Bezár

SZTEhírek

Nyito_Kariko_Katalin_dijai_kiallitas

Február 8-ig látogatható a Karikó Katalin-tárlat az SZTE TIK-ben

Február 8-ig látogatható a Karikó Katalin-tárlat az SZTE TIK-ben

2023. február 03.
2 perc

Vándorútra indul a „Karikó Katalin elismerései – a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” című tárlat, az SZTE TIK kiállítási teréből 2023. február 8-án a Szegedi Akadémiai Bizottság székházába költözik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. december 8-án nyílt a különleges tárlat: a falakon Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora száznál is több elismerése közül több mint harminc tudományhoz kötődő kitüntetést mutatnak be a sajtó- és műtárgyfotók, valamint a képek alatti információk. Az üvegvitrinekben Karikó Katalin archív iskolai relikviái, az SZTE Klebelsberg Könyvtár egyetemtörténeti gyűjteményének kincsei kapnak helyet.

SZGYTV_Kariko_Katalin-28

Az SZTE kisfilmje a „Karikó Katalin elismerései – a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” című kiállítás megnyitóján készült:



„A vitrinbeli bizonyítványok, oklevelek pedig azt mutatják, hogy (…) az Élet, a Siker a hétköznapokkal kezdődik. Ha valakinek elég tehetsége van, és – Kati esetében kétszer aláhúzva – kitartása és szorgalma van, akkor nagyon messzire juthat. Ez a fő üzenet, amit a fiataloknak szeretnék átadni”
– fogalmazott köszöntőjében Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki Karikó Katalinnal egy időben volt a szegedi JATE hallgatója és a Herman Kollégium lakója.

SZGYTV_Kariko_Katalin-45

Karikó Katalin elmondta: közszerepléseivel a tudomány népszerűsítése a célja. Ezt szolgálja az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság és az SZTE Klebelsberg Könyvtár közös projektjeként elkészült különleges tárlat is. A világhírű kutató a Szegedi Tudományegyetemnek, alma materének adományozott több olyan relikviát, amelyek diákéveihez kötődnek. E tárgyak és dokumentumok digitalizált változata elérhető az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó Katalinról szóló virtuális tárlatának anyagában. E különleges gyűjteménynek - 2021-es megnyitása óta – 38 országból közel 15 ezer látogatója volt.

SZGYTV_Kariko_Katalin-71

Először látható Magyarországon Karikó Katalin kitüntetései közül néhány szépséges díj. A Karikó Katalin érem- és díjgyűjteményének részleteit bemutató tárlat a tervezetthez képest egy héttel tovább, 2023. február 8-ig tart nyitva az SZTE TIK kiállítási terében, majd „vándorútra kél”.

Kariko_Katalin_Bolyai-dijas_2_JPN_3270_j

A Karikó Katalin legérdekesebb díjait bemutató képsorozat, új fotókkal és érdekességekkel dúsítva, legközelebb az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában várja a látogatókat. Az SZTE különleges vándorkiállítása eljut majd – többek között – Kisújszállásra, Karikó Katalin egykori gimnáziumába és néhány további jeles iskolába, majd Budapestre, az Akadémia székházába is.

SZTEinfo
További információ:
(A tudósítás kiegészült a tárlatnyitón elhangzott köszöntők szövegével.)

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek

az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek