Bezár

SZTEhírek

Salamin_Geza_MUT_elnok_Foto_Nagy_Gyula

Regionális központok és várostervezés-fejlesztés konferencia Szegeden – A területfejlesztés 20 éve az EU-ban

Regionális központok és várostervezés-fejlesztés konferencia Szegeden – A területfejlesztés 20 éve az EU-ban

2024. május 22.
2 perc

A Magyar Urbanisztikai Társaság, a Dél-Alföldi Urbanisztikai Egyesület, a Magyar Közgazdasági Társaság Fejlesztéspolitikai Szakosztálya, a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, valamint a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéke 2024. május 9-én Szegeden szervezte meg a "Regionális központok és várostervezés-fejlesztés" című konferenciát. A résztvevők a területfejlesztés 20. évfordulóját ünnepelték az Európai Unióban, és a regionális központok, más néven pólusvárosok fejlesztésének eredményeit vették górcső alá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konferencia célja a regionális központok szerepváltozásának és a várostervezés-fejlesztés kihívásainak megvitatása volt az elmúlt két évtized EU-s kontextusában. A résztvevők között voltak hazai és nemzetközi szakértők, településirányítók, városrendezők, építészek, kutatók és hallgatók is.

Balrol_Barath_Etele_volt_Europa-ugyi_miniszter_Prof._Nagy_Zoltan_ME_Prof._Kozma_Gabor_DE_Trocsanyi_Andras_PTE_Jona_Laszlo_SZE_Szepvolgyi_Akos_KDRIU_Takacs_Mate_volt_szegedi_foepitesz.

Balról: Baráth Etele (volt Európa-ügyi miniszter, Prof. Nagy Zoltán (ME), Prof. Kozma Gábor (DE), Trócsányi András (PTE), Jóna László (SZE), Szépvölgyi Ákos (KDRIÜ), Takács Máté (volt szegedi főépítész). Fotó: Nagy Gyula

A tanácskozáson kiemelt téma volt a város- és térségtervezés- és fejlesztés újragondolása. Szó esett a települési-társadalmi folyamatok mai kihívásairól, a városokban és térségeikben tapasztalható lakhatási viszonyokról. Külön szekciót fordítottak a szervezők a jelenleg is futó H2020-as PHOENIX projekt eredményeinek disszeminálására, a zöld átállásra és fenntarthatóságra, a közösségi tervezés és a városi terek alakítására. A résztvevők globális és lokális hatások mentén elemezték az elmúlt 20 év regionális fejlődését.

A rendezvény kiemelt fontosságú platformot biztosított a szakmai párbeszédhez és a jó gyakorlatok megosztásához a regionális központok fejlesztésének területén. A résztvevők értékes betekintést nyerhettek a városok és térségek tervezésének és fejlesztésének legújabb trendjeibe és kihívásaiba. A plenáris előadások mellett a konferencián panelbeszélgetések, workshopok és szakmai kiállítás is szerepelt, amit a konferencia programjában is követhetnek az érdeklődők.

A konferencia záró gondolataiban a szervezők hangsúlyozták a regionális központok kiemelt szerepét a fenntartható és élhető városi térségek kialakításában. A jövőben még szorosabb együttműködésre és tudásmegosztásra van szükség a városok, a térségek és a nemzeti kormányzatok között a közös célok elérése érdekében.

SZTEinfo

Fotó: Dr. Nagy Gyula (SZTE)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek