COVID-19 call center:

+36-62-546-800

Elérhető munkanapokon, hétfőtől péntekig, 08:00 órától 18:00 óráig.

63242

Az Egyetem munkatársai által

beadott védőoltások száma:

2021. április 20.

*

«||»

Fókuszban: COVID-19

Kereszty_Eva

Az M1 sorozatában orvosok, professzorok beszélnek arról, mennyire fontos, hogy a lehető legtöbb embert beoltsák a koronavírus ellen. Ezúttal Dr. Kereszty Évát, az SZTE Igazságügyi Orvostani Intézetének tanszékvezetőjét kérdezték, aki elmondta, egyes betegeknél olyan gyors volt a megbetegedés, hogy a kórházig sem jutottak el. Ezért fontos a megelőzés.

nyito

Az M1 legújabb riportsorozatában a koronavírus ellen nap mint nap küzdő egészségügyi dolgozók, orvosok és ápolók, valamint a szabadidejüket feláldozó önkéntesek történeteit mutatja be.

COVID_nyito

A Szegedi Tudományegyetem Járványügyi Ellátó Központjában forgatott az M1 stábja. A csatorna által készített kórházi riport rámutat: az egészségügyi dolgozók mindent megtesznek, hogy megmentsék a fertőzésen áteső betegek életét.

jek

Szegeden is erőn felül teljesítenek az SZTE Járványügyi Ellátó Központ orvosai, százak dolgoznak azon, hogy minden nap életeket mentsenek – hangzott el abban a híradós anyagban, amit az M1 stábja készített a Kálvária sugárúti intenzív osztályon. Jelenleg több mint 50 beteget látnak el az osztályon, akik között szinte minden korosztály képviselteti magát.

IMG_9721

A Megyei Oltási Munkacsoport döntése szerint a háziorvosi praxisok mellett a megyei oltópontokon, így a Szegedi Tudományegyetem SZAKK oltópontján is megkezdődik április 9-én, pénteken a várandós és szoptató anyák Pfizer vakcinával történő oltása.


Közlemények

22135242

Jelentős-volumenű védőoltás beadás miatt 2021. április 23-án, pénteken a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Szakorvosi Rendelője nem fogad betegeket. Emiatt az ott működő elektív és sürgősségi ellátásokat a Szegedi Tudományegyetem átszervezte.

szte_szentgyorgyi_verseny_nyito3

Április 22-én, online rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem a IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A több tudományterületet érintő vetélkedőn az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkássága mellett a versenyzők a 2021-ben centenáriumát és alapításának 440. évfordulóját ünneplő Szegedi Tudományegyetem történetével kapcsolatos kérdésekre is számíthatnak.

lovesdetektor

Megkezdődött az éles tesztelése, annak a lövésdetektornak, amellyel szegedi tudósok az afrikai elefántokat akarják megvédeni az orvvadászoktól. A már korábban Innovációs Díjjal kitüntetett lövésdetektorokat Kenyában próbálják ki. Az afrikai elefántok nyakába akasztva a könnyű és ultra alacsony fogyasztású berendezés riaszt, ha az elefántcsontra utazó orvvadászok lövést adnak le.

Mutudo

A legnagyobb szükség idején jutott csúcstechnológiás lélegeztetőgéphez a Szegedi Tudományegyetem az Operatív Törzs jóvoltából. A dél-alföldi régióban első ECMO (teljes nevén extra corporális, vagyis testen kívüli membrán oxigenátor) készülékkel a COVID-járvány legyőzését követően számos területen lehet életmentő beavatkozásokat elvégezni, így például csecsemőket is megmenthetnek az SZTE szakorvosai.

kozlemeny_nyitoEseménynaptár

Rendezvénynaptár *

 • *
  ápr
  7
  április 7. 08:00 - május 23. 16:00
 • ápr
  21
  április 21.
  18:00 - 19:30
  A szegedi egyetemen irodalomtudományból doktorált Lovász Andrea az AudMax Esték 2021-sorozathoz tartozó előadásában, többek között, arról is beszél, hogy: "Csukás István gyerekirodalmi munkásságának recepciótörténete leképezi a hazai gyerekirodalom egészének változását..."
 • ápr
  21
  április 21.
  20:00 - 21:30
  A szegedi egyetemen csillagásszá lett Kiss László előadásának témája: óriástávcsövek ma és holnap. Arra a kérdésre is válaszol, hogy "Miért adnak támogatást a döntéshozók milliárdokat a gigászi fényvödrök megépítésére?"
 • ápr
  22
 • ápr
  22
  április 22.
  16:00 - 18:00
  Az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék online kerekasztal-beszélgetése a tudomány kvantitatív méréséről, a humán tudományokról, a nemzetközi és magyar rendszerről, valamint a tudományos kíváncsiság és a teljesítménykényszer viszonyáról. Az SZTE tanszékvezetője, az SZTE BTK általános dékánhelyettese. Sándor Klára kérdezi a beszélgetés résztvevőit: Holl Andrást, az MTA Könyvtár és Információs Központ informatikai főigazgató-helyettesét; dr. Soós Sándort, az MTA Könyvtár és Információs Központ Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztályának vezetőjét.
 • ápr
  23
  április 23.
  10:00 - 12:00
  A konferenciát a Europe Direct Szeged iroda Facebook oldalán lehet élőben követni, előzetes regisztráció nélkül: https://www.facebook.com/EuropeDirectSzeged
 • ápr
  23
  április 23.
  20:03 - 21:00
  Az SZTE két professzora, Prof. Dr. Kemény Lajos akadémikus, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára, illetve Prof. Dr. Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára; továbbá Dr. Kemenesi Gábor biológus, a Pécsi Tudományegyetemen működő Virológiai Nemzeti Laboratórium virológus kutatója beszélget a védőoltásokról. Az oltások hatékonyságáról, a védettség kialakulásáról, a korosztálypecifikus jellemzőkről, a különféle oltóanyagok lehetséges kockázatairól kérdez: dr. Horváth Péter informatikus és dr. Kintses Bálint biológus, az SZBK két neves kutatója. A programot a hiteles és független tájékoztató csatorna, a KOVIDŐK szervezi.
 • ápr
  24
  április 24.
  09:00 - 20:00
  Dr. Karikó Katalin, világhírű biológus az SZTE alumnája és Dr. Kondorosi Éva akadémikus, az SZBK egyik vezető kutatója panelbeszélgetésen osztja meg tapasztalatait a nők tudományban elfoglalt helyéről és szerepéről. Az egy napos online programon, többek között az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék munkatársa, Dr. Csapó Edit is válaszol a kérdésre: Mi a jellemzője a fiatal nők karriertervezésének? A programról, a regisztrációról további részletek: https://www.facebook.com/events/166109681946304/
 • ápr
  26
  április 26.
  13:00 - 15:00
  Az előadás felvételeinek feltöltése a szerkesztés ütemében történik, így az előző heti előadások várhatóan hétfőnként kerülnek fel a honlapra.
 • ápr
  26
  április 26.
  13:00 - 15:00
  Az előadás felvételeinek feltöltése a szerkesztés ütemében történik, így az előző heti előadások várhatóan hétfőnként kerülnek fel a honlapra.


Friss hírek

Friss hírek RSS

pexels-artem-podrez-7048009

Az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencián ismertették a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék kutatóinak eddigi kutatási eredményeit a klímaváltozással kapcsolatosan.

otdk_ajtk__3_

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara összesen 34 hallgatóját nevezte a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. A hallgatók és konzulenseik kiváló teljesítményének köszönhetően összesen 20 helyezést értek el, a mintegy 29 tagozatban.

csaladbarat

Családbarát kórházi innovációk a járvány idején - címmel hirdette meg közös pályázatát a Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika két pályázatára is lehet szavazni április végéig.

csillagaszat_napja_HT_Nyito

Ma van a Csillagászat Napja, ebből az alkalmából készítettünk interjút Dr. Hegedűs Tiborral, aki március 15-én kapta meg a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. Az SZTE oktatója jelenleg a bajai obszervatóriumot vezeti és oroszlánrészt vállalt a jövő csillagászainak megtalálásában és kinevelésében az elmúlt bő három évtizedben.

junior_akademia_nyito

Egynapos érettségi kompetenciákat fejlesztő tréningen vehettek részt az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium végzősei, amelyet az SZTE Junior Akadémia tanárai tartottak. Az orosházi és szegedi intézmény együttműködésének köszönhetően 27 diák vett részt az online programon, akik Rezidens ösztöndíjban is részesülhetnek.

szteszedeak-paks_nyito

A Szegedi Tudományegyetem hallgatóival a soraiban, a klub történetében először tudott az élvonalbeli rájátszásban mérkőzést nyerni a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata. Az újszegedi sportcsarnokban 105:83-ra nyert az öt egyetemistával felálló hazai csapat a Paks ellen. A három győzelemig tartó párharc tétje óriási: a bajnokság elődöntőjébe jut a nyertes fél.

Nevtelen

Fotópályázatra hív a EUGLOH közössége, melyre 2021. április 30-ig, online lehet regisztrálni.

Egyetemtörténet

nyito_muemleki_vilagnap20210418

Szeged patinás épületeibe költözött a tudomány, miután 1921-ben a város befogadta a Kolozsvárról száműzött magyar egyetemet. A tudomány szegedi házait bemutató cikksorozatunk élén a 2 legrégebbi helyszínről gyűjtöttünk 9-9 kevéssé ismert információt az április 18-i műemléki világnap alkalmából.

Jozsef_Attila_seta_nyito

Április 11., József Attila (1905-1937) születésnapja 1964 óta versünnep. A magyar költészet napjára, és az egyik legismertebb költőnkre, József Attilára úgy emlékezünk, hogy az SZTE alumnusa életéből 11 történetet kötünk több mint 11 szegedi helyszínhez és 11 műhöz.

Radnoti_nyito

Tudta? 90 éve, hogy elkobozták az SZTE alumnusa, Radnóti Miklós verskötetét. A költészet világnapja, március 21. alkalmából 21 kevéssé ismert infótöredéket gyűjtöttünk össze a szegedi egyetemen 1930 és 1935 között Glatter és Radnóczi Miklósként szereplő magyar-francia szakos hallgatóról, aki Radnóti Miklós, a magyar költészet egyik legnagyobb alakja.

SZTEmagazin

Geczi_Janos_Nyito

Íróként és költőként, de biológiai, kultúrtörténeti és neveléstudományi munkássága miatt is ismert Géczi János, az SZTE alumnusa. A József Attila díjas alkotó mit mond szegedi időszakáról? Miként vált itt íróvá és kikkel állt kapcsolatban? Erről is beszélt a Dugonics Társaság estjén. Az „Írók, költők Szegedről” című beszélgetés-sorozat ide vágó részleteit a magyar széppróza napja alkalmából idézzük föl.

Szilasi_Laszlo

A magyar próza ünnepén, április 14-én a Dugonics Társaság „Írók, költők Szegeden” sorozatában megismert alkotók közül Szilasi László portréját mutatjuk be. A Szegedi Tudományegyetem egykori bölcsész hallgatója, jelenleg az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar irodalmi tanszékének egyetemi docense, emellett szerkesztő és író, aki idén újabb kötettel jelentkezik.

Nyito_Kolumban_aprilis_11

A kutatás és a tudományok mellett mindig szentel időt a költészetnek. Órákra elvonul a szobájába, a félhomályban klasszikus zenét hallgat, s a gondolatait analóg módon veti a papírra, írógépet használ… Ki alkot így? Kolumbán Adrienn, az SZTE Málnási Bartók György Filozófia Doktori Iskolájának hallgatója, az SZTE NKI verspályázatainak dobogós helyezettje, akivel írásról és olvasásról, karakterekről és példaképekről beszélgettünk a magyar költészet napja alkalmából.

Szent-Györgyi Emlékoldal

Nyito_Szent-Gyorgyi_kolto

A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, az SZTE egykori rektora hol mutatkozott be először mint „költő”? Kinek a verssorát idézte, mikor a New York Timesnak nyilatkozott? Milyen nyelven írta a Psalmus Humanus és hat ima című művét? Eláruljuk – korabeli újságcikket idézve, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszerében kalandozva, így is ünnepelve e „sosemvolt húsvét” idején a „magyar költészet napját”.

Nyito_Szent-Gyorgyi_motoron

„Szerette ezeket a hecceket is csinálni” – jellemezte a Szent-Györgyi Albert viselkedéséről a korabeli „szegedi társadalmi körökben” kialakult képet egykori tanítványa és munkatársa, Straub F. Bruno. A szenvedélyes motorosról és kutatóról az SZTE Klebelsberg Könyvtár Szent-Györgyi gyűjteményét gondozó könyvtáros, Pap Kornélia is megemlékezett minapi bejegyzésében a közösségi médiafelületen.

SZGYTV_nyito_3

A Szegedi Tudományegyetem 2012 óta rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, amelyen két napon át 170-200 diák vesz részt felkészítő tanáraival együtt. Nemcsak a tudásukról adnak számot, de részt vesznek az SZTE szakmai programjain is. A szegedi egyetem oklevéllel ismeri el azon felkészítő tanárok munkáját, akik több éve visszajárnak versenyünkre, időt és energiát fordítanak arra, hogy a tehetséges diákokat felkészítsék, kísérjék. Sorozatunkban elsőként Veszpréminé Sarusi Klárát, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium biológia-kémia szakos tanárát mutatjuk be, aki a Szegedi Tudományegyetemen szerezte diplomáját.

Fedezd fel!

Ordogne_Dr._Kolbert_Zsuzsanna_Nyito

Oktatóként és kutatóként is maradandót alkotott Ördögné Dr. Kolbert Zsuzsanna. A Szegedi Tudományegyetem docensének nanotechnológiával kapcsolatos munkásságát ismerték el, a Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal. Eredményeit a növekvő népesség élelmezésével kapcsolatos kihívásokban is hasznosíthatja a mezőgazdaság.

Nyito_Kondorosi_Eva

Hol vannak a nők a tudományban? – kérdezte Kondorosi Éva akadémikus 2016-ban, amikor egyetlen nő sem került be az MTA tagjai közé. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban a szimbiózist és a fertőző betegségek gyógyszerét kutató, felfedezéseivel a mezőgazdaság és az orvostudomány fejlődéséhez is hozzájáruló tudománydiplomatától a nemzetközi nőnapon azt is megkérdeztük, hogy miért a pillangósvirágú növények a kedvencei.

weboldal_nyito_drkarikokatalin2

Szinte személyes ismerőse lett a Szegedi Tudományegyetem óriási alumni közösségének és egész Magyarországnak a Covid-19 pandémia idején világhíressé lett dr. Karikó Katalin. Az új típusú koronavírus ellen elsőként engedélyezett vakcinák kifejlesztését megalapozó kutatóbiológus portréját nyilatkozatai alapján színesítjük 2021 márciusában.