Bezár

SZTEhírek

az_szte_orszagosan_elso_a_hvg_2024_as_felsooktatasi_rangsoraban_oktatoi_kivalosag_alapjan

Az SZTE országosan első a HVG 2024-es felsőoktatási rangsorában oktatói kiválóság alapján

Az SZTE országosan első a HVG 2024-es felsőoktatási rangsorában oktatói kiválóság alapján

2023. december 20.
2 perc

Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG közelmúltban megjelent felsőoktatási rangsorában. Az összesített rangsorban negyedik helyen végzett a szegedi egyetem. Idén az SZTE több kara is előrébb lépett: az összesített kari listán a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karnak, a Természettudományi és Informatikai Karnak, az Állam- és Jogtudományi Karnak, a Gyógyszerésztudományi Karnak, valamint a Gazdaságtudományi Karnak is javult a helyezése tavalyhoz képest.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A közelmúltban ismét nyilvánossá vált a HVG 2006 óta évente megjelenő rangsora. Oktatói kiválóságot illetően remekül szerepelt a Tisza-parti intézmény: az első helyen végzett, akárcsak tavaly. Az összesített intézményi listán idén a negyedik helyet szerezte meg az SZTE.

Az intézményi lista mellett kari kiválósági rangsort is készít minden évben a HVG. Az idei évben az SZTE több kara is előrébb lépett: az összesített kari listán a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, a Természettudományi és Informatikai Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar is előkelőbb helyen végzett a tavalyihoz képest.

A HVG felsőoktatási rangsor készítői számos szempontot vesznek figyelembe a magyarországi intézmények és karok minősítésekor. Az összesített intézményi rangsor, valamint a kari összesített rangsor is két részből tevődik össze: az oktatói kiválóság vizsgálata során a tudományos fokozattal (PhD, DLA, CSc) rendelkező oktatók számát és arányát, az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó nappalis hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát veszik figyelembe. A hallgatói kiválóság szempontjából pedig az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a középiskolai versenyen helyezettek számát elemzik a rangsor készítői.

A HVG tavalyi, 2023-as felsőoktatási rangsorával kapcsolatban itt írtunk korábban az SZTE sikeréről.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek