Bezár

Sajtószoba

audmax_2021_karuzel_1170x377

AudMax Esték: Évfordulók emlékezete

AudMax Esték: Évfordulók emlékezete

2021. március 18.

A nemzeti kultúra egyik igen fontos emlékezeti mozzanata azoknak az évfordulóknak, jubileumoknak számontartása és ünneplése, amelyek meghatározó szerepet játszanak a történelmi és kulturális emlékezet formálásában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem számára ezért a 2021-es év különös jelentőséggel bír, hiszen éppen száz éve, 1921 októberében kezdődött az oktatás a Tisza-parti városban a Kolozsvárról elűzött egyetemen. Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara az egész évre kiterjedő megemlékezés-sorozattal kíván tisztelegni azok előtt a mesterek, iskolateremtő tudósok előtt, akik ezen az egyetemen oktatva nem csupán az intézmény, de Magyarország hírnevét is öregbítették a legkülönbözőbb tudományterületeken.

 

Ennek az ünneplésnek első állomása az AudMax Esték 2021-es tavaszi programsorozata. A már tradicionálisnak számító rendezvényt az SZTE BTK a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvánnyal közösen szervezi, és idén, a centenárium jegyében az Évfordulók emlékezete címet viseli. A március 17. és május 5. között online tartott 8 előadás a társadalomtudományok és a humaniórák olyan kiemelkedő, a nemzeti kultúrát meghatározó módon gazdagító alkotók, gondolkodók életművét mutatja majd be, akik születésük kerek évfordulóját ünnepelnék 2021-ben: a bölcsészkar ezzel szeretne tisztelegni a mesterek emléke előtt.

 

Az előadók bemutatják Pilinszky János és a katolicizmus kapcsolatát, Tar Sándor művészetét a világirodalmi modernség és a posztmodernség határán, Szerb Antal sokarcúságát és az egyetemes művelődéstörténethez/történetíráshoz fűződő viszonyát, Németh László és a magyar sorskérdések európai meghatározottságának újragondolásait, Bibó Istvánt és a politikai hisztériát, Mészöly Miklós világirodalom-képét, Gion Nándor fordíthatóságának kérdéseit elemzik és Csukás István műveinek szerepével foglalkoznak a felnövekvő generációk gondolkodásának formálásában. Az előadásokat a szakterület legelismertebb művelői tartják, akik különböző szálakkal mind kapcsolódnak a szegedi bölcsészkarhoz: legtöbbjük Alma Matere az SZTE BTK.

 

További információ az SZTE BTK honlapján érhető el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek