Bezár

SZTEhírek

Az_SZTE_hallgatoi_is_szakertoktol_ertesulhettek_a_legujabb_kutatasi_eredmenyekrol_a_IV._EURAZSIA_HAJNALA_Konferencian

Az SZTE hallgatói is szakértőktől értesülhettek a legújabb kutatási eredményekről, a IV. EURÁZSIA HAJNALA Konferencián

Az SZTE hallgatói is szakértőktől értesülhettek a legújabb kutatási eredményekről, a IV. EURÁZSIA HAJNALA Konferencián

2023. május 16.
3 perc

Az Eurázsia Központ negyedik alkalommal rendezte meg az Eurázsia Hajnala című konferenciáját, ezúttal a Szegedi Tudományegyetemmel közösen, amelyen neves szakértők tartottak előadásokat a legjelentősebb geopolitikai és gazdaságot érintő kérdésekről. Az eseményt 2023. május 12-én, a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában tartották.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A plenáris ülés moderátora Dr. Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgató nyitotta meg a konferenciát, aki megköszönte a Szegedi Tudományegyetemnek a helyszín biztosítását, a szervezésben nyújtott segítséget és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Eurázsia Központ és a Szegedi Tudományegyetem a jövőben még több közös rendezvényen működhet együtt.

Dr.Horváth Levente

Dr. Horváth Levente 2015 és 2017 között Magyarország sanghaji főkonzuljaként támogatta a magyar-kínai kapcsolatokat. Előadásaiban személyes tapasztalatait is megosztja az érdeklődőkkel, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Dr. Horváth Levente előadásának fókuszában Eurázsia átalakulása, Kína fejlődése és céljai álltak, kiemelve, hogy a jelenlegi gazdasági és geopolitikai folyamatok arra utalnak, hogy a világ egy többpólusú, Eurázsia korszak felé tart.

IMG_9708

Az Eurázsia Magazin negyedévente színes tartalommal informál a legnagyobb és legnépesebb kontinens izgalmas változásairól, geopolitikai tendenciáiról, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az Eurázsia Központ igazgatójának előadása után, Zoltai Alexandra, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója mutatta be prezentációját. Az igazgatónő a Konfuciusz Intézetek szerepéről beszélt, hangsúlyozva, hogy Magyarországon - méretéhez képest - nagyon sok Konfuciusz Intézet működik (5), emellett világszinten is megfigyelhető, hogy egyre több országban, egyre több ilyen intézmény tesz eleget annak a feladatának, hogy megismertesse az adott országgal a kínai nyelvet, azon keresztül a kultúrát és objektív képet mutasson Kínáról.

Zoltai Alexandra

Zoltai Alexandra, az SZTE Konfuciusz Intézet magyar igazgatója, 2017 vége óta a Magyar-Kínai Baráti Társaság megválasztott alelnöke, így több oldalról is ismeri a kínai kultúra magyarországi jelenlétét, kedvező hatásait, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A plenáris ülés folytatásában Dr. Bernek Ágnes, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának tudományos főmunkatársa, a Geopolitikai Kutatócsoport vezetője számolt be legfrissebb eredményeiről, majd Dr. Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatóját hallhatták az érdeklődők, végezetül Kránicz Péter, az MTVA újságírója zárta a délelőtti programot.

IMG_9695

Délután két teremben is szekcióelőadásokkal folytatódott a konferencia. Az első szekcióban többek között Balogh Péter: A globalizálódás Eurázsiában – Trendek, mintázatok, törésvonalak, konvergencia az új évezredben címmel tartotta meg előadását hasznos megállapításokat fogalmazva meg a globalizációs trendekről. Ezt követően Zsifkovits Zoltán: Időtálló, rejtett gyakorlatiasság: Az ókori kínai politikai pragmatizmus párhuzamai Mao Zedong és Deng Xiaoping retorikájában című előadását hallgathatták meg a résztvevők. Ezt követte Dr. Károlyi Lili előadása, aki a Közel-kelet megváltozott geopolitikai helyzetéről, többek között Irán és Szaúd-Arábia kapcsolatáról beszélt. Végül Tárik Meszár az éghajlatváltozás Közel-Keleten tapasztalható következményeit mutatta be majd pedig a közönség kérdései illetve termékeny diskurzus zárta a szekciót.

IMG_9762

Hallgatók, szakértők, cégvezetők is kíváncsiak voltak a legújabb kutatási eredményekre, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A plenáris ülést követő második szekció első előadását Lendvai Barnabás kezdte, aki Észak-dél ellentét, avagy a két Korea kapcsolata címen tartott előadást. Őt Szári Norbert követte, aki A multipoláris világ és Oroszország stratégiai gondolkodás című előadása keretében betekintést adott az orosz geostratégia elméleti alapjaiba. Veres Szabolcs előadásában a közép-ázsiai országok 21. századi geopolitikai helyzetét mutatta be, s azt, hogy a régió életében milyen meghatározó szerepe van a földrajzi elhelyezkedésnek és a történelmi múltnak. Végül, de nem utolsó sorban Balogh Ágnes Krisztina Az ukrajnai magyarok helyzete a 21. században című előadásában egy izgalmas és aktuális témát hallgathattak meg a jelenlévők. Ezt követően a szekcióülést kérdések és rövid vita zárta.

 IMG_9804

Igényes, színvonalas és naprakész kiadványok várták a konferencia résztvevőit, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A konferencián az Eurázsia Központ ingyenes kiadványait is bemutatták és az eseményt kérdések és hozzászólások, kötetlen beszélgetések zárták.

Lévai Ferenc

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek