovatív megoldással.

2020. szeptember 21.

szte_the_20202

A Szegedi Tudományegyetem szervezésében zajlik a EUGLOH Szövetség következő eseménye: a MaPLaS+S entrepreneurial skills and self-audit pitching training című ötnapos online kurzuson 2020. szeptember 21-25. között vehetnek részt az előzetesen regisztrált PhD hallgatók.

2020. szeptember 21.

Pelle_Anita_COST

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar oktatója, Dr. Pelle Anita, hazánkat képviselő tag a European Cooperation In Science & Technology (COST) nemzetközi szervezet egyik akciójában. Szeptembertől egy, a pénzügyi szektorral foglalkozó akció tudománykommunikációs vezetőjeként is tevékenykedik.

2020. szeptember 18.

pingpong

Az Asztalitenisz Sport Klub Szeged az SZTE Sportközponttal együttműködve szeptembertől szabadidős asztaliteniszezési lehetőséget biztosít az egyetem dolgozóinak, hallgatóinak, családtagjainak. A hétfői, másfél órás foglalkozásokat képzett edző irányítja, akitől sportszakmai tanácsokat is kaphatnak a résztvevők.

2020. szeptember 18.

szte_gtk_foepulet

A 2020/21-es tanév őszi szemeszterében 93 kimagasló tanulmányi eredménnyel büszkélkedő hallgató részesült az SZTE GTK és vállalati partnerei támogatásában.

2020. szeptember 17.

kiemelt_AB_2018

Elindult a jelentkezési időszak az SZTE Karriernapra, melyre a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodája ismét várja kiállító partnereit. A regionális vállalkozások, országos cégek, munkaerő-közvetítők és tanácsadók 2020. szeptember 21-ig jelentkezhetnek a Dél-Alföld legnagyobb álláskeresési fórumára.

2020. szeptember 16.

ajtk_insta

Mivel a koronavírus járvány miatt nem volt lehetőség személyes előadást tartani a hallgatóknak, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara több, erre a célra létrehozott Instagram oldalra költöztette tanulmányi tájékoztatóját. Amellett, hogy online megoldást kellett találni, a kar célja az volt, hogy figyelemfelkeltően és érdekesen csomagolják be a legfontosabb információkat.

2020. szeptember 15.

Kiemelt_EU_Direct

Az európai uniós intézmények, illetve saját kiadványait mutatja be a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi programjaként az SZTE kötelékébe tartozó Europe Direct Szeged. Az iroda vezetőjét, Szekeres Ildikót arról is kérdeztük, hogy az uniós társintézmények munkatársai miként maradnak kapcsolatban az EU polgáraival, illetve: hogyan alakul az EU által támogatott projektek sorsa a Covid árnyékában?

2020. szeptember 11.

triatlon1

A MEFOB Atlétikai Bajnokságon és a Tisza Triatlon versenyen is eredményesen szerepeltek az SZTE hallgatói és csapatai. A férfi és női súlylökésben is az SZTE versenyzői hozták el az első helyet, a triatlon bajnokságban pedig a korcsoportos verseny első helyét, és a paraversenyzők Országos Bajnoki címét is megszerezték az egyetem hallgatói.

2020. szeptember 11.

GTK_mentorprogram

Közösségépítés és segítségnyújtás céljából indította el augusztusban mentorprogramját a Gazdaságtudományi Kar. A programban felsőbb éves magyar és külföldi hallgatók egyengetik az elsőéves nemzetközi képzésben résztvevők útját.

Kiemelt híreink

Kiemelt híreink RSS
2020. szeptember 21.

nyito_szabadegyetem_2020

Ismét színes, napjaink legaktuálisabb témáit vizsgáló előadásokkal várja az érdeklődőket az SZTE Szabadegyetem XXVI. szemeszterében is. A koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzetben idén online tekinthetik meg a 2020. szeptember 23-án kezdődő ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő előadásokat az érdeklődők.

2020. szeptember 21.

Rektori_panorama

Tizenkét oktató és fiatal kutató tudományos munkáját ismerte el a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa. A 2019-ben alapított SZTE-s díjakkal idén is az oktatói, kutatói, gyógyítói, tudományos és publikációs tevékenységet, az utánpótlás nevelésében nyújtott kiemelkedő teljesítményt ismerték el.

2020. szeptember 17.

IMG_8670

A COVID-19 pandémia miatt a 91. Ünnepi Könyvhét hagyományos nyári program-sorozatát őszre halasztották. Szegeden 2020. szeptember 17-től négy napon át ismét az olvasóké a Dugonics tér. A könyves beszélgetés-sorozathoz „az SZTE az utcára viszi a tudományt” mottóval, a járványügyi szabályokat betartva csatlakozott.

2020. szeptember 16.

IMG_8435-001

Rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel és az SZTE Nobel-díjas rektora szobrának megkoszorúzásával folytatódott, a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri épülete előtti ünnepség. 2020. szeptember 16-án, Szent-Györgyi Albert születésnapján flashmobbal indult az SZTE új tanéve.

2020. szeptember 16.

SZTE_TIK

A Szegedi Tudományegyetem 17 oktatójának adományozott elismerő díjakat Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Felsőoktatás Napja alkalmából.

2020. szeptember 14.

nyito

A korai kezdetű depresszióban szenvedő gyermekek szuicid viselkedését is vizsgálta a Szegedi Tudományegyetem és a Pittsburgh-i Tudományegyetem több mint húsz éve tartó országos kutatása, melyből kiderült: a vizsgált gyermekcsoport tagjai közül 22 százalék szerette volna eldobni az életét. A szakemberek a minél koraibb terápiás ellátás érdekében a depressziós tünetek korai szakaszban történő felismerésének a jelentőségét hangsúlyozták.

2020. szeptember 10.

Desktop10

A díjazottak száma alapján a Szegedi Tudományegyetem a második - idén több mint 160 fiatal kutató folytathatja tudományos munkáját a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának támogatásával. Közülük 19-en az SZTE tehetségei.

2020. szeptember 08.

Kiemelt_LovaszL_MajzikA__MTA_foto

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA tantárgy-pedagógiai programjában való kimagasló munkavégzésük elismeréseként elnöki oklevél kitüntetésben részesítette az SZTE gyakorló iskoláinak három pedagógusát.

2020. szeptember 03.

265 ágyas klinika

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ minden betegellátó szervezeti egységében 2020. szeptember 3-tól látogatási tilalom van érvényben. A látogatási tilalom alól mentességet kizárólag a jogszabály által előírt esetekben adhat a szervezeti egység vezetője.

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 21.
  16:00 - 17:00
  Képíró Ágnes: Történelmi sorsfordulók egy alkotó értelmiségi életpálya tükrében – Pomogáts Béla életútinterjú című, a Belvedere Meridionale Kiadó gondozásában megjelent kötetét Miklós Péter történész (az SZTE JGYPK oktatója, az Emlékpont intézményvezetője) mutatja be. Az esemény házigazdája: dr. Jancsák Csaba, az MTA-SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás kutatócsoport vezetője, az SZTE JGYPK főiskolai docense. (A program a COVID-19 járvány aktuális jellemzői szerint változhat. Ennek alapján az SZTE NKI frissíti a programajánlót.)
 • szeptember 21.
  17:00 - 18:00
  A képekből összerakott ember című, a Gondolat Kiadónál megjelent kötetéről a szerzővel, Pusztai Virággal (adjunktus, SZTE JGYPK) Dömötör Mihály fotóművész beszélget. (A program a COVID-19 járvány aktuális jellemzői szerint változhat. Ennek alapján az SZTE NKI frissíti a programajánlót.)
 • szeptember 21.
  18:00 - 19:30
  Szeged és a régió egyik legnépszerűbb esti sorozata, a Mentor(h)áló Pedagógiai esték szeptember 21-én, hétfőn 18 órakor indul újra az IH-ban, ahol kivételes hangulatú programmal várnak minden érdeklődőt. Az őszi évad nyitóprogramjának vendégei a népszerű házaspár, Dragomán György és Szabó T. Anna.
 • szeptember 21.
  19:00 - 20:00
  Az SZTE JGYPK Gyógypedagógusképző Intézet adjunktusa, Tiszai Luca három – a Zene és transzferhatás; a Community Music Therapy and Intellectual Disability; valamint a Preverbal and Nonverbal Musicality – című az SZTE Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó gondozásában megjelent kötetének bemutatója. Moderátor: dr. habil. Nóbik Attila, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézet oktatója. (A program a COVID-19 járvány aktuális jellemzői szerint változhat. Ennek alapján az SZTE NKI frissíti a programajánlót.)
 • szeptember 22.
  09:40 - 15:20
  A V4 Green Universities (V4GU) projekt 2020. szeptember 22-én rendezi meg nemzetközi, angol nyelvű online konferenciáját. A fő témák a klímaváltozás elleni harc, a tudatos energia- és vízgazdálkodás, a hulladék újrahasznosítása és környezetbarát közlekedés és szállítmányozás.