Bezár

SZTEhírek

a_szogedi_paprika

Heti könyvajánló - Molnár Anita: A szögedi paprika

Heti könyvajánló - Molnár Anita: A szögedi paprika

2023. március 20.
2 perc

„A fűszerpaprika nem egy leírt fogalom, hanem ma is élő hagyomány!”

 

Molnár Anitával beszélgettünk a közelmúltban megjelent A szögedi paprika című kiadvány kapcsán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Molnár Anita a Szegedi Tudományegyetemen végzett, majd tanított is évekig. 1994-ben diplomázott angol-történelem szakon, belekóstolva az amerikanisztika irányba is. Azután kétéves közgazdaságtan posztgraduális képzésen vett részt. A végzést követően 10 évig tanított az Angol Tanszéken kultúrát és nyelvet. Mivel többször járt Írországban, így az akkoriban létező „Irish studies” kurzus oktatást is elvégezte. Gyakran helyettesített amerikanisztikán is, így megtapasztalhatta, hogy mennyire más tanulni és tanítani az egyetemen. Az egyetemi pályafutásnak az vetett véget, hogy kutatóként már nem szeretett volna maradni. Ezek után írta és szerkesztette A szögedi paprika című hiánypótló könyvet magánvállalkozóként. Az írás miatt nem választotta az egyetemi doktori utat, mégis most kezünkben tarthatjuk ezt a szép kiadványt.

2008-ban csatlakozott a családi vállalkozáshoz, ami egy röszkei fűszerpaprika feldolgozó üzem, ahol a bölcsész oldalát is meg tudta mutatni, így azóta múzeummal is kiegészült a cég. A múzeum az elmúlt 200 év hagyományait mutatja be: termesztés, feldolgozás, hogyan alakította a paprika a város történelmét, hiszen társadalmi és közgazdasági jelentősége óriási volt. A szegedi paprika világhírű termék. Európa elsőszámú fűszerpaprika előállító országa Magyarország, azon belül pedig Szeged volt a XX. században. Amikor külföldről érkeznek vendégek, akkor gyakran Anitát keresik tolmácsolással és idegenvezetéssel kapcsolatban. Már 15 éve meséli lelkesen a paprika történetét, de ugyanúgy a hazai média számára is ismert a neve, ha turisztikai műsor kapcsán fontos a termék bemutatása. A Magyarországra érkező idegenek számára nem ismeretlen a fűszerpaprika, ez nem egy leírt fogalom, hanem ma is élő hagyomány. A sok tárlatvezetés és találkozás vezetett a könyv megírásához. A képi anyag sokfelől érkezett: Szegedről, Szeged környékéről, de még Kanadából is küldtek archív felvételeket, illetve a kutatásban az Arcanum Digitális Tudástár is nagy segítségére volt, ahogy a könyvtárak és újságcikkek gyűjteménye is. De az MTVA képi anyagából is vásárolt fotókat, annak érdekében, hogy teljes legyen a kiadvány. A paprika külföldi híre szorosan összefügg Szent-Györgyi Albert nevével és Nobel-díjával, így Szeged is a köztudat részévé vált messze földön is, a könyvnek is szerves része.

A PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum Röszkén található (II. Körzet 50/B), aki arra jár, a múzeum megtekintése után A szögedi parika című szöveges albumot is megcsodálhatja.

Lázárné Csernus Anikó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek