Bezár

Sajtószoba

SZTE_tik

Még vonzóbb a Szegedi Tudományegyetem a felvételizők körében

Még vonzóbb a Szegedi Tudományegyetem a felvételizők körében

2023. március 13.
3 perc

Huszonhárom százalékkal nőtt azoknak a száma, akik első helyen jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre az általános felvételi eljárásban. Az Oktatási Hivatal adatai szerint idén 9015-en jelölték meg első helyen az SZTE-t, ami a tavalyi 7350 diákhoz képest kiemelkedő növekedés. Az agrár, az orvos- és egészségügyi, a műszaki és pedagógusképzési területekre, a távoktatás munkarendre és a mesterképzésekre jelentkezők száma jelentősen emelkedett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2022-ben 14518-an, 2023-ban 17876-an jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetem képzéseire. Ezzel az SZTE a harmadik legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmény, amely nemzetközi rangsorokban jegyzett képzéseket kínál, és a felsőoktatásban meghatározó QS rangsor szerint évek óta a legjobb magyar egyetem.

A legtöbben, 4319-en a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kart választották. Népszerű a jelentkezők körében a Természettudományi és Informatikai Kar, ide 3533 fő jelentkezett. A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon 2716-an szeretnének tanulni. A meghirdetett 431 szak közül a legnépszerűbb a pszichológia, a programtervező informatikus, a gazdálkodási és menedzsment, a jogász és az általános orvos képzés.

Jelentősen növekedett például az agrárképzési területen a mezőgazdasági mérnöki alapszakra, a gazdaságtudományi területen a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel, a turizmus és vendéglátás alapszakokra jelentkezők száma. Műszaki területen a műszaki menedzser, a vegyészmérnöki és a biomérnöki alapszakokat is egyre többen választják. Az orvos- és egészségügyi területen egyre népszerűbb az ápoló, a gyógytornász, a dentálhigiénikus és az általános orvos szak. A Gazdaságtudományi Kar távoktatás formában meghirdetett gazdálkodási és menedzsment szakjára majdnem kétszer annyian jelentkeztek, mint 2022-ben. Szintén majdnem duplájára nőtt a pedagógusképzési terület alapszakjaira első helyen jelentkezők száma.

A modellváltás versenyképesebbé tette az egyetemet és új fejlődési pályára állította. Ezt tükrözi a jelentkezők számának jelentős növekedése is. Az új modell például lehetőséget adott arra, hogy a hazai egyetemek közül elsőként Szegeden vezessék be a legújabb oktatási módszereket és innovációkat. A világ egyik legnagyobb nemzetközi online oktatási platformjával, a Courserával kialakított együttműködésnek köszönhetően a hallgatók térítésmentesen végezhetik el a világ vezető egyetemeinek és vállalatainak online kurzusait, és élvezhetik a nemzetközi tanúsítványok előnyeit. A Courserára nem kell várni a beiratkozásig: az első helyen jelentkezők többek között A tanulás tanulása című, tanulási és vizsgázási tanácsokat nyújtó népszerű kurzushoz csatlakozhatnak, az SZTE-nek köszönhetően magyarul.

Amellett, hogy Szeged utánozhatatlan hangulatú egyetemi város, az itteni hallgatók kilenc európai egyetemen érezhetik otthon magukat, hiszen az SZTE tagja a European University Alliance for Global Health (EUGLOH) egyetemi szövetségnek. Külföldi ösztöndíjak, nemzetközi projektek és képzések várják Szegeden a jövő egyetemistáit. A szegedi hallgatók megtapasztalhatják a nemzetközi hangulatot az egyetem több ezer külföldi diákjának köszönhetően is.

Az első helyes jelentkezők START és START Plusz ösztöndíjra pályázhatnak, melyek a tanév megkezdéséhez nyújtanak segítséget. Az országos beiskolázást támogatja a több ezer kollégiumi férőhely is. Bár a felvételi eljárás július végén zárul, a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezők addig is sok városi és egyetemi programhoz csatlakozhatnak, hogy megtapasztalják a szegedi hallgatók sokszínű és mozgalmas mindennapjait.

SZTEinfo

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek