Bezár

SZTEhírek

mato_reka_boritokep

„Legfőbb célom az ujjízületek rehabilitációs célú mozgatására szánt eszköz megtervezése és működőképes megvalósítása volt”

„Legfőbb célom az ujjízületek rehabilitációs célú mozgatására szánt eszköz megtervezése és működőképes megvalósítása volt”

2023. augusztus 03.
4 perc

Mátó Rékával, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán végzett volt mechatronikai mérnök hallgatónkkal beszélgettünk OTDK-s pályamunkájáról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán 2022. júniusában mechatronikai mérnökként végzett Mátó Réka volt hallgatónk „Soft aktuátorral ellátott, végtagra illeszthető exoskeleton tervezése és kivitelezése” című pályaművével érte el a 36. Országos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi Szekciójának Mechatronika, biomechatronika, robotika 3. tagozatának 1. helyezését. Volt hallgatónk az SZTE Mérnöki Karán hallott a TDK-ról oktatóitól, illetve a honlapon is találkozott a felhívással. Azért jelentkezett a megmérettetésre, mert szerette volna szakmai zsűri előtt is bíráltatni munkáját, és az építő kritikákat meghallgatva továbbfejlődni.

„Legfőbb célom az ujjízületek rehabilitációs célú mozgatására szánt eszköz megtervezése és működőképes megvalósítása volt”

– A témám egy soft aktuátorral ellátott, végtagra illeszthető exoskeleton tervezése és kivitelezése volt, mely egyesíti a már bevált exoskeletonok és a még újabb kutatási területnek számító soft robotikai elemek témakörét. A téma kiválasztásánál az elsődleges szempont az volt, hogy a kutatási munka végére valamilyen kézzel fogható, működőképes eszközt hozzak létre, amely továbbfejlesztett, véglegesített változatának van létjogosultsága piacon. A legfőbb célom az ujjízületek rehabilitációs célú mozgatására szánt eszköz megtervezése és működőképes megvalósítása volt – mesélt célkitűzéséről Mátó Réka.

Tervezés és kivitelezés

– Eleinte utána olvastam a témának és az abban gyűjtött tapasztalatoknak, hiszen korábban nem foglalkoztam ezzel. Ezután elkezdtem az eszköz megtervezését, majd a kivitelezéshez szükséges eszközök összegyűjtését és elkészítését. A megvalósítás során többféle technológiát használtam, például 3D nyomtatást és öntést, emiatt a kivitelezés hosszas folyamat lett. Miután összeállt a rendszer, mérési eljárást dolgoztam ki és méréseket végeztem annak igazolására, hogy az eszköz az előre kitűzött funkciókat ellátja. A projekt szakmai támogatásánál és a kivitelezésnél nagy segítségemre volt a témavezetőm és a konzulensem, Dr. Sárosi József és Mészáros Attila - osztotta meg.

mato_reka_elkeszult_eszkoz

Mátó Réka által tervezett eszköz Fotó: Mátó Réka

A kitűzött cél sikeres elérése

– A számomra kitűzött célt, hogy egy új eszközt kifejlesszek, sikerült elérnem. A mérések megmutatták, hogy jó irányba halad a tervezés, hiszen az ujjízület mozgatásához az elvárt erő kifejtésére és megfelelő szögű hajlítására képes, valamint kialakítása miatt biztonságosan használható. Egyes paraméterek és technológiák változtatásával azonban még jobb eredményt lehet elérni rehabilitációs célú mozgatás szempontjából. Mivel a dolgozatom végén felvázoltam, hogy az eszköz elérte a kívánt célt, de további optimalizálására ötleteket adtam, így szeretném folytatni a munkát az eszközzel – mesélt kísérletének eredményeiről az SZTE Mérnöki Kar volt hallgatója.

mato_reka_otdk_340x454

Mátó Réka a 36. OTDK Műszaki Szekcióján képviselte a Szegedi Tudományegyetemet Fotó: Mátó Réka

Átfogó visszacsatolás várható

– Mindenkinek ajánlanám, aki talál egy olyan témát, ami kifejezetten érdekli, azt átfogóan feldolgozza, annak kutatásába szívesen fektet energiákat. A kutatási eredmények bemutatásával olyan átfogó szakmai visszacsatoláshoz lehet jutni, amit más helyen nem kap meg a kutató. Ráadásul sok egyéb pozitív vonzata is van, mint például a tapasztalatszerzés és az előadói készségek fejlődése - emelte ki Réka.

 

mato_reka_csoportkep_340x198

Csoportkép a Szegedi Tudományegyetemet képviselő hallgatókról Fotó: Mátó Réka

Tapasztalatok az Országos Tudományos Diákköri Konferenciáról

– Nagyon jól éreztem magam a 3 nap alatt. A tagozati ülések bemutatói magas színvonalúak voltak, és jó tapasztalatszerzés egy ilyen előadás. Az értékelési rendszernek köszönhetően nagy hangsúlyt kap az előadásmód és a stílus is, hiszen a kutatómunka hitelessége és mélységének átadása kulcsfontosságú ezen a szinten. Számomra egy fontos tapasztalat, hogy az előadás kidolgozására és színvonalára a korábban megszokottaknál nagyobb hangsúlyt kell fektetni egy kimagasló eredményhez. A tagozati ülések mellett a kísérőprogramok és a szervezés is rendkívül jó volt, nagyon különleges érzés, mikor ennyi hasonló érdeklődésű kutatóval vehetsz részt programokon és barátkozol össze néhány nap alatt – mesélt élményeiről a Szegedi Tudományegyetem volt hallgatója.

 

Újvári Gréta

Borítókép: A Szegedi Tudományegyetem mérnök hallgatói a 36. OTDK Műszaki Szekcióján Fotó: Mátó Réka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek