Bezár

SZTEhírek

Ozdal_Gokdal_professor

Új török professzor kutat az SZTE Mezőgazdasági Karán

Új török professzor kutat az SZTE Mezőgazdasági Karán

2024. szeptember 10.
2 perc

Kilenc hónapot tölt majd az SZTE Mezőgazdasági Karán Prof. Dr. Özdal Gökdal, a törökországi Aydin Adnan Menderes Egyetem munkatársa. A vendégkutató máris megkedvelte Magyarországot, örömmel kapcsolódik be az SZTE MGK-n folyó kutatásokba.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Török Oktatási Minisztérium írt ki önkéntes kutatói munkára pályázatot, ennek keretében érkezett hozzánk Prof. Dr. Özdal Gökdal, az Aydin Adnan Menderes Egyetem munkatársa, akinek szakterülete a juh- és kecskeállományok szaporodási képességeinek kutatása.

A neves török professzor 1998-ban doktorált, ezután a juh- és kecskeágazathoz kapcsolódóan számos fontos kutatásban vett részt, foglalkozott például a hús- és tejhozamnövelés, vagy - a Washingtoni Egyetemmel közösen - az ivartalanítás témakörével is.

Abban, hogy nálunk kutasson, számos körülmény játszott közre: Magyarországról magánemberként egy közeli barátjától csupa jó dolgot hallott, és motiválták a döntésben a magyar-török kulturális hasonlóságok is. Alapvetően azonban azért választotta a hódmezővásárhelyi kart, mert egyik tevékenysége, hogy tudományos cikkek revizoraként publikációkat néz át jóváhagyásra közlés előtt, és felkeltették a figyelmét, hogy a Mezőgazdasági Kar oktatóinak munkái rendre jó értékeléseket kapnak.

„A Szegedi Tudományegyetemnek nemzetiközi szinten is nagyon jó hírneve van, Nobel-díjas professzorokkal is büszkélkedhet, a Mezőgazdasági Kar pedig egy olyan Kar, ahol a szakterületemhez kapcsolódóan kutathatok” – mondta Prof. Dr. Özdal Gökdal, majd köszönetét fejezte ki Dr. habil. Mikó Editnek, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánjának a lehetőségért.

Hozzátette, kilenc hónapot tölt majd el Hódmezővásárhelyen, ahová már be is költözött. Terve, hogy az SZTE Mezőgazdasági Kar jelenleg is futó kutatásaiba kapcsolódjon be, tanulmányozza az SZTE Tangazdaság magyar merinó juhállományát, továbbá Erasmus-megállapodást készítsen elő a törökországi Aydin Adnan Menderes Egyetem és az SZTE Mezőgazdasági Kar között.

„Máris megszerettem Magyarországot. 27 országban jártam ezelőtt, de talán itt a legkedvesebbek az emberek, lenyűgözőnek tartom a Mezőgazdasági Kart és a munkatársakat is” – fogalmazott Prof. Dr. Özdal Gökdal.

Prof. Dr. Özdal Gökdal egy kicsit az országot is szeretné megismerni, ittléte alatt Budapestre és Kecskemétre tervez látogatást.

SZTE MGK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek