Bezár

SZTEhírek

Prof._Dr._Michael_Kaschke_eloadasa_az_ELI_ALPS-ban_az_ipar_es_a_tudomanyos_elet_kozotti_szakadek_athidalasarol

Prof. Dr. Michael Kaschke előadása az ELI ALPS-ban az ipar és a tudományos élet közötti szakadék áthidalásáról

Prof. Dr. Michael Kaschke előadása az ELI ALPS-ban az ipar és a tudományos élet közötti szakadék áthidalásáról

2023. március 16.

Az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetben és a Szegedi Tudományegyetemen tartott előadásokat a napokban Prof. Dr. Michael Kaschke fizikus. A professzor az ipar és a tudományos élet közötti szakadék áthidalásáról, azok kapcsolatáról beszélt a kutatóintézetben. Az iparban és az akadémiában betöltött tisztsége folytán mindkét terület jó ismerője, nagy tapasztalattal rendelkezik a kutatás, az oktatás, az innováció és a tudománypolitika terén. Pályafutása elején olyan kutatási témákkal foglalkozott, mint az ultrarövid lézerimpulzusok előállítása és alkalmazása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Március elején Szegedre látogatott Prof. Dr. Michael Kaschke, az oktatást, tudományt és innovációt támogató németországi szövetség, a Stifterverband elnöke, a karlsruhei Műszaki Intézet (KIT) címzetes egyetemi tanára és felügyelőbizottsági elnöke, a Zeiss Csoport korábbi elnök-vezérigazgatója.

Prof._Dr._Michael_Kaschke_az_oktatast_tudomanyt_es_innovaciot_tamogato_nemetorszagi_szovetseg_a_Stifterverband_elnoke_a_karlsruhei_Muszaki_Intezet_KIT_cimzetes_egyetemi_tanara

Prof. Dr. Michael Kaschke, az oktatást, tudományt és innovációt támogató németországi szövetség, a Stifterverband elnöke, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A fizikus végzettségű professzor a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetében és az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetben is tiszteletét tette. Az egyetemen laborlátogatások után hallgatóknak és kutatóknak tartott előadást az integrált áramkör gyártás alapját képező optikai litográfia fejlődéséről. Gordon C. Moore, az Intel cég egyik alapítójának Moore-törvényként ismert megfigyelése szerint az integrált áramkörökben lévő tranzisztorok száma körülbelül másfél évente megduplázódik, miközben gyártásuk relatív költsége csökken. A finomabb struktúrák kialakításának egyik lehetősége a használt fényforrás hullámhosszának csökkentése. Az elmúlt 30 évben megvalósított generációváltások során ezt sikerült 248 nm-ről az EUV tartományba, 13,5 nm-re levinni. Az EUV stepper kifejlesztése nemcsak 25 évig tartott, hanem olyan komoly pénzügyi és infrastrukturális befektetéseket igényelt, hogy kérdéses, ebben az irányban lehetséges-e még lényeges további lépés.


Prof._Dr._Michael_Kaschke_eloadasa_az_ELI_ALPS-ban_az_ipar_es_a_tudomanyos_elet_kozotti_szakadek_athidalasarol_galeria
Képgaléria az eseményről Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az ELI ALPS Kutatóintézetben a professzor, rövid bevezető után, az akadémia és az ipar kapcsolatáról beszélgetett a jelenlévőkkel. Véleménye szerint az alapkutatás, az alkalmazott kutatás és az innovációtranszfer egymásra épülő kapcsolatrendszere helyett két irányú, összefonódó kapcsolatokat kell kialakítani. A hatékony innovációs rendszerhez valójában egy portfólióra van szükség, amely figyelembe veszi azt, hogy az egyes tevékenység fajták átfutási ideje jelentősen különböző. A technika jelenlegi állása alapján megtervezett ú.n „step” innováció megvalósulása jellemzően 1-3 év, a meglevő tudást másképp, vagy új területen alkalmazó „stretch” innováció 3-5 év, míg az adott pillanatban akár elérhetetlennek látszó célokat kitűző „leap” innováció 10 évnél hosszabb idő után hoz eredményeket. Az utóbbi esetében a kockázatok megosztásához nagyon fontos a kollaboráció, mint ahogy ez a Zeiss által koordinált EUV stepper fejlesztése is megmutatta. A professzor tudománypolitikai változásokat szorgalmazott annak érdekében, hogy a kutatók nagyobb beleszólást kapjanak a pénzügyi források odaítélésébe.

 

***

 

Prof. Michael Kaschke pályafutásának főbb állomásai

 

 

2022– Elnök, Stifterverband für die Deutsche Wissenschaft Stifterverband (az oktatást, tudományt és innovációt támogató németországi szövetség)

2019– Felügyelőbizottsági elnök, Karlsruhei Műszaki Intézet

2011–2022 Elnök-vezérigazgató, ZEISS Csoport
2008–2010 Elnök-vezérigazgató, Carl Zeiss Meditec AG
2000 Igazgatósági tag, Carl Zeiss AG
1999 Ügyvezető alelnök és vezérigazgató, Orvostechnológia Üzleti Csoport
1998 Alelnök és vezérigazgató, Sebészeti Termékek Divízió
1995 Alelnök és vezérigazgató, Vizsgálati Műszerek Divízió
1992 Tudományos kutató és K+F igazgató, ZEISS, Sebészeti Mikroszkópok Divízió
1990 Meghívott vendégkutató, IBM Kutatási Központ, Yorktown Heights (USA)
1989 Kutatólaboratóriumi vezető, Max Born Intézet, Berlin
1988 Doktorátusi fokozat megszerzése (Dr. sc. nat.)
1986 Tudományos kutató, Friedrich Schiller Egyetem, Jéna
1983 Fizikusi diploma, Friedrich Schiller Egyetem, Jéna

 

Prof. Michael Kaschke betöltött tisztségei

 

Igazgatótanácsi tag, Deutsches Museum, München

Felügyelőbizottsági tag, Henkel AG & Co. KGaA, Deutsche Telekom AG, Robert Bosch GmbH

Igazgatósági tag, Ottobock Management SE

Adjunktus professzor, Orvosi Fizikai és Biomedikai Mérnöki Központ, Bécsi Orvosi Egyetem,

A Leopoldina, a Német Természettudományos Akadémia tagja


SZTinfo


Borítókép: Prof. Dr. Michael Kaschke előadása az ELI ALPS-ban az ipar és a tudományos élet közötti szakadék áthidalásáról Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek