Bezár

SZTEhírek

Törökország, szegedi kitüntetettek

Kitüntették a törökországi mentőakcióban részt vevő szakembereket, köztük az SZTE orvosait is

Kitüntették a törökországi mentőakcióban részt vevő szakembereket, köztük az SZTE orvosait is

2023. március 06.

Dr. Pintér Sándor, belügyminiszter a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany fokozatát adományozta 66 szakembernek, akik részt vettek a törökországi földrengés utáni mentésben; az elismeréseket Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adta át 2023. március 1-jén a minisztérium épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
"Egy ország büszke önökre" – mondta Rétvári Bence a jelenlévőknek. Felidézte: a február 6-án történt földrengésben Törökországban és Szíriában a halottak száma meghaladta az 50 ezret és csak Törökországban a sebesültek száma 100 ezer feletti. Emlékeztetett: a sűrűn lakott területen bekövetkezett 7,6-os erősségű katasztrófa hírére a világ minden tájáról igyekeztek segítséget nyújtani Törökországnak. Amikor a magyar csapatok útnak indultak, már ezres nagyságrendben lehetett tudni utórengésekről, február 6. óta már csaknem 6000 utórengést regisztráltak.

Földrengés, Törökország
Kitüntetések átadása a minisztériumban.

Rétvári Bence szerint az elmúlt pár hétben mindenki megtanulta a HUNOR Mentőszervezet nevét, Magyarország hivatalos mentőcsapatában 44 hivatásos tűzoltó, 6 mentőtiszt, utazott ki, amit kiegészített a Magyar Honvédség 5 fős orvoscsoportja, valamint nem sokkal később csatlakozott hozzájuk a Terrorelhárítási Központ 9 egészségügyi dolgozója - közülök három a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosa -, és 7 alpintechnikai és műszaki szakembere. "Ők arra esküdtek fel, hogy mások testi épségét megóvják, többen közülük akár az életük árán is" – fogalmazott az államtitkár, rámutatva, hogy nem volt kockázatmentes a munkájuk. Majd arról is szólt, hogy a mentőcsapatok mentőkutyákat is vittek magukkal, akik nemcsak a magyar szakembereknek, hanem más csapatoknak is segítséget tudtak nyújtani.

Rétvári Bence

Rétvári Bence köszöntője.

Külön kitért arra is, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy a magyar mentőcsapat ne legyen a török hatóságok terhére: az egység önellátásra rendezkedett be.

"Nem csak fizikailag, lelkileg is megterhelő volt a mentés" – hangsúlyozta Rétvári Bence, majd úgy folytatta: megélni és feldolgozni is nehéz látni az embereket, akik az élet és a halál mezsgyéjén kétségbeesve keresik eltűnt rokonaikat, utolsó mentsvárként tekintve a mentésben résztvevőkre.

A mentőszervezet 6 nap alatt 17 túlélőt, köztük 3 gyermeket mentett ki, továbbá 29 holttestet emelt ki a romok alól. Az egészségügyi személyzet 16 embert látott el a helyszínen felállított sürgősségi sátorban, köztük egy 1,5 éves gyermek állapotát sikerült stabilizálniuk.

Forrás: kormany.hu

Fotó: kormany.hu / MTI

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek