Bezár

SZTEhírek

KJA-Number-3978

Éjjel sem tették le az ecsetet a művészeti maratonon

Éjjel sem tették le az ecsetet a művészeti maratonon

2024. szeptember 30.
3 perc

Huszonnégy órán át festettek az idei PsychArt24 művészeti maraton résztvevői péntek déltől szombat délig az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A festőmaraton 2024-ben már országosan hét városban zajlott egyszerre. Az esemény célja, hogy felhívják a figyelmet a mentális betegségekben szenvedőkre, akik ilyenkor együtt alkothatnak családtagjaikkal, a Pszichiátriai Klinika dolgozóival és azokkal az egyetemi hallgatókkal, akik csatlakoznak a festőmaratonhoz.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Moravcsik Alapítvány 2010 óta minden év szeptemberében nagy érdeklődéstől kísérve rendezi meg a PsychArt24 elnevezésű művészeti maratont. A 24 órás esemény szeptember 27-én, péntek délben kezdődött az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban, ahol szombat délig folyamatosan alkottak a látogatók. A szabad alkotáshoz a szervezők minden szükséges eszközt biztosítottak.

KJA-Number-3989

Prof. Dr. Kálmán János, az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika igazgatója, a PsychArt24 program szegedi főszervezője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– Egyre népszerűbb a rendezvény, amit a Moravcsik Alapítvány indított el Budapesten, azóta hat másik központ is csatlakozott: Szeged, Kecskemét, Debrecen, Pécs, Kalocsa és Békéscsaba. Az országos méretűvé fejlődött festőmaraton célja, hogy felhívja a figyelmet a mentális betegségben szenvedők és családjaik életére – mondta Prof. Dr. Kálmán János, az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika igazgatója, a szegedi PsychArt művészeti maraton főszervezője.

KJA-Number-3971

Jó társaság, jó hangulat fogadta a festőmaratonra érkezőket. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Zerza Péter negyedik éve vesz részt a festőmaratonon: – Régen pánikbeteg voltam, a pszichiátrián terápiás céllal kezdtem el festeni, 2016 óta rendszeresen festek. Nem nagyon tervezem meg a képeimet, bár előfordul, hogy van konkrét kompozícióm is. Tavaly egy 70x100 centiméteres képet alkottam 24 óra alatt, az pöttyözéssel készült, nagyon időigényes volt. Most is végig itt leszek, kisebb képeket tervezek, általában hét festmény össze szokott jönni a rendezvény ideje alatt. Számomra ez a program alkalom arra, hogy visszaadjak valamit abból a pszichiátriának, amit adott nekem egykor, amikor ez nagyon sokat jelentett. A munkáimmal tudom támogatni őket, hogy legyen pénz a további művészetterápiára azoknak is, akik ezt most kezdik – vélekedett Péter. Elárulta, bár nincs ilyen irányú alapképzettsége, festészetet szeretne tanulni az egyetemen.

KJA-Number-3953

Zerza Péter már negyedik alkalommal készített festményeket a PsychArt-on. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

KJA-Number-4004

A PsychArt24 lehetőséget biztosított arra, hogy a mentális betegséggel élők családtagjaikkal és a klinika munkatársaival együtt jó hangulatú közösségi programon vegyenek részt, amelybe becsatlakozhattak a Szegedi Tudományegyetem magyar és külföldi hallgatói is.

– Minden évben ötszáznál több festmény születik ilyenkor, ezeket független zsűri bírálja el, majd vándorkiállítás formájában bejárják az országot. Az utóbbi években Szegeden, a Fekete Házban rendeztünk sikeres tárlatokat, a legjobb képek pedig a Pszichiátriai Klinika közösségi tereit, folyosóit, kórtermeit díszítik. Mindig vannak olyan alkotások, amelyeket aukcióra bocsátunk, a klinika alapítványát lehet ezzel támogatni – jegyezte meg Prof. Dr. Kálmán János. A főszervező, aki maga is szívesen fest, érzékeltette: több mint 30 liter akrilfesték, 30 liter alapozó fogy el, és körülbelül 500 vásznat használnak fel egy-egy ilyen rendezvény alkalmával.

Vida-Szűcs Imre

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek