Bezár

SZTEhírek

nyito_HUGO_2022

Globális optimalizálás konferencia Szegeden

Globális optimalizálás konferencia Szegeden

2022. szeptember 05.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar ad otthont szeptember 6-a és 8-a között a 37 éves múlttal rendelkező Workshop on Global Optimization konferenciának. Az eseményt először, hibrid formában rendezi meg az egyetem, több mint negyven előadó részvételével. A részletekről dr. Vinkó Tamás, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékének egyetemi docensét, az esemény egyik főszervezőjét kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A HUGO konferencia, a globális optimalizálás egyik fő nemzetközi konferenciája, amelyet 2022-ben, két év kihagyás után a Szegedi Tudományegyetem szervez. Az eseményt szeptember 6-án prof. dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese nyitja meg. A részletes program IDE kattintva érhető el.

 

– Ha jól tudom először rendezi meg a HUGO névre hallgató konferenciát az SZTE TTIK?

 

– Igen. Ez a rendezvény tulajdonképpen egy konferencia sorozat, amely 1985-ben kezdődött, és a legelső három alkalma Magyarországon volt. A szegedi esemény a sorozat 15. konferenciája. A HUGO névben a HU nyilván Magyarországra utal, míg a GO a szakterület nevének rövidítése.

 

 – Hány országból, hány előadó vesz részt rajta? 

 

– Több mint 40 előadónk lesz. A konferenciát hibrid formában rendezzük. Lesz néhány előadó, aki online tartja meg előadását, ám a jelenléti előadásokat is élőben közvetítjük, így az érdeklődő kollégák, azokat is megtekinthetik. A Szegedre érkezők Hollandiából, Indiából, Franciaországból, Spanyolországból, Portugáliából, Romániából, Csehországból, Németországból, Svédországból, az USA-ból és Chile-ből jönnek.

 

-A három napos rendezvény mindvégig angol nyelven folyik majd?

 

-Igen.

 

– Milyen témákat érintenek az előadók?

 

– A szakterület (globális optimalizálás) sajátossága, hogy elméleti és alkalmazott kutatási témáknak is teret ad.

 

– Kik vehetnek részt az eseményen nézőként?

 

– Ahogy korábban említettem, a konferencia előadásait egy Zoom csatornán közvetítjük majd, amelyről az optimalizálás témakör hazai és nemzetközi szakmai közösségét értesítettük, lehetőséget biztosítva a bekapcsolódásra.

 

– Miért fontos és hasznos mindez az SZTE számára?

 

– Az SZTE globális optimalizálás témakörrel foglalkozó munkatársai nemzetközileg is elismert szakértők. A szakma művelői most Szegedre utaznak, hogy eredményeiket itt mutassák be, vitassák meg. Minden ilyen esemény az SZTE hírét viszi a világba, a szervezők meg is tesznek mindent azért, hogy ne csak szakmailag, de kulturálisan is emlékezetes legyen a résztvevők számára a konferencia. Az idelátogatók gitárkoncerten, néptánc bemutatón vehetnek részt, de szervezünk nekik hajózást a Tiszán, egy rövid idegenvezetést a városban, sárkányhajózást, focit és megmutatjuk majd nekik az Informatikai Múzeumot is.

 

– Mi az, amit mindenképp kiemelne az esemény kapcsán?

 

– A konferencia hagyományosan végig egy szekcióban folyik, így mindenkinek lehetőséget adunk, hogy az összes előadást meghallgassa. Jellemzően a résztvevők több mint harmada fiatal kutató, nekik különösképpen fontos, hogy a szakma nagyobb neveivel személyesen is találkozhatnak, az ő jelenlétükben mutathatják be munkáikat, és kaphatnak hasznos kritikákat azzal kapcsolatban. A Szegedi Tudományegyetemet prof. dr. Csendes Tibor és Heinc Emília, doktorandusz képviseli majd előadásával.


SZTEinfo- Pósa Tamara

Fotó: Bobkó Anna/Gór-Nagy Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek