Bezár

SZTEhírek

Radnoti-estek

A rokonság lesz a Radnóti-estek témája

A rokonság lesz a Radnóti-estek témája

2023. szeptember 25.
2 perc

A Radnóti-estek negyedik évada kezdődik el szeptember 27-én az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar szervezésében. Az őszi szemeszterben ismét négy alkalommal hallgathatnak meg az érdeklődők beszélgetéseket, ezúttal a rokonság témakörében. A rendezvényt szerdánként 18 órától, a Café Radnótiban tartják, a belépés minden alkalommal ingyenes.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén ősszel négy beszélgetés által gondolkodhatunk el arról, mit is jelent a rokonság, ha színpadra kerül, és rokoni összefonódást jelent; hogyan lesz izgalmas olvasmány és történeti forrás egy szingli naplója 1938-1939-ből; miként értelmezhetőek Nyugat-Szibériában élő nyelvrokonaik esetében a családi, nemzetségi kapcsolatok; és hogyan bontakozik ki egy nagy sikerű, mai regényben egy 1944-ben örökbe fogadott kislány története.

 

SZEPTEMBER 27. 18:00

„Kicsi az ország, mindenki rokon”: Móricz Zsigmond Rokonokja a Szegedi Nemzeti Színházban.

Szikszai Rémusszal és Szilágyi Zsófiával beszélget Jászay Tamás.

 

NOVEMBER 15. 18:00

Magányos vadász az erdőben vagy a hanti nép fia vadászik? – Egyén, család, nemzetség és nép értelmezése nyugat-szibériai nyelvrokonaink körében. Ruttkay-Miklián Eszter és Nagy Zoltán néprajzkutatókkal beszélget Sipőcz Katalin.

 

DECEMBER 6. 18:00

Egy szingli a Horthy-korban – és a családban: Kiss Zsuzsannával beszélget Baráth Katalin.

 

DECEMBER 13. 18:00

„Négyéves koráig elfelejt mindent” Tompa Andreával Sokszor nem halunk meg című regényéről beszélget Szajbély Mihály.

 

A programokról bővebben a kar honlapján olvashat.

 

A Radnóti-estek 2022-ben kezdődött eredetileg azzal a céllal, hogy az irodalomkedvelőknek színvonalas előadásokkal, találkozási helyszínnel szolgáljon. Ez az idő előrehaladtával átalakult: ma már egy adott téma köré csoportosítva hívnak meg a szervezők vendégelőadókat, akik saját tudományterületüket képviselve fejtik ki véleményüket egy-egy kapcsolódó, remélhetőleg izgalmas kérdés kapcsán - mindazonáltal az irodalom mindmáig sokszor megjelenik a beszélgetések gerinceként. A rendezvényeknek a Café Radnóti, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar épületében található, irodalmi tematikájú kávézó ad otthont.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek