Bezár

SZTEhírek

5_20220922-1309

A függönyök mögött rejtőző ékszerdoboz

A függönyök mögött rejtőző ékszerdoboz

2022. szeptember 28.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói idén is bepillantást nyerhettek a Szegedi Nemzeti Színház kulisszái mögé. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat harmadjára szervezett színházbejárást Szegeden. Az esemény részletes kidolgozásáról Zsidákovits Fanni, az SZTE BTK hallgatója gondoskodott. Csiló Alexandra élménybeszámolója követketik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A színház előtt várakozó diáksereget látva, tudtam, hogy valami igazán izgalmas kalandnak leszek a része, és mint az utólag kiderült: nem tévedtem. Az ingyenes színházlátogatásnak maximális létszámmal vágtunk neki, amiről egy gyors névsorolvasással bizonyosodtak meg előtte a szervezők.

 

Ezután kalauzunk bemutatkozása következett, a színfalak mögé is betekintést nyújtó látogatást Hevesi Zoltán, a Szegedi Nemzeti Színház önkéntese vezette, aki parádés előadásmódjával avatott be minket, laikusokat, a színházi világ rejtelmeibe.


5_20220922-1311

 

Az ékszerdoboz titkai

 

A művészbejárón keresztül léptünk be, az idegenvezetőnk által csak ékszerdoboznak becézett épületbe. Miután lepakoltunk, a körséta következett, amely során felfedezhettük a dobozban lapuló „kincseket”.


5_20220922-1323

 

Az előcsarnokban a színház múltjáról, és kiemelkedő személyeiről bővíthettük ismereteinket. Továbbá tájékoztatást kaptunk az egyéb, fontos technikai és biztonsági feltételekről és tudnivalókról is, amelyek a nézők védelmét és kényelmét garantálják az előadások alatt. Majd helyet foglaltunk a földszinti nézőtéren, ahonnan később a színpadra mentünk és onnan tekintettük meg a fény- és hangvezérlő pultokat. A pódiumon állva a színészek szemszögéből pásztázhattuk végig a színház belsejét. Közben megtudtuk, hogy a vastaps fogalma a színpadot és a nézőteret elválasztó vasfüggönyből ered, amin keresztül a színészek visszatérnek meghajolni közönség elé. A színpadról lelépve pedig Hevesi Zoltán megosztotta velünk azt is, hogy hely szűkében az állandó jelmez- és díszlettár a színházon kívül helyezkedik el.



Nagy-20220928T075640Z-001
A színházbejáráson készült képek a galériára kattintva tekinthetők meg.

 

Magasságok és mélységek

 

Tovább barangolva a színpad mögött, az öltözők mellett elsuhanva, az első emeletre mentünk, ahol a királyi páholyban foglalhattunk helyet. A kényelmes páholyban tett rövid pihenőt követően, sietősen baktattunk felfelé egészen a harmadik emeleti kakasülőig. Letekintve onnan a színpad már jóval parányibbnak tűnt, mint amikor mi álltunk rajta. Fentről aztán épp egy behangolásnak lehettünk szem- és fültanúi, amit kifejezetten élveztünk. Innen, a kakasülőről, szó szerint lefelé vezetett az utunk az alagsorba, ahol a színpad alá is bementünk, és a forgószerkezet alatt állva tudhattunk meg részleteket a súgó és a színész közös munkájáról. Ezen kívül az egész színházi személyzet feladatára kitért a túravezetőnk, köztük az olyan háttérben dolgozókéra is, mint a színpadmester, a zsinórmester vagy az ügyelő.

 

Végül a kiindulópontunkra visszaérvén, az éppen aktuálisan játszott darabokról kaptunk pontos leírást, továbbá az egyetemistáknak nyújtott universitas bérletről néhány lényeges információt. Ezekre volt is igény, ugyanis a különleges élményt nyújtó színházlátogatás kétségkívül még inkább meghozta a kedvünket az elkövetkezendő színdarabok megtekintéséhez.


SZTEinfo - Csiló Alexandra

Fotó: Zentai Péter

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek