Bezár

SZTEhírek

pexels-andrea-piacquadio-3757374

Két különleges kurzust indított az SZTE a Testkultúra Koncepció jegyében

Két különleges kurzust indított az SZTE a Testkultúra Koncepció jegyében

2022. szeptember 30.
3 perc

Komoly érdeklődés mellett, maximális létszámmal indította el két különleges egyetemi szabadon választható kurzusát az SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Környezeti Nevelés Intézete. Az „Egészséges gerinc: a biomechanikailag helyes testtartás kialakítását, automatizálását és fenntartását elősegítő speciális tartáskorrekció” és a „Testmozgásfókuszú egészségnevelés kortárscsoportban I.” elnevezésű kurzusok célja, hogy a hallgatók a megszerzett ismereteikkel a saját és a Szegedi Tudományegyetem polgárainak egészségfejlesztéséhez is hozzájáruljanak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Testkultúra Koncepciójának lényege, hogy rövid időn belül az SZTE legyen Magyarország legegészségesebb egyeteme. Ennek keretében több stratégiai ponton is elindult a fejlesztés. A hallgatók mellett a dolgozók, oktatók kutatók és minden egyetemi polgár, sőt a régió lakossága is profitálhat a koncepció kedvező hatásaiból.

Az SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Környezeti Nevelés Intézete most ennek szellemében hirdette meg két népszerű kurzusát. Mindkettő kurzus a meghirdetetett maximális létszámmal telt be.

Az „Egészséges gerinc: a biomechanikailag helyes testtartás kialakítását, automatizálását és fenntartását elősegítő speciális tartáskorrekció tantárgy célja, a biomechanikailag helyes testtartás kialakítását, automatizálását és fenntartását szolgáló speciális mozgásanyag gyakorlati elsajátítása, hogy ezáltal a hallgatók saját egészségük érdekében képessé váljanak rendszeres alkalmazására. A kurzuson kiemelt figyelem jut a gerinc- és ízületkímélet elméletére és gyakorlatára is. A kurzus olyan elméleti ismereteket ad, mint a biomechanikailag helyes testtartás definíciója, a testtartásért felelős izmok egyensúlya, tónusos és fázisos izmok jellemzői, illetve a gerinc- és ízületvédelem a mindennapokban, a sportban, a testnevelésben. A felkínált gyakorlati ismeretek is szerteágazóak: a helyes testtartás és az azt létrehozó izomműködések. A testtartásért felelős izmok erejét és nyújthatóságát fejlesztő és felmérő gyakorlatok testtájanként. A láb boltozatát tartó izmok erősítése. Törzs-stabilizáló gyakorlatok a hétköznapokra. A gyakorlati ismeretek elsajátításához a mozdulatok, a mozgásanyag pontos végrehajtásának saját élménye, az izomtudat kialakulása szükséges, ezt szolgálja a mozgásanyag pontos végzésének gyakorlása.

tklogo

 

A Testmozgásfókuszú egészségnevelés kortárscsoportban I. elnevezésű kurzus célja a résztvevők felkészítése olyan hallgatói öntevékeny csoportok vezetésére, melyek révén minél több egyetemi hallgató ismerheti fel azt, hogy az egészségfejlesztő célú testmozgás nemcsak örömteli tevékenység, nemcsak felüdítő kikapcsolódás a szellemi kihívások után, hanem olyan hosszútávú befektetés is egyben, amely egyre több egészségben töltött életévben kamatozhat. A testmozgás holisztikus egészségre gyakorolt hatásainak mélyebb megértése és hasznosítása érdekében a kurzuson olyan témaköröket érintenek, mint a fiatal felnőttkor pszichés változásai; a szokások jelentősége a személyiség fejlődésében, vagy az egészségfejlesztési feladatok és módszerek az egyetemi életben. A hallgatók megtudhatják, hogy milyen hatása van a fizikálisan aktív szabadidős tevékenységeknek a lelki egészségre, vagy hogy mi a szabadidő fogalma, jellemzői és milyenek a magyar fiatalok szabadidő-eltöltési szokásai. A kurzus folytatása Testmozgásfókuszú egészségnevelés kortárscsoportban II. címmel kerül meghirdetésre a tavaszi szemeszterben. A két féléves kurzust az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 projekt keretében dolgozták ki a szakemberek.

 

SZTEinfo

Fotó: Pexels.com

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek