Bezár

SZTEhírek

SZTE ÁJTK sportoLAW

SportoLAW Szeged – 150+1 kilométer az összetartozás jegyében

SportoLAW Szeged – 150+1 kilométer az összetartozás jegyében

2023. október 26.
4 perc

Különleges kihívásra invitálta hallgatóit 2023. október 25-én a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar. Az intézmény nemcsak a hallgatók szellemi, hanem testi és lelki egészsége mellett is elkötelezett. Ezért az MVM Szegedi Vízisport Egyesülettel együttműködve ergométeres evezést hirdetett a felújított főépület aulájában. Az eseményt Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Prof. Dr. Görög Márta, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja nyitották meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

150+1 kilométer az összetartozás jegyében – hogy miért kapta ez a mai esemény ezt a címet? Azért, mert a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar tavaly ünnepelte kolozsvári alapításának 150. évfordulóját, így a 2022/23-as ünnepi tanévben számtalan tudományos és szakmai eseményünk volt, amelyekkel igyekeztünk körvonalazni, mit is jelent számunkra az elmúlt 150 év. Szerettük volna megfogalmazni és megmutatni, hogy mit gondolunk a szegedi jogászképzésről, a szakmáról és hogy mi a hitvallásunk. Ám az oktatás és a kutatás mellett lényegesnek tartjuk a kultúrához és a sporthoz való kapcsolódást is. Ezt talán jól bizonyítja, hogy néhány hete a felújított fűépületünk aulája egy alumnánk festményeinek adott otthont, ma pedig egy sporteseménynek ad teret. Nem mehetünk el azonban a Nobel-díjas kutatónk, Karikó Katalin mellett sem akkor, amikor a sportról beszélünk. Azok, akik már olvasták a nemrég megjelent Áttörések című könyvét, biztosan találkoztak azzal a történettel, amikor a tudós arról mesél, hogy a lánya által használt ergométeres pad még ma is ott áll a házuk nappalijában, és amikor gondolkodni szeretne, akkor ráül, és csak húzza és húzza a kilométereket. Nagyon fontosnak tartja a fizikális és mentális jólétet, ahogyan mi is. Ám ez a mai nap nemcsak a jogi kar 151 éves összetartásáról szól, hanem a sportoLAW SZEGED szóvédjegy sajtónyilvános megjelentetéséről is – kezdte gondolatait Prof. Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánja.

 SZTE ÁJTK sportoLAW

Az eseményt rövid köszöntő előzte meg.

Elmondta: a sportoLAW SZEGED szóvédjegyet az ÁJTK indítványozására 2022. december 13-án bejegyeztették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál annak érdekében, hogy a kari szintű sportrendezvények során a kar használni tudja azt. Ezt követően 2023 tavaszán az intézmény útjára indította saját sportösztöndíj pályázatát is, az első pályázat során hat hallgató nyerte el az ösztöndíjat.


AJTK_Ergo_150
Az eseményen készült fotók ide kattintva tekinthetők meg.

– A kar számos olimpikon alumnussal büszkélkedhet, ilyen például Nagy Péter súlyemelő, aki jelenlétével megtiszteli a mai eseményt is. Az ő és más olimpikonjaink példája jól láttatja, hogy a versenyszerű sport és a tanulás jól összeegyeztethető egymással – zárta a dékán.

 SZTE ÁJTK sportoLAW

Tokodi Margaréta és Nagy Péter

Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntőjében – kapcsolódva a kar dékánjához – ugyancsak kiemelte, hogy mennyire fontos a testmozgás, hiszen az, hogy miként érezzük magunkat a bőrünkben, nagyban függ attól is, hogy mennyire egészséges a testünk és a szellemünk. Elárulta: ő is rendszeresen mozog, többféle sportot is űz, azt viszont nem gondolta, hogy egyszer majd a szegedi jogi kar aulájában fogja húzni a kilométereket egy ergométeres padon.

 SZTE ÁJTK sportoLAW

Az SZTE rektora elárulta: többféle sportot is űz.

Őt követte Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, aki megosztotta: a délelőtt folyamán lehetősége nyílt a szegedi jogász hallgatókkal egy jó hangulatú, kötetlen beszélgetést folytatni, ahol ismertette, hogy a minisztériumnak fontos célja, hogy azok a fiatalok, akik felvételt nyernek az egyetemre, ne szakadjanak el a különböző sportolási lehetőségektől. Kiemelte, a szegedi jogi kar által szervezett esemény kiváló példa arra, hogy ezt a célt hogyan lehet megvalósítani.

 

SZTE ÁJTK sportoLAW

Különleges pólóval lett gazdagabb a kar.

A 150+1 ergométeres evezés megkezdése előtt leleplezték a SportoLAW SZEGED feliratú pólót, ismertették az evezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, majd megkezdődött a kilométergyűjtés.

 SZTE ÁJTK sportoLAW

Nemcsak a hallgatók evezetek.

A 12 darab gépet, amelyen a résztvevők percenként váltották egymást az MVM Szegedi Vízisport Egyesület biztosította az eseményhez. Az első egy perces körben a hallgatók mellett Prof. Dr. Görög Márta, Prof. Dr. Rovó László, Dr. Schmidt Ádám, Dr. Nagy Péter, Petrovics Kálmán és Tokodi Margaréta ült a padhoz és húzta le rajta az első kilométereket.

Pósa Tamara

Borítókép: SportoLAW Szeged – 150+1 kilométer az összetartozás jegyében

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek