Bezár

SZTEhírek

Seres_Erika_Alma_Mater

Coachok a mindennapokban

Coachok a mindennapokban

2023. március 10.
5 perc

Nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, oktatási és egészségügyi intézmények, ügyfélszolgálatok és még hosszasan lehetne sorolni, azokat a területeket, ahol a vezetők coachok segítségére támaszkodva kezdik meg egyéni fejlődésüket cégük gyarapodása, sikeressége érdekében. Napjainkban mindez azonban már a magánszemélyek körében is népszerű, nyilatkozta Seres Erika, korábbi HR vezető, coach és tréner, a Szegedi Tudományegyetem Alma Mater Alumni mentora, aki egyben az SZTE Gazdaságtudományi Kar vendégoktatója is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Mikor és milyen apropóhoz köthető a coachok népszerűvé válása?

– A coachok népszerűvé válása a sportvilág virágzására vezethető vissza, ugyanis az edzők angolul coachok és mint tudjuk, ők azok, akik a sportolókat támogatják abban, hogy kihozzák magukból a maximumot. Ebben az esetben egy a gondolkodásmódra ható, transzformatív vezetői/szakmai támogatásról beszélünk, ami az egyéni készségek jelenben történő fejlesztése által hat a jövőbeni eredményekre.

Az üzleti világban megtalálható coachok azonban egy valós üzleti igényre adnak érdemi választ úgy, hogy közben az egyéni eredményesség fejlesztésére fókuszálnak, miközben az ügyfél saját erőforrásait felismerve és bevetve dolgozik a kitűzött célokért. Ez a fajta egyéni fejlesztés egyre népszerűbb és egyre inkább szükség van rá. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy az üzleti életben a vállalatok eredményeik eléréséhez egyéni eredményességet támogató és fejlesztő coaching folyamatokat biztosítanak vezetőiknek és a tehetségeknek.

Fontos kiemelni, hogy a coach szakma nem túl régóta, csak néhány évtizede van jelen, ugyanakkor rendkívül dinamikusan fejlődik. Mindez azonban elengedhetetlen a coachok számára is, hiszen a munkaerőpiaci változásokhoz mérten, nekik és stratégiáiknak is igazodniuk kell a piaci igényekhez.

– Mely területeken népszerű a tevékenységük?

– Ahogyan említettem, a coaching leginkább a sporthoz köthető, hiszen onnan ered, ám ma már az élet legkülönbözőbb területein jelen van, óriási teret hódít például az üzleti életben a business coaching. Az én szakterületem is az üzleti, azon belül is a vezetői coaching. Ezen terület mellett népszerű még a life-coaching, amit gyakran életvezetési coachingnak is neveznek. De bármely területen is találkozunk coachokkal, nagyon fontos tudni, hogy a coaching nem tanácsadás és nem is terápia, illetve azt is érdemes leszögezni, hogy a coach nem terapeuta. A coachok a jelenben dolgoznak a jövőbeli eredményekért. Olyan területekkel azonban nem foglalkoznak, amelyek a kompetenciahatárokon kívül esnek. Ezeket a szabályokat egy szakmailag felkészült coach mindig betartja, és átadja a munkát a megfelelő szakembernek.

– Milyen előnyei vannak annak, ha egy-egy területen egy coach segítségét igénybe veszi valaki?

– A coaching folyamatok személyre szabottak, így az egyéni kihívásokra koncentrálnak. A coachok alkalmazásakor előnyként említhető az önismeret egy magasabb szintre emelése és a célok gyorsabb elérése. A személyre szabott folyamatok rendkívül hatékonyak tudnak lenni és gyorsítópályára teszik az ügyfelek egyéni fejlődését. Emellett támogatják őket az elakadások hatékonyabb feldolgozásában, ugyanis a coachok kérdései által újabb perspektívák nyílhatnak meg az ügyfelek számára, így a megoldásokhoz is nagyobb eredményességgel tudnak eljutni. Ám egy coach áttörést hozhat a szakmai előmenetelben, a komplexebb helyzetek megoldásában, és az esetleges karrierváltással járó nehézségekben is segítségre lehet.

Seres_Erika_Alma Mater

Seres Erika

– Ahogyan említette, business coachként is tevékenykedik. Hogyan néz ki esetében ez a munka, mit foglal magába?

– Ügyfeleimmel az ICF (International Coaching Federation) etikai normáit követve folyik a közös munka. Általában, három-négy hetente találkozunk és mindig egy adott cél elérésére szerződünk. Az ülések között a cél elérését támogató kihívásokon és feladatokon dolgozik az ügyfél. Nem az a célom, hogy minél tovább dolgozzak valakivel, hanem hogy ő minél hamarabb célt érjen és eredményesebbé váljon az adott területen nélkülem is. Magas bizalommal és titoktartással kezelem az ügyfeleimet, még a családom sem tudja, pontosan kikkel dolgozom együtt, mikor és mennyi ideig. Ezek az emberek jellemzően komplex vezetői feladatokat látnak el, vállalkozásokat vezetnek, illetve felsővezetőként dolgoznak. A legjobb visszajelzés természetesen nem más, mint ha további, új célok eléréséért is hozzám fordulnak.

– Kinek való ez a hivatás?

– Ahogy mondja, valóban egy hivatásról beszélünk és nem szakmáról, amit véleményem szerint csak valódi hivatástudatból érdemes folytatni. Coachként fontos az állandó tanulás és a mély önismeret. A szakmai fejlődés mellett pedig elengedhetetlen az ICF etikai normáinak ismerete és betartása. Emellett az empátia, az aktív figyelem, a jó kérdezéstechnika, az alázat ugyancsak mind nagyon fontosak, azonban önmagukban nem feltétlenül elegendőek. A személyes és szakmai meggyőződésem is az, hogy mély és kellő önismeret nélkül nem érdemes belevágni, tehát a munkát magunkkal kell kezdeni és csak ezt követően érdemes ügyfeleket vállalni. És azt is ki kell emelnem, hogy a gyakorlat lesz majd az, ami az igazi szakmai jártasságot és magabiztosságot meg fogja tudni adni azoknak, akik úgy döntenek coachok lesznek. Ma már számos coaching irányzat elérhető és tanulható, minél szélesebb ismeretekkel rendelkezünk módszertanilag és az irányzatokat tekintve, annál eredményesebben tudjuk integrálni azokat a folyamatokba. A képzések hazai és nemzetközi szinten is széles spektrumon elérhetőek, ezért érdemes kellő körültekintéssel választani, ha ezen hivatás mellett döntünk.

Magyarországon a coach szakma 15-20 évvel ezelőtt, 2004-2005 környékén indult robbanásszerű útjára, népszerűsége azóta is töretlen, sőt a coach képzések is egyre nagyobb teret hódítanak már a felsőoktatásban is. Ezt bizonyítja a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karon útjára indult, Business Coach szakirányú továbbképzés is, amit minden érdeklődőnek jó szívvel ajnálok.


Pósa Tamara


Borítókép: Seres Erika, coach, az SZTE GTK oktatója.

 

Fotó: Lévai Krisztián, Digitpix Photography

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek