Bezár

Sajtószoba

szte_szentgyorgyi_verseny_nyito3

A 440 éves Szegedi Tudományegyetem idén online rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

A 440 éves Szegedi Tudományegyetem idén online rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

2021. április 19.
2 perc

Április 22-én, online rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem a IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A több tudományterületet érintő vetélkedőn az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkássága mellett a versenyzők a 2021-ben centenáriumát és alapításának 440. évfordulóját ünneplő Szegedi Tudományegyetem történetével kapcsolatos kérdésekre is számíthatnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

A kilencedik alkalommal zajló Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny a Szegedi Tudományegyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, és Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdéseket is felvonultat. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, de a 2015-2019 közötti orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok is a tematika részét képezik.


A versenyre magyarországi és határon túli középiskolás diákok jelentkezhettek azzal a kitétellel, hogy a három fős csapatnak legalább az egyik tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A tavaly decemberben megrendezett elődöntő 37 csapata közül a 6 legtöbb pontot gyűjtő jutott a fináléba. A döntősök:


- a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium Narancs nevű csapata,

- a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium E300 nevű csapata,

- a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium OWO nevű csapata,

- a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium Tritánok nevű csapata,

- a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont Bioenergetics nevű csapata,

- valamint a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG2 nevű csapata.


Az elmúlt években több mint 100 iskolát képviselve közel 1000 diák vett részt az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőn. A rekorder a debreceni Tóth Árpád Gimnázium: az iskola diákjai minden évben részt vettek a tanulmányi versenyen, és idén is a döntőbe jutottak. Az ifjú tehetségekkel 154 felkészítő tanár foglalkozott az elmúlt évek során.


Az SZTE idén nem csak a döntő résztvevőit várja az erre a célra létrehozott online felületen, hanem az összes benevezett csapatot, akik nézőként követhetik a finálé történéseit.

 

A tanulmányi verseny aranyfokozatú együttműködő partnere az Akadémiai Kiadó Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt., ezüst fokozatú együttműködő partnere a Givaudan Hungary Kft., további támogatói a Pick Szeged Zrt, a Medtronic és a Solvo Biotechnology.ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szervezése uniós forrásból valósul meg, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázatnak köszönhetően.Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek