Bezár

SZTEhírek

Varga_Laura_es_Csaszar_Zsuzsanna_koncertje_1

A kortárs zene is szerethető – interjú Prof. Dr. Varga Laurával és Dr. Császár Zsuzsannával, az SZTE BBMK oktatóival

A kortárs zene is szerethető – interjú Prof. Dr. Varga Laurával és Dr. Császár Zsuzsannával, az SZTE BBMK oktatóival

2024. október 10.
5 perc

Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatói is felléptek a 28. Őszi Kulturális Fesztiválon. Prof. Dr. Varga Laura fuvolaművész és Dr. Császár Zsuzsanna zongoraművész évek óta koncerteznek együtt Magyarországon és külföldön, ezúttal magyar kortárs zeneszerzők műveit szólaltatták meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Őszi Kulturális Fesztivál évről évre gazdag programkínálattal várja a művészetek kedvelőit, és mára a város egyik legjelentősebb kulturális eseményévé vált. A rendezvény idén is számos zenei előadással várja az érdeklődőket.

Prof. Dr. Varga Laura, az SZTE BBMK Fafúvós Tanszék vezetője elmondta, hogy mindig fantasztikus élmény a fesztiválon fellépni, és ez már régóta hagyománynak számít. Szerinte a rendezvény rendkívül sokszínű és magas színvonalú koncertekkel várja a közönséget, és számára is öröm, hogy részese lehet ennek a kulturális eseménynek. Az est kiemelkedő darabja Benedekfi István Concerto classique című műve volt, amelyet kifejezetten Prof. Dr. Varga Laurának komponált.

Varga_Laura_Csaszar_Zsuzsanna2

Prof. Dr. Varga Laura és Dr. Császár Zsuzsanna. Fotó: Bartha Karina

– Benedekfi István kollégámmal egy alkalommal együtt ebédeltünk és megkértem, hogy írjon egy triót, három fuvolára. Ő azonnal érdeklődött a részletekről: milyen hangterjedelem, stílus, és hosszúság lenne megfelelő? Végül egy rendkívül jó darab született, a Humoreszk, amit az a trió, amelynek írta, számos versenyen sikerrel játszott. Benedekfi István darabjait mindig nagyon szereti a közönség. Később Csikota József fúvós karnagy úrral közösen úgy gondoltuk, milyen nagyszerű lenne, ha fuvolára és fúvószenekarra komponálna egy concertót. Ez így is történt, és megszületett a Concerto classique, amit nagyon szeretek játszani. Nemcsak fúvószenekarral, de Császár Zsuzsannával is többször előadtuk, például Gdanskban is – mondta.

Varga_Laura_Csaszar_Zsuzsanna_kozonseg

Prof. Dr. Varga Laura és Dr. Császár Zsuzsanna évek óta állandó partnerei egymásnak a színpadon és számos hazai és nemzetközi koncerten léptek fel együtt. Dr. Császár Zsuzsanna, az SZTE BBMK Zongora Tanszék docense mesélte, hogy nehéz lenne egyetlen fellépést kiemelnie, hiszen számtalan emlékezetes koncertet adtak már együtt. Nemcsak Magyarországon, hanem több külföldi helyszínen is, például Spanyolországban, Olaszországban, Norvégiában és Lengyelországban. Mindig arra törekednek, hogy minél változatosabb műsorokat állítsanak össze, különösen a szonáta repertoárból. Emellett szóló darabokat is játszanak, mint ahogy az Őszi Kulturális Fesztiválon is hallhatók fuvolára és zongorára írt művek.

Csaszar_Zsuzsanna_zongora

Dr. Császár Zsuzsanna az Őszi Kulturális Fesztiválon. Fotó: Bartha Karina

– Fontosnak tartjuk, hogy a közönség lássa, hogy a kortárs zeneszerzők is nagyszerű darabokat alkotnak, amelyek ugyanúgy képesek érzelmeket és hangulatokat kifejezni, mint a klasszikus művek. Sokszor van egy félelem a kortárs zenével kapcsolatban, és ez nemcsak a közönségben, hanem az előadókban is megjelenhet. Azonban a kortárs zene is fejlődött, és ma már a szerzők is törekednek arra, hogy dallamokkal és harmóniákkal gazdagítsák kompozícióikat, így mindenki élvezhesse azokat. Egy érdekesség, hogy a ma elhangzó zongoraszonáta az nem egy megjelentetett mű, hanem csak kézirat. Én is a másolatából játszom, és ezt ritkán hallhatja a közönség, mert kevés embernek van meg ez a kotta. Ez is különlegessé teszi a fellépést, ahogy Benedekfi István műve is – mondta Dr. Császár Zsuzsanna.

A két művész számos díjban és elismerésben részesült. Dr. Császár Zsuzsanna büszkén mesélte, hogy az Artisjus-díjat a tanári munkásságáért kapta, de a versenyeredmények is nagyon fontosak neki. Kiemelte, hogy a tanulmányai során elnyerte a Köztársasági ösztöndíjat, valamint Németországban a bajor államtól is ösztöndíjat kapott. Minden elismerésnek megvan a maga értéke, és szívesen gondol vissza rájuk. Prof. Dr. Varga Laura is hasonlóan érez, hiszen ő is kapott Artisjus-díjat, kortárs zenei előadóművészként és tanári tevékenységéért is. Ezen kívül több alkalommal is tanári különdíjjal jutalmazták, amikor növendékei kimagasló eredményeket értek el a versenyeken. Mindketten egyetértettek abban, hogy előadóművészi és tanári munkásságuk teszi teljessé a pályájukat.

Varga_Laura_fuvola

Prof. Dr. Varga Laura az Őszi Kulturális Fesztiválon. Fotó: Bartha Karina

Az oktatás kapcsán Prof. Dr. Varga Laura megemlítette, hogy amikor külföldön tanít, akkor minden ország más, helyspecifikus sajátosságokkal bír, de alapvetően mindenhol hasonló a közeg. Dr. Császár Zsuzsanna hozzátette, hogy van egy közös alap, hiszen mindenhol ugyanazokat a szerzőket tartják fontosnak, és egy hasonló repertoárt szeretnének kiépíteni. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy tapasztalatai szerint a külföldi zongorista hallgatók néha kicsit bátrabbak és önállóbbak, mint a magyar diákok.

Elismerően beszéltek az SZTE BBMK hallgatóiról, különösen a zeneoktatás magas színvonaláról. A fiatal tehetségek kiváló eredményei és elhivatottsága nemzetközi szinten is megmutatkozik. Prof. Dr. Varga Laura szerint a Fafúvós Tanszéken, különösen a fuvolisták között, nagyon magas szintű az oktatás. – Akárhová mentem külföldre, mindig azt tapasztaltam, hogy a mieink legalább olyan jók voltak, ha nem jobbak, mint az ottani hallgatók – mesélte büszkén. Dr. Császár Zsuzsanna pedig hozzátette, hogy a zongorista hallgatók is hasonlóan kiemelkedőek. – A versenyeredmények is ezt igazolják. A tanítványaink rendszeresen nyernek országos versenyeket, kamarazenei díjakat és nemzetközi elismeréseket is, ami mind azt jelzi, hogy kemény munka folyik, és a hallgatók nagy része komolyan veszi a felkészülést – mondta.

Varga_Laura_Csaszar_Zsuzsanna3

A jövőbeli terveikről megosztották, hogy októberben még Békéscsabán és Kiskunfélegyházán lépnek fel, majd novemberben Hódmezővásárhelyen. Ezen kívül örömmel várják a közönséget minden rendezvényükre, és bátorították őket, hogy tapasztalják meg, milyen szerethető a kortárs zene. A koncertekről további információk megtalálhatók az SZTE BBMK honlapján.

Mátó Gábor

Borítókép: A 28. Őszi Kulturális Fesztivál programjában kortárszenei koncerten lépett színpadra Varga Laura fuvolaművész és Császár Zsuzsanna zongoraművész az SZTE Bartók Béla Művészeti Karon. Fotó: Bartha Karina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek