Bezár

SZTEhírek

DSC_2841

„Teltház előtt fellépni, kitüntetett állapot” – interjú Presser Gáborral

„Teltház előtt fellépni, kitüntetett állapot” – interjú Presser Gáborral

2022. szeptember 07.
3 perc

Embertelen dal, Ugye mi jó barátok vagyunk, A dal a miénk: többek között ezek az ikonikus dalok is felcsendültek augusztusban a Szegedi Szabadtéri Játékok hagyományteremtő, újszegedi koncertsorozatán. Boban Marković, a Budapest Bár és Dés László után, újabb legendás előadókat hallhatott a szegedi közönség, a Csík zenekar, Presser Gábor és Karácsony János valamint az SZTE oktatója, Rost Andrea személyében. A nagysikerű előadás előtt Magyarország legismertebb zeneszerzőjét, a JATE Kluban többször is koncertező Presser Gábort kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Érdekes vállalkozásba fogott nemrég a Csík zenekar, az együttes ugyanis még soha nem adott ki olyan lemezt, amely csak feldolgozásokat tartalmazott, ráadásul egy mindenki által ismert, igazi legendákból álló zenekar dalaiból válogatva. Az album címe nem hiába viseli „A dal a miénk” címet. A repertoár Csík zenekar és LGT dalokból tevődik össze.

 

A 2020-ban megjelent lemezen az LGT számai szólalnak meg abban az erős, népzenei motívumokkal átitatott hangzásvilágban, amely egyébként is jellemző a Csík Zenekarra. Az összeállításban szereplő, legendás slágerek legutóbb a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi színpadán csendültek fel. A fiatalokból és idősebbekből álló tömeg özönlött a nézőtérre,mindenki izgalommal várta a jól ismert dalokat.


DSC_2857

 

- Nagyon régen léptem fel utoljára Szegeden, azt viszont én már egy évvel ezelőtt tudtam, hogy ma itt kell lennem és be kell, hogy valljam, nagyon vártam. Ezt a színpadot még csak most látom élőben először, mégis nagyon tetszik – kezdte gondolatait Presser Gábor.

 

Elmesélte, hogy 2020-ban Szabó Attila, a Csík zenekar tagja volt az, aki kitalálta az LGT 50 éves születésnapjának alkalmából ezt a felállást.

 

- Épp a pandémia első hullámán voltunk túl, amikor összeültünk egy kicsit zenélni. Akkor született meg Attilában először az ötlet, hogy mi lenne, ha Karácsony és én beszállnánk és elénekelnénk velük néhány, nagysikerű dalt. Azóta nem túl sok helyen ugyan, de felléptünk. Egyébként a zenekarral én immár 12 éve járom az országot, bizonyos időközönként – tette hozzá a művészúr.


DSC_2869

 

Mint azt elárulta: sok szép emlék jut eszébe Szegedről és az egykori JATE Klubról is.

 

- Több mint ötven éve annak, hogy először játszottam Szegeden, és Szeged volt emlékeim szerint a második, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical bemutatásának sorában. Először meghívtak, hogy nézzem meg a próbát, aztán pedig meghívtak a bemutatóra is. Azóta is egy nagyon erős és emlékezetes impulzusként él mindez bennem. A JATE Klubról pedig a koncertezés jut eszembe – emelte ki.

 

Pici bácsi úgy gondolja, hogy vannak dolgok, amik megtörténnek egy-egy dallal, és érdekessé teszik azt. Ezek viszont sokkal inkább a körülményekről, mint sem a dalról szólnak.


DSC_2798

 

- Nem méricskélem a zenéhez való viszonyom, azt gondolom, hogy ez a viszony nem is változott. Sőt, nekem máshoz igazán nincs is viszonyom – mondta Presser Gábor.

 

Zárásként a teltházas előadásokról kérdeztük.


DSC_2910

 

- Teltház előtt játszani egy nagyon lélekmelegítő dolog. Ha sokan kíváncsiak, az egy nagyon fontos hír a művészeknek. Ez egy kitüntetett állapot olyankor - hangsúlyozta.

 

A közel 120 perces produkció egyedülálló látványtechnikával kiegészülve varázsolta színpadra az 50 éves LGT zenekar dalait, ezzel is megmutatva a közönségének azt, hogy legyen szó zenéről vagy színpadi show-ról, a tradícionális és a modern nemcsak megfér egymás mellett, hanem megfelelő fúzióban egy egészen új világot is teremt ebben a rohanó, 21. században. Nem véletlen, hogy az előadást a szegediek állva, hosszú perceken át tartó vastapssal köszönték meg.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek