Bezár

Sajtószoba

Nyito_Wurzburgban_Kariko

Röntgen egyeteme ünnepelte Karikó Katalint, aki az RNS fiatal kutatóival találkozott

Röntgen egyeteme ünnepelte Karikó Katalint, aki az RNS fiatal kutatóival találkozott

2023. július 28.
5 perc

Nyári buli zárta a Würzburgi Egyetem Biocentrum fesztiválját. A díszvendég, Karikó Katalin biokémikus 2023. július 26-án előadást tartott, majd átvette a 23 hónappal ezelőtt neki ítélt Theodor Boveri-díjat. A világhírű mRNS-kutató, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a többszörös akadémikus találkozott az RNS-alapú gyógyászattal ismerkedő doktoranduszok nemzetközi csapatával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Würzburg 2021. augusztus 25. óta várta, hogy Karikó Katalin ellátogasson az egyik legrégebbi németországi egyetemre. A Julius-Maximilians-Universität (JMU) rangját kifejezi, hogy a rektori székben 130 évvel ezelőtt Wilhelm Conrad Röntgen fizikus és gépészmérnök ült, aki elsőként kapott Nobel-díjat (1901) a róla elnevezett röntgensugár felfedezéséért. A Majna-parti város egyetemén nagyjából 23 hónappal ezelőtt jelentették be, hogy a würzburgi Societas Physico-Medica díjazza Karikó Katalint, mert a „biokémikus kutatásaival megalapozta a koronavírus elleni RNS-oltás kifejlesztését”.

Wurzburg_j

Díszvendég a JMU Biozentrum fesztiválon

Címlapsztorik címeit, újságcikkek megállapításait idézte a Würzburgi Egyetem sajtóhíre, amely beharangozta Karikó Katalin látogatását. A „Nő az áttörést hozó oltóanyag mögött” című programajánló arra emlékeztetett, hogy a Frankfurter Rundschau szerint „az mRNS-alapú vakcinák fejlesztésének kulcsfontosságú úttörőjeként tartják számon”. A Süddeutsche Zeitung szerint „olyan felfedezést tett, amelyet sok szakértő érdemesnek tart a Nobel-díjra”. A New York Times számára ő „az a nő, aki segített megvédeni a világot az új koronavírustól”. Mindhárom cikkrészlet Karikó Katalin kutatói teljesítményét méltatta. Az idézetek még ragyogóbbá tették a tényt: a világhírű biokémikus 2023. július 26-án a Würzburgi Egyetemre látogatott.

A díszvendéget bemutató mini életrajzban kiemelték, hogy „Magyarországon született, 1985 óta az USA-ban él és kutat a Pennsylvaniai Egyetemen. 2013-tól 2022. szeptember végéig a BioNTech alelnöke volt Mainzban. Azóta a Szegedi Tudományegyetem tanára is” a tudós, aki kutatási eredményeivel megnyitotta az utat az mRNS-alapú vakcinák előállításához. Az általa kidolgozott módszerrel nem csak a koronavírus okozta járványt lehetett hatékonyan leküzdeni. A jövőben – a HIV-től kezdve az influenzán át a rákig – számos betegség megelőzésében és kezelésében felhasználható az mRNS-technológia.

Wurzburg_Egyetem_j

Zsúfolásig megtelt a Würzburgi Egyetem Biocentrum előadóterme a Karikó Katalin előadására kíváncsi hallgatósággal

Az mRNS terápiás fejlesztése címmel Boveri-előadást tartott Karikó Katalin a Würzburgi Egyetem Biocentrum fesztiválján. A „Theodor Boveri Lecture Award 2021” díjas kutató előadását élőben közvetítették az online érdeklődők számára.

Boveri-Lecture_Wuerzburg_-_keposszeallitas_j

Karikó Katalin a JMU Biocentrum előadótermében tartotta meg Boveri-előadását, majd vette át a Theodor Boveri-díjat

23 hónappal a bejelentés után

A bajorországi Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU) legrangosabb élettudományi kitüntetését ítélte oda Karikó Katalinnak. A Würzburgi Fizikai és Orvostudományi Társaság, az 1849-ben alakult Societas Physico-Medica a Theodor Boveri Award jutalommal azokat a „kiváló tudósokat tünteti ki, akiknek kiváló munkája új lehetőségeket nyitott meg az orvosbiológiai kutatásban és annak emberben való alkalmazásában” – olvasható a 23 hónappal ezelőtt közzétett laudációban. Számos kiemelkedő tudós, köztük több Nobel-díjas kutató is tagja volt e társaságnak.

Theodor_Boveri_Lecture_Award_IMG_5767_j

„Karikó Katalin alapvető munkája nélkül nem lehetett volna ilyen rövid időn belül hatékony vakcinát kifejleszteni a SARS-CoV-2 ellen” – vélekedett Manfred Schartl professzor, a Physico-Medica elnöke.

„Karikó professzort a számos kudarc és sok akadály ellenére sem hagyta eltántorítani a kutatástól. Ez lehetővé tette számára, hogy több éves laboratóriumi munka után döntő áttörést érjen el" – tette hozzá Utz Fischer professzor, a Biocentrum szóvivője.

Hagyomány, hogy a tudományos díjjal jutalmazott kutató díszelőadást tart. Karikó Katalin Boveri-előadása után részt vett a JMU Biozentrum új, Theodor Boveri-kiállítása megnyitóján. Az összehasonlító anatómia és a modern citológia egyik alapítója, Theodor Henrich Boveri (1862-1915) a rákot okozó sejtfolyamatokkal kapcsolatos megfigyelései és hipotézise miatt is nevezetes tudós. A sejtbiológiával foglalkozó zoológus nevét viselő díj Karikó Katalin 10. Németországhoz kötődő kitüntetése.

Első alkalommal ítélte nőnek a díjat Würzburgi Fizikai-Orvostudományi Társaság (Societas Physico-Medica). Az orvos- és a természettudomány kapcsolódási pontjainak kiemelésére törekvő és ismeretterjesztő társulat célja az is, hogy tudományos munkára ösztönözze az orvosokat, hogy bevonja a hallgatókat a kutatásba.

Elit hálózatban a doktoranduszok

Rangos tudományos műhelyek működnek a JMU Biozentrumában. Például a Biokémiai Tanszékén a Szalay-csoport molekuláris onkológiával foglalkozik. A kutatómunkát irányító professzor, dr. Szalay Aladár ötven évvel ezelőtt az MTA Biológiai Kutatóközpontjában dolgozott. Akkor és Szegeden nem, de most és Würzburgban találkozott Karikó Katalinnal. A „Theodor Boveri Lecture Award 2021” elismerés átadó ceremóniája előtti és utáni programokon ugyanis a díjazott professzorokkal és ifjú kutatókkal beszélgetett.

Szalay_Aladarral_Wurzburgi_Egyetemen_Kariko_Katalin_20230726

A Szegedi Biológiai Kutatóintézet két egykori munkatársa - Szalay Aladár és Karikó Katalin - a találkozás örömére együtt fényképezkedett a würzburgi egyetemistákkal

Számos betegség kezelésére tesztelik máris az mRNS-alapú terápiát a klinikumban. Ám a SARS-CoV-2 pandémia megfékezésére szolgáló mRNS-oltóanyagok kivételesen gyors fejlesztése nyilvánvalóvá tette: ez lehet a betegségek diagnosztikája, megelőzése és kezelése terepén az új és jelentős molekulaosztály. Erre a lehetőségre kívánt reagálni a 2022 decemberében indult „RNAmed – Future Leaders in RNA-based Medicine” posztgraduális program.

„Nemzetközi szellem. Aktív hálózatépítés. Iskolán kívüli tevékenységek. ” Többek között ezek a jellemzői az „RNAmed”-programnak. A precíziós orvoslás és a célzott molekuláris terápiák felé való elmozdítása a célja a németországi Elit Network Bavaria által finanszírozott projektnek.

RNAmed_Wurtzburg

Karikó Katalin az RNS-kutatók új generációjával is találkozott a Würzburgi Egyetemen

Egyedülálló lehetőséget kap 15 PhD-hallgató arra, hogy a 4 éves – Würzburg, München vagy Regensburg központú – képzése mellett találkozzon élvonalbeli kutatókkal és bekapcsolódhasson az általuk irányított munkába. Ennek az elit csoportnak a tagjai az első találkozójukon, Würzburgban kérdezhették és hallgathatták a legismertebb mRNS-kutatót, Karikó Katalint.

A dinamikus „nyári iskola” utáni Twitter-bejegyzésében, a Würzburgban készült vidám fénykép mellé azt írta Karikó Katalin: „Örömmel találkoztam veletek, az RNS-tudósok új generációjával”.

Újszászi Ilona

Fotók: JMU, K.K.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek