Bezár

SZTEhírek

pexels-pixabay-162646

SZTE panelbeszélgetés a COP28 klímacsúcson

SZTE panelbeszélgetés a COP28 klímacsúcson

2023. december 15.
2 perc

Panelbeszélgetéssel vett részt a Szegedi Tudományegyetem az ENSZ idei éghajlatváltozási konferenciáján, a dubai COP28-on. Az SZTE szervezésében megvalósult programon a nemzetközi együttműködésben kialakított GreenMetric fenntarthatósági kurzus fejlesztéséről és lebonyolításának tapasztalatairól értekeztek a kurzust kialakító intézmények képviselői.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem programjavaslatát is beválasztották a közelmúltban rendezett COP28 klímakonferencia „zöldülő oktatást” középpontba állító Greening Education Hub rendezvénysorozatába. A Hub az oktatás kiemelt szerepére hívta fel a figyelmet az éghajlatváltozás problémájának kezelésében.

 

Az SZTE elkötelezett a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos oktatás, tudásátadás és szemléletformálás iránt, ehhez hazai és nemzetközi együttműködésben kialakított kurzusokon keresztül is keresi az innovatív megoldásokat. Az egyetem által szervezett panelbeszélgetésen a hat külföldi intézménnyel közösen fejlesztett UI GreenMetric Online Course on Sustainability: Global Practices of Sustainable Development Goals kurzus tapasztalatait mutatták be és beszélték át.

COP28_GEH_Stage

A nemzetközi együttműködésben kialakított szabadon választható angol nyelvű fenntarthatósági kurzus a gazdaság, a társadalmi élet és a fizikai környezet közötti kölcsönhatásokat, az emberi tevékenységek bolygónk környezetére gyakorolt hatásait, az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok megvalósításának nemzetközi gyakorlatait vizsgálja. A tematikát kidolgozó hét egyetem: Sao Pauló-i Egyetem, Brazília; Indonéziai Egyetem, Indonézia; Chimborazo-i Politechnikum, Ecuador; Sousse-i Egyetem, Tunézia; El Bosque Egyetem, Kolumbia; Sardzsai Egyetem, Egyesült Arab Emírségek és a Szegedi Tudományegyetem. A partnerintézmények a kurzust a UI Greenmetric „zöld egyetemek” nemzetközi hálózatán belül alakították ki és indították el a 2021/2022-es tanévben, és az azóta minden ősszel meghirdetik.

COP28_GEH2

- A panelbeszélgetés rendkívül inspiráló volt. A közönség megismerhette a résztvevő egyetemek fenntarthatóság iránti elköteleződését. Átbeszéltük a kurzussal kapcsolatos jó gyakorlatokat, jövőbeli ötleteket. A kurzus kialakításában és lebonyolításában négy kontinensről hét egyetem vesz részt. A tanév során a hallgatók nemzetközi csapatokban saját projekteket is kidolgoznak a fenntartható fejlődési célokhoz kapcsolódva, így a nemzetközi kapcsolatépítésre is kiváló lehetőség ez a kurzus. A 60 perces beszélgetés felkeltette a hallgatóság érdeklődését, és inspirációként szolgált a hasonló kezdeményezésekhez más intézményekben. Ezek lehetővé teszik a tanulók számára, hogy elsajátítsák az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és a fenntartható fejlődés előmozdításához szükséges ismereteket, készségeket, értékeket és attitűdöket – mondta Dr. Mátyás Dénes, a Szegedi Tudományegyetem fenntarthatóságért felelős igazgatóhelyettese, az SZTE IKIKK Harmadik Missziós Fejlesztések Klaszter „Zöld SZTE” Fejlesztési Program vezetője.

SZTEinfo

Borítókép: pexels.com

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek