SZTE Info

richter_nyito

Országos roadshow-n népszerűsíti a természettudományokat a Richter Anna Díj győztes csapata

A természettudományos pálya lehetőségeit mutatja be az a középiskolásoknak szóló országos tudománynépszerűsítő roadshow, amelyet a Richter Anna Díj pedagógiai kategóriájának győztes csapata tart. Ennek egyik tagja dr. Papp Benjamin, az SZTE ÁOK PhD hallgatója. A fiatal kutatókból és mérnökökből álló Sc’Up innovatív program célja, hogy megfordítsa az évek óta tartó negatív tendenciát, és jelentkezésre bírja a pályaválasztás előtt álló diákokat a különböző természettudományos képzésekre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az utóbbi tíz évben mintegy felére csökkent a természettudományi szakokra jelentkezők száma. Ezen a tendencián szeretne változtatni az idei Richter Anna Díj pedagógus kategóriájának győztes csapata. A fiatal kutatókból és mérnökökből álló Sc’Up csapat (nevüket a „science” és a „startup” szavak összefonódása adja) be szeretné bizonyítani a pályaválasztás előtt álló középiskolás korosztálynak, hogy a tudomány világa sokkal több lehetőséget kínál, mint azt sokan feltételezik. Ennek érdekében a kutatók játékos és élményalapú workshop formájában népszerűsítik a természettudományos pályát. A tagok a tudomány és a vállalkozásindítás hatékony módszereinek a világát képviselik. A roadshow során elmondják, hogy foglalkozásuk milyen különleges tudományos és karrierépítési lehetőségeket rejt magában.

 

A tudománynépszerűsítő roadshow a tervek szerint ősszel indul el. A gyakorlatias, interaktív műhelymunkába az ország (és határon túli magyar nyelvű) középiskolásokat is bevonják. Itt a diákok közel 20 fős csoportokba rendeződve, életszerű szituációkban tapasztalhatják meg, hogyan kell például egy tudományos problémát részeire bontva elemezni, milyen módszerekkel lehet azokat megoldani. Így azt is megtanulják, milyen csapatban dolgozni, hogyan kell egymás között elosztani a feladatokat, hogy mindenki a legjobb tudása és képessége szerint járulhasson hozzá az adott probléma megoldásához. A kutatók tájékoztatják a diákokat a különböző mentorprogramokról és a különféle külföldi ösztöndíjakról, emellett egy sikeres természettudományos alapú vállalkozás elindításának módszertanát is megmutatják nekik.

 

A csapatvezető Csorba Zsóka, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyész és Biomérnöki Kar hallgatója, a csapattagok dr. Papp Benjamin, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika klinikai doktori iskolájának PhD-hallgatója, Bereczki Anna, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyész és Biomérnöki Kar hallgatója, és a SMAPPLAB agrár startup társalapítója, valamint Bajcsi Áron, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Hevesy György Kémiai Doktori Iskola hallgatója és Természettudományi Kutatóközpont dolgozója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.