Bezár

SZTEhírek

Szirtes Edina Mókus és Gryllus Dániel

Kétezer éves üzenet, harminchárom éves dalok - Gryllus Dániel Pál apostol leveleire írott dalai az őszi fesztiválon

Kétezer éves üzenet, harminchárom éves dalok - Gryllus Dániel Pál apostol leveleire írott dalai az őszi fesztiválon

2024. október 14.
4 perc

Gryllus Dániel harminchárom éves dalfüzére, a Pál apostol leveleire írt ciklus hangzik fel október 16-án 19 órától az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválon a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalának dísztermében. Az előadáson Gryllus Dániel szokásos citeráján, Szirtes Edina Mókus brácsakíséretével az 1991-ben bemutatott est felújított anyagát énekli el. A dalok között Fabiny Tamás evangélikus lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke Pál leveleinek keletkezéséről, Pál apostol üzeneteiről fog beszélni, akárcsak az est 1991-es kőbányai evangélikus templombeli bemutatóján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gryllus Dánielt a repülőtérre indulás előtt értük el, hogy a mára már ikonikussá vált előadásról kérdezzük; a Kalákával szombaton az Il museo dei bambini di Roma, vagyis a római gyermekjáték-múzeumban adott két koncertet.
– A rendszerváltozás értékválságos időszak volt, minden változott, az ember kereste a biztos talajt – emlékezett az est születésére a kétszeres Kossuth-díjas előadóművész. – Új világot kezdtünk élni, én pedig akkoriban kezdtem el a kiadói munkát, a Pál apostol levelei volt az első kiadványom, ami lemezen megjelent. A fiatal Fabiny Tamás a kőbányai evangélikus gyülekezet lelkészeként meghívott minket, hogy ott tartsuk meg a dalok bemutatóját, miután a műsor elkészítésénél is többször konzultáltunk vele. Örülök, hogy elnök-püspökként velünk tart a szegedi előadásra is.

Pál apostol - Gryllus Dániel dalaiAz 1991-es bemutatón Gryllus Dánielt a később Széchenyi-díjas népzenekutató és népzenész, Halmos Béla kísérte brácsán. A kettőst sokfelé meghívták, elsősorban templomokban, közösségi helyeken játszottak. Sárközy Gergellyel kiegészülve volt zeneakadémiai koncertjük, és felléptek a Nemzeti Színházban is. 2008 szeptemberétől a produkciót Ferenczi Györggyel és az 1-ső Pesti Rackák zenészeivel folytatták.

- A Pál apostol lemez megjelenése után húsz évvel Halmos Béla javasolta, hogy vegyük fel újra a lemezt, mert hiszen már mindenki egy kicsit másképp játszott, és addigra Gyuriék a Rackával beleépültek a produkcióba. Bár az első lemezt nagyon szeretem, és értékesnek tartom az anyagát, az új hangszereléssel új lendületet kapott az előadás. Ehhez a második felvételhez Süveges Gergő interjúkönyvet is készített a zenészekkel és a Pál apostol életművét és korát ismerő szakértőkkel. 2013-ban nagy bánatunkra elhunyt Halmos Béla. Összetörtünk, de fellépésünk közelgett, és ekkor megkérdeztük Szirtes Edina Mókust, van-e kedve beszállni. Azóta együtt muzsikálunk. Mostanra az előző könyv elfogyott, Mókussal is készítettünk egy újabb felvételt, valamint Süveges Gergő kibővítette a beszélgetéseket – ezt a könyvet visszük magunkkal Szegedre.

A csaknem kétezer éve íródott páli levelek rendszerint egy-egy valós helyzetben születtek, vagyis a kereszténység első éveinek nagyon is konkrét hitbeli és morális kérdéseire válaszolnak. Gryllus Dániel szerint előadásuk éppen azt tűzte ki, hogy ezekről a ma is érvényes kérdésekről Pál személyiségének alakulása révén beszéljenek. Az előadáson elhangzó dalok verseit Pál apostol leveleinek részletei alapján Sumonyi Zoltán írta.

– Ezek a versek Tinódi régi magyar verses epikai stílusában vagy régi magyar versformákban, Balassi-strófában íródtak, hogy felidézzék a korai magyar bibliafordítások hangulatát – mondta a versekről Gryllus Dániel. – A zene kezdetben inkább Pál működési területére utalóan zsidós, görögös, olykor törökös dallamvilágú, a végére pedig inkább európai keresztény zenei forrásokból merít, mivel Pál maga is Rómában végezte. Ebben a zenei változásban benne van az az átalakulás is, amelyen Pál élete során végigment. Amikor a görög városokban, Thessalonikiben, Athénban, Korinthoszban vagy a mai Kis-Ázsiában, Galatiában, Epheszoszban szervezni kezdte a gyülekezeteket, a stílusa, érvelése szenvedélyes volt, aztán később lassan megállapodottabb lett. Főleg az első levelek tanítása heves, ezekben válaszol a missziós utak alkalmával alapított közösségek problémáira. A Római levélből viszont már kiérlelt, összefoglalt teológiát hallhatunk ki. Egyszóval, Pál számunkra nemcsak apostol, hanem ember is, a főhősünk, aki hevesen belefogott a munkába, átadta erejét, és végül megfáradt. Éppen ezért a dalok nem a levelek Bibliában kanonizált sorrendjét, hanem a keletkezésük kronológiáját követik.

Gryllus Dániel a Kaláka tagjaként és saját estjeivel is visszatérő vendége az SZTE Őszi Kulturális Fesztiváljának. Tavaly Fabiny Tamással közös Weöres Sándor-előadását, tavalyelőtt pedig a Kaláka Kányádi-estjét hallotta tőle a szegedi közönség.

Panek Sándor

A borítóképen: Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas előadóművész, a Kaláka együttes tagja.

Pál apostol levelei – dalok Pál levelei szerint
Előadják: Gryllus Dániel és Szirtes Edina Mókus. A dalok között Fabiny Tamás evangélikus püspök bibliamagyarázatai hangzanak el.

2024. október 16., szerda 19 óra; SZTE Rektori Épület, díszterem

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek