Bezár

Sajtószoba

Szte Nyílt Nap

Idén új, élményalapú bemutatókkal, színes programokkal várta az érdeklődőket az SZTE a Nyílt Napon

Idén új, élményalapú bemutatókkal, színes programokkal várta az érdeklődőket az SZTE a Nyílt Napon

2022. november 24.
4 perc

Több ezer érdeklődő vett részt a Szegedi Tudományegyetem Nyílt Napján. Minden kérdésükre választ kaphattak a felvételizők 2022. november 24-én, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az SZTE 12 kara több mint 550 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali, levelező és távoktatás tagozaton.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egész életükre kiható, nehéz döntés előtt állnak a középiskolások. A februári felsőoktatási jelentkezéshez nyújtott segítséget számukra a Szegedi Tudományegyetem a hagyományosan népszerű Nyílt Nappal. 2022. november 24-én a diákok mellett a középiskolai vezetők, osztályfőnökök, pályaválasztási tanácsadók és minden érdeklődő szaktanár számára is lehetővé vált az egyetemi képzésekre vonatkozó részletes információk megszerzése.

 

Nyilt_Nap_galeria
Bobkó Anna fotói a képre kattintva megtekinthetőek

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban több helyszínen, párhuzamosan zajlottak a Nyílt Nap programjai. A megnyitó helyszíne a Kongresszusi terem volt, ahol Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese köszöntötte a megjelenteket és biztosította őket, hogy a lehető legjobb helyre jöttek, alapvetően három okból:

– A Szegedi Tudományegyetemen mindenki talál az érdeklődésének megfelelő képzést: 12 karunk és Tanárképző Központunk több mint 550 különböző szakot ajánl a hallgatóknak nappali vagy levelező tagozaton, illetve távoktatásos formában. Másodszor: fontos szempont a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diploma értéke a munkaerőpiacon. E tekintetben is kiválóak a tapasztalataink, köszönhetően a nálunk folyó elméleti és gyakorlati oktatás magas minőségének. Harmadszor pedig maga a város, amely szépségével, pezsgő kulturális életével, elragadó hangulatával már önmagában maradandó élménnyé varázsolja az egyetemi éveket – emelte ki Prof. Dr. Gellén Klára.

SZTE oktatási rektorhelyettes

Fotó: Bobkó Anna

A zsúfolásig megtelt teremben Dr. Fendler Judit arról beszélt, hogy minden ember életében az egyik legfontosabb, legszebb időszak az a 3-6 év, amelyet az egyetemen tölt, ezért a Szegedi Tudományegyetem törekszik arra, hogy ezeket az éveket felejthetetlenné és hasznossá tegye, lehetőleg személyes jelenléttel, de az online tér adta lehetőségekkel kiegészítve.

Dr. Fendler Judit köszöntőt mond az SZTE Nyílt Napon

Fotó: Bobkó Anna

– Ezért csak azt helyezzük az online térbe, ami oda való, például a tanulmányokkal kapcsolatos ügyintézést is egyszerűbbé tette az egyetem. Az online térben a világ vezető egyetemeinek tananyagait is ingyen sajátíthatják el az SZTE hallgatói. A hangsúly azonban a szegedi, személyes jelenléten van az egyetemi képzések során és már itt, a Nyílt Napon is. Nemzetközi képzések, diplomák is egyre nagyobb számban elérhetők annak köszönhetően, hogy az SZTE több, jelentős nemzetközi egyetemi hálózatban is fontos szerepet tölt be. A bővülő partnerhálózat hozzájárul a magas szintű, gyakorlatorientált képzésekhez, amelyek biztosítják, hogy a diploma megszerzése után megfelelő munkahelyet találjanak, akik az SZTE-n végeztek – mondta el Dr. Fendler Judit.

A köszöntők után, Pethő Judit, az Oktatási Hivatal felsőoktatási felvételi főosztály főosztályvezetője ismertette a felvételi eljárás menetét.

A Nyílt Napon több helyszínen, idén új, színes programok várták a résztvevőket. A Karok élményalapon mutatták be az adott egységben zajló oktatást, kutatást és hallgatói életet. Az érdeklődők megismerhették például a patikai gyógyszerkészítés titkait, a bölcsészkar ikonikus épületét, a vegyészmérnök képzés részleteit, bekapcsolódhattak a gyógynövény- és drogismeret laborgyakorlatba, sőt, az öregségi szimulátort és az újraélesztést is kipróbálhatták. A diákok bepillantást nyerhettek a kollégiumi ellátásba és a Junior Akadémia működésébe is. Megtudhatták, hogy milyen nemzetközi ösztöndíjakra pályázhatnak és további hallgatói programokkal, lehetőségekkel ismerkedhettek meg. Arra is választ kaphattak, hogy hogyan kapcsolódik egymáshoz a Szegedi Tudományegyetem és a Mathias Corvinus Collegium.

SZTE JATIK Nyílt Nap

Fotó: Bobkó Anna

A Nyílt Napon mindenki megismerhette az intézmény képzési kínálatát, az egyes karokat, a felvételi eljárás menetét, valamint az ösztöndíjakkal, a diákhitellel, a kötelező nyelvvizsgával és az emelt szintű érettségivel kapcsolatos tudnivalókat.

A magyar felsőoktatási intézmények diplomát adó képzéseire központi felvételi eljárás keretében, az év két meghatározott időszakában lehet jelentkezni. Az úgynevezett keresztféléves eljárásban a februárban induló, az általános eljárásban pedig a szeptemberben induló képzésekre lehet felvételizni.

A szeptemberben induló képzésekre vonatkozó általános felvételi eljárás meghirdetése legkésőbb az előző év december 31-ig jelenik meg, a jelentkezési határidő többnyire a rákövetkező év február 15-én jár le. A ponthatárok megállapítására júliusban kerül sor, a tanulmányokat pedig szeptemberben lehet megkezdeni.


drive-download-20221125T070120Z-001
Zentai Péter fotói a képre kattintva megtekinthetőek

További információk az SZTE Felvételi honlapján.


Lévai Ferenc
Borítókép: 2022. november 24-én óriási érdeklődés mellett zajlott az SZTE Nyílt Nap, Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek