Bezár

SZTEhírek

Megnyito_2

Méltósággal távozni – hiánypótló konferencia az SZTE-n az életvégi ellátásról

Méltósággal távozni – hiánypótló konferencia az SZTE-n az életvégi ellátásról

2024. június 25.
2 perc

Június 22-én első alkalommal rendeztek Szegeden az életvégi ellátásról szóló konferenciát, amely a hospice-palliatív ellátás fontosságát és fejlesztését helyezte középpontba. Az SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézet, a Szegedi Hospice Alapítvány és önkéntesek által szervezett esemény több mint kétszáz egészségügyi szakembert vonzott az SZTE Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központba, ahol neves előadók osztották meg tudásukat a résztvevőkkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Első alkalommal szerveztek konferenciát Szegeden az emberhez méltó életvégi ellátásért 2024. június 22-én. Az esemény fókuszt kívánt helyezni Csongrád-Csanád Vármegye méltatlanul elhanyagolt hospice-palliatív ellátására és a megfelelő életvégi ellátás kialakításának fontosságára. Az alulról jövő kezdeményezés az SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézet, a Szegedi Hospice Alapítvány és önkéntesek együttes szervezői munkájából jött létre és azonnal hatalmas érdeklődésre tett szert a helyi és országos egészségügyi dolgozók körében. A rendhagyó eseményen több mint kétszázan vettek részt az SZTE Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központban.

Dr._Benyo_Gabor

Dr. Benyó Gábor gyermek haematológus és onkológus, a Tábitha Ház orvosigazgatója

Nyitóbeszédében Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi katolikus püspök és Prof. Dr. Németh Gábor orvoskari dékánhelyettes üdvözölte a kezdeményezést, majd a szervezők oldaláról Dr. habil Kelemen Oguz, az SZTE SZAOK Magatartástudományi Intézet vezetője és Tóth Dorina, a Szegedi Hospice Alapítvány képviselője köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően a hospice-palliatív ellátásban országosan elismert négy szakembertől hallhattak plenáris előadást az érdeklődők. Először Dr. Benyó Gábor gyermek hematológus és onkológus, a Tábitha Ház orvosigazgatója beszélt a fájdalom menedzselésről és a palliatív ellátásról, majd Dr. habil Hegedűs Katalin, a Semmelweis Egyetem egyetemi docense, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület alapító tagja és korábbi vezetője vette át a szót, aki Életvégi tervezés, életvégi döntések címmel tartott előadást. Dr. Tóth Krisztina belgyógyász, onkológus, tüdőgyógyász, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója beszélt a jó csapatmunka és a helyes kommunikáció fontosságáról a hospice ellátásban, végül Dr. Csikós Ágnes egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Hospice-Palliatív Tanszékének vezetője tartott előadást a hospice-palliatív ellátás oktatásáról.

Délután a résztvevők négy kerekasztal-beszélgetést hallhattak a plenáris előadások témájában, melynek mindegyikében további elismert szakemberek kaptak szót. A konferenciához kapcsolódóan Sonkodi Rita festőművész alkotásait lehetett megtekinteni az esemény helyszínén.

Hospice_ellatas_a_mindennapokban_kerekasztal_2

SZTEinfo

Fotó: Bencze Dávid

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek