Bezár

SZTEhírek

Robokaland

RoboKaland – ökotudatosságra neveli a fiatalokat az SZTE egykori hallgatója

RoboKaland – ökotudatosságra neveli a fiatalokat az SZTE egykori hallgatója

2023. március 13.
5 perc

Gajdács-Leszkó Georgina, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar egykori hallgatója öt évvel ezelőtt, férjével indította útjára RoboKaland néven futó vállalkozását, melynek segítségével, szakkörök és táborok keretében ökotudatosságra igyekeznek nevelni a legkisebbtől a legnagyobbakat. Forrasztani, fa-, és fémmunkák elvégzésére, fizikai- és kémiai kísérletekre tanítják őket, villamossági- és informatikai ismeretekre, valamint programozásra és az elektrotechnikai tudás elsajátítására ösztönzik az érdeklődőket az ország minden táján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A szarvasi Tessedik Sámuel Főiskolán szereztem tanítói diplomát 2008-ban, egy évvel később azonban teljesen más irányt vett az életem, egy békési székhelyű alapítványnál kezdtem el dolgozni, szociális gondozó és ápoló képzéseket szerveztem felnőtteknek. Akkoriban az egyik kolléganőm az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar andragógus mesterképzés szakos hallgatója volt és arra buzdított, hogy felvételizzek. Rövid gondolkodás után megfogadtam a tanácsát és miután én is sikeresen felvételt nyertem, elvégeztem a képzést, 2015-ben mesterdiplomát szereztem – kezdte gondolatait Gajdács-Leszkó Georgina.

Robokaland

Georgina ezt követően hét évig dolgozott felnőttképzési területen, ahol kiválóan tudta kamatoztatni az SZTE-n megszerzett tudását, tanáraira és az egyetemen eltöltött éveire pedig máig jó szívvel gondol vissza. 2021 óta a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola tanítója, ahol májustól immár pedagógusként lesz jelen, megszerzi ugyanis az első fokozatot. A RoboKaland szakkört öt évvel ezelőtt indította útjára férjével.

Robokaland

Georgina az SZTE-n szerzett tudását máig kamatoztatja.

– A férjemmel öt évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy a főállásunk mellett vállalkozni kezdünk. Előbb az ökotudatos robotika szakköröket indítottunk el, majd táborokat szerveztünk, és örömünkre szolgál, hogy elmondhatjuk, a foglalkozások mára kinőtték magukat. A legelső bemutatónk egy nyílt nap keretében volt, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a céljainkkal, az általunk készített robotokkal és elektronikai eszközökkel, emellett lehetőségük nyílt egy kis bütykölésre is. Ezt követően még abban az évben négy nyári tábort szerveztünk, a következő évben ez a szám nyolcra emelkedett, és azóta is évről-évre nő. Nem sokkal később szerepelhettünk az RTL nagy sikerű, Cápák között című műsorában, amelynek köszönhetően nagymértékben növelni tudtuk kapcsolati hálónkat, rengeteg értékes szakembert és magánembert ismertünk meg, akik azóta is mellettünk állnak. A műsornak hála, tavaly már nyolc helyszínen, az ország különböző pontjain szervezhettük meg táborainkat. Külön köszönet illeti továbbá a Kodolányi János Egyetem vezetését, akik több programunkat is támogatták. Az nlc-n megjelent videós interjú ugyancsak hatalmas változást, új lehetőségeket hozott, ennek kapcsán készülünk is egy kis meglepetéssel – mesélte az SZTE egykori hallgatója.

Robokaland

A békéscsabai pár a Cápák között.

Békéscsabán, Budapesten, Cegléden és Debrecenben már biztosan találkozhatnak majd az érdeklődők Georgináékkal 2023-ban, de még az is lehet, hogy Szegeden is szerveznek majd tábort.

Robokaland

A legkisebbektől a legnagyobbakig, bárki részt vehet a szakkörökön.

– A tábor helyszínek egyeztetése még zajlik. Szerencsére sok helyre várnak bennünket, Békéscsabán, Budapesten, Cegléden és Debrecenben már biztosan ott leszünk és az időpontokat is hamarosan közzétesszük. Emellett Szegeden is szeretnénk tábort szervezni, többen meg is kerestek ezügyben bennünket, de még helyszínt nem sikerült találnunk, ehhez nagyon szívesen fogadunk javaslatot bárkitől. Ezek az események mindig egy adott témára épülnek, öt naposak, hétfőtől-péntekig tartanak, a foglalkozásokat reggel 8:00 és délután 16:00 óra között tartjuk. A feladatok mindig az adott témához kapcsolódnak, kísérletezünk, áramkört építünk, forrasztunk, szerelünk, és akár famegmunkálást is végzünk, ha kell. A tematikát azonban a gyermekek ötletei, igényei bármikor átalakíthatják. A kreatív, gyakorlatias feladatok mellett pedig fontosnak tartjuk a pályaorientációt is, ezért ennek érdekében különböző előadásokat szervezünk, ahová rendszerint meghívjuk a környékbeli nagyobb vállalatok, iskolák képviselőit, vagy egy-egy szakembert, és megkérjük őket, hogy mutassák be, ők mivel és hol foglalkoznak. Az előadók többsége ingyen és bérmentve jön. Ezen kívül, ha lehetőségünk nyílik, akkor ráadásként mindig ellátogatunk egy-egy gyárba is, ahol betekintést nyerhetünk a működésbe – ismertette Georgina.

Robokaland

A RoboKaland működését több önkéntes is segíti.

– Vannak lelkes segítőink, nyugdíjas vagy nyugdíj előtt álló szakemberek, tanárok, nagypapák, apukák, akik önként, szívüket-lelküket beleadva jönnek és segítenek nekünk egy-egy foglalkozáson. A felsorolásból nem szabad kihagynom azt az úriembert sem, akinek a békéscsabai bázisunkat köszönhetjük. Ugyanakkor meg kell, hogy említsem azokat a hölgyeket is, akik a nyári táborok lebonyolításából rendszerint önzetlenül veszik ki a részüket. Az egyik legnagyobb büszkeségünk egy 9 éves fiú, aki immár két éve a csapatunk tagja, ő tábori segítőként szokott részt venni ezeken az eseményeken, bátran rá merünk bízni bármilyen jellegű feladatot. És végül, de nem utolsó sorban hálával tartozunk azoknak a cégeknek és magánembereket, akik "alapanyagokkal" segítették a munkánkat, nekik köszönhetjük, hogy mindig rendelkezünk megfelelő mennyiségű és minőségű elektronikai hulladékkal – osztotta meg a RoboKaland megálmodója.

Robokaland

Zárásképp a célokról is szó esett.

– Elsősorban azt szeretnénk megtanítani a gyerekeknek, hogyha otthon elromlik egy berendezés, akkor azt ne dobják ki, hanem vizsgálják meg és próbálják meg megjavítani. Ha ez nem megy, akkor pedig úgy szedjék szét elemeire, hogy abból minél több hasznos alkatrészt lehessen újra felhasználni, természetesen ügyelve a szelektív hulladékgyűjtésre is. Mi ehhez a tudás elsajátításhoz biztosítunk nekik a szakköreinken és táborainkban eszközt és ismeretet. Vagyis megtanítjuk nekik a szerszámok használatát, megtanítjuk őket forrasztani, vannak famunkák, fémmunkák, fizikai-kémiai kísérletek, villamossági ismeretek is, de az informatikát, programozást, elektrotechnikát is igyekszünk nekik bemutatni. Szeretnénk, ha mindezt a való életben is használni tudnák a későbbiekben. Biztatjuk őket, hogy merjenek kreatívak lenni és, hogy felismerjék már egészen fiatal korban, hogy mi is az, ami igazán érdekli őket, mi szeretnének lenni, ha felnőnek. Hadd emeljem ki, hogy az autizmussal élők, valamint az SNI-s gyermekek és fiatalok is sikerélménnyel vesznek részt nálunk ezeken az eseményeken, mert hagyjuk őket kibontakozni, fantasztikus elméjük van, ami másként működik, mint a miénk, de ha megismerjük, akkor igazi csodavilág tárul elénk általuk – fogalmazott Georgina, aki hozzátette: bíznak abban, hogy még sokáig tudják működtetni a RoboKalandot és sok-sok ökotudatos szakembert tudnak majd felnevelni közben.

Pósa Tamara

Borítókép: RoboKaland szakkör. Fotó: robokaland.eu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek