Bezár

SZTEhírek

IMG_6722

Folytatódnak a pedagógiai esték Szegeden

Folytatódnak a pedagógiai esték Szegeden

2022. szeptember 27.
7 perc

Közel 8 évvel ezelőtt, 2015. január 28-án dr. Zacher Gábor nagyszerű előadásával indult útjára az a sorozat, amely rövid idő alatt meghódította a szegedieket és környékbelieket. A Mentor(h)áló Pedagógiai esték című előadássorozat az elmúlt 8 évben a dél-alföldi régió egyik legnépszerűbb esti sorozatává nőtte ki magát. Folytatására a tavaszi évad után, ősszel ismét sor kerül.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2022 tavaszán a 10 jelenléti részvétellel megvalósuló előadást, valamint a 12 online elérhető előadást összesen 3.550 néző tekintette meg, emellett a Somogyi-könyvtárban megvalósult 5 tartalmas programra további 300 néző volt kíváncsi. Így 3.850 néző volt a Mentor(h)áló 2022-es tavaszi évadának nézettségi gyors mérlege. És, ha az érdeklődők arra lennének kíváncsiak, hogy kik voltak a legnépszerűbb előadók, és melyek voltak a legnézettebb előadások, a toplista a következőképpen alakult:

  • a jelenléti részvétellel zajló előadások közül idén tavasszal legtöbben Görög Ibolya "Hurrá, nyaralunk!" című előadására voltak kíváncsiak - 450 fő -;
  • de sokan voltak Mező Misi kivételes hangulatú "Mesélő" című estjén is, épp úgy, mint dr. Mérő László "A válság dinamikája" című előadásán és dr. Szabó Éva "Megint hétfő!" című előadásán;
  • az online előadások közül dr. Gyarmathy Éva volt a favorit, "Szabadságra és autonómiára nevelés" című, online előadását több mint 400-an látták.

Ha pedig valaki azt kérdezi, hogy melyek voltak a tavaszi évad legsikeresebb előadásai, - a nézői visszajelzések alapján – ezek a következők:

  • minden túlzás nélkül állítható, hogy a tavasz egyik legtartalmasabb, legjobban sikerült előadását dr. Szabó Éva, az SZTE BTK Pszichológiai Intézetének vezetője tartotta a munkahelyi kiégésről: "Van szebb is, jobb is nálam, de olyan, mint én, csak egy van" címen;
  • és ugyanilyen jó szívvel emlékznek sokan vissza a tavaszi évadzáró előadásra is, amelyet dr. Tóth Árpád, a zseniális karnagy tartott;
  • de nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett Geszvein Erika tanácsadó pszichológus rengeteg gyakorlati példával és ötlettel tarkított, szülőknek és pedagógusoknak egyaránt hasznos előadását követően.

A népszerű sorozat folytatódik, idén ősszel is kivételes felkészültségű előadók, izgalmas, aktuális témák és élményekkel teli esték várnak a szegediekre. A 2022-es őszi évad a tervek szerint végig személyes jelenléttel valósul meg az IH Rendezvényközpontban, ahol 6 nagyszerű előadást tekinthet meg a nagyérdemű.

Kepes András különleges emberekkel történt találkozásairól mesél

Kepes András író, újságíró, televíziós műsorkészítő, egyetemi tanár 2017-ben és 2021-ben már vendég volt a Mentor(h)álóban - mindkét alkalommal nagy sikerű, telt házas előadást tartott Szegeden, az IH Rendezvényközpontban és 2022 őszén az ő, ugyancsak telt házas előadásával indul útjára a népszerű sorozat, a nyitó előadáson már biztosan 600-an lesznek.

Az emberiség évezredek óta történetekben fogalmazza meg önmagát. Kepes András évtizedek óta mesél történeteket rádióban, televízióban és a könyveiben. Ezúttal az élete és a riporteri munkája során szerzett élményeiből, világhírű művészekkel, különleges emberekkel történt találkozásaiból válogat és mesél a tőle megszokott könnyed, szórakoztató stílusban. És, hát ki ne emlékezne jó szívvel Kepes András nagyszerű televíziós műsoraira (Desszert, Apropó, Különös történetek), remek interjúira, vagy az elmúlt 25 évben megjelent bestseller könyveire?! Ezen az estén mindezek tapasztalatai alapján, rengeteg személyes történetet megosztva mesél a beszélgetés és a történetmesélés tanulságairól.

Az előadás időpontja: 2022. szeptember 27. kedd, 18.00

Az előadás címe: Jó, akkor mesélek...

További információ: https://www.facebook.com/azigazimentorhalo/ http://www.ihrendezvenykozpont.hu/


Kepes_Andras

 

Szvetelszky Zsuzsa: A képmutatástól a fúrásig - a munkahelyi pletyka pszichológiája

Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus, pletykakutató, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, kommunikációs szakértő, az MTA TK "Lendület" Research Center for Educational and Network Studies kutatócsoport tudományos munkatársa, a LINK-Group hálózatkutató központ tagja, az informális hálózatok és a vállalati kommunikáció szakértője.

Pletyka, fúrás, pszichológiai terror, zaklatás – egyre több munkahelyen történt már ilyen. A magánéletben és a munkahelyen is meghatározó eleme a mindennapi kommunikációnknak. Mikor és miért ártalmatlan? Hogyan és milyen mechanizmusokon keresztül válik kártékony folyamattá? A képmutatás, a fúrás, a mobbing, vagy a bullying megannyi veszélyes következmény, amit az online világ még "hatékonyabbá" tesz. A pletyka pszichológiája megmutatja, hogyan ismerhetjük fel a társas közeg tipikus csapdáit, és hogyan védekezhetünk ellenük. Október 11-én mindannyian megtudhatjuk a válaszokat Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus, kommunikációs szakértőtől, a pletyka kutatásának első számú hazai szakemberétől.

Az előadás időpontja: 2022. október 11. kedd, 18.00

Az előadás címe: A képmutatástól a fúrásig - a munkahelyi pletyka pszichológiája

 További információ: https://www.facebook.com/azigazimentorhalo/http://www.ihrendezvenykozpont.hu/

Szvetelszky_Zsuzsa 

Búcsú a mamahoteltől és papabanktól - visszatérő vendég Kozma-Vízkeleti Dániel

A Szegeden évről-évre egyre nagyobb rajongótáborral rendelkező Kozma-Vízkeleti Dániel, kiképző család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus október 26-i előadásában egy újabb időszerű témával hívja közös gondolkodásra a legkülönbözőbb generációk képviselőit. Előadásának középpontjában ugyanis a család fejlődésének egyik legnehezebb életciklus-váltása áll. Máris dörzsölhetik a tenyerüket mindazok, akik szeretik a humoros, könnyed stílusú, mégis mély tartalommal bíró előadásokat. Kozma-Vízkeleti Dániel esetében mindezeket garantálják ugyanis a szervezők, hiszen Dánielnek már háromszor sikerült frenetikus előadást tartotania a Mentor(h)áló vendégeként.

"Jajj, ezek a fiatalok örökké a nyakunkon maradnak!" "Édesem, miért is költenél albérletre, hiszen itthon mindened megvan!" "Nem engednek élni a szüleim, mindenbe beleszólnak!" "Gyere értem, Apa, jó, nagy lesz a csomagom..." - az ellentmondó kifakadások mögött a család fejlődésének egyik legnehezebb életciklus-váltása áll.

A felnövekvő nemzedék életfeladata ilyenkor, hogy leváljon szüleiről egzisztenciálisan és érzelmileg, önálló identitást alakítson ki, elköteleződjön egy hivatás és egy társ mellett és önállóan megéljen - ez még így leírva is soknak tűnik egyszerre.

A szülői nemzedék feladata, hogy elbúcsúzzon több évtizedes életfeladatától, melybe eddig energiái döntő részét fektette, lemondjon az információszerzés lehetőségéről, lemondjon arról, hogy közvetlen iránymutatásokkal segítse gyermekei értékeit, hiedelmeit, szokásait "helyes" irányba alakítani, újragondolja és újraszervezze életét, értelmet és jelentőséget adva a hátralévő évtizedeknek - ez is egy igazán komoly feladatcsomag.

Szinte természetes, hogy ez a sűrű életfeladatokkal terhelt életciklusváltás sok nehéz érzést, indulatot, ellentmondást hoz és határvonásokat kíván meg. A sok nehéz érzés forrását leginkább egymásban - szülők gyermekeikben, gyermekek szüleikben - tudjuk megtalálni. Az előadás és közös gondolkodás sorra veszi, mi segít a szintlépésben, az életfeladatok beteljesítésében, a személyes felelősség vállalásában.

Az előadás időpontja: 2022. október 26. szerda,18.00

Az előadás címe: Búcsú a mamahoteltől és papabanktól

További információ: https://www.facebook.com/azigazimentorhalo/http://www.ihrendezvenykozpont.hu/

Kozma-Vizkeleti_Daniel

 

A többpólusú világrend illúziója - Buda Péter nemzetbiztonsági szakértő előadása

Az idei ősz egyik szenzációja minden bizonnyal Buda Péter nemzetbiztonsági szakértő előadása lesz, aki egyenesen Svájcból érkezik a Mentor(h)áló előadására. Buda Pétert legtöbben talán a Friderikusz Podcastből, illetve más külpolitikai elemző műsorokból ismerhetik. A kivételes felkészültségű szakember szegedi előadásában is a tőle megszokott higgadt biztonságpolitikai elemzésre számíthatnak az érdeklődők.

Az előadás időpontja: 2022. november 14. hétfő, 18.00

Az előadás címe: A többpólusú világrend illúziója

További információ: https://www.facebook.com/azigazimentorhalo/ http://www.ihrendezvenykozpont.hu/

Buda_Peter


Digitális drog: kütyü- és játékfüggő a gyerekem?

Fegyverneki Gergő digitálispedagógia-szakértő is előad, méghozzá egy elképesztően aktuális előadással érkezik november 29-én Szegedre. Az előadás legfontosabb kérdései:

Függő? Nem függő? Mennyi az annyi? 

Mikor mit tegyünk? Hova forduljunk?

Keressük a választ együtt Szegeden, a Mentor(h)áló előadásában - kötelező program szülőknek és pedagógusoknak.

Az előadás időpontja: 2022. november 29. kedd, 18.00

Az előadás címe: Digitális drog: kütyü- és játékfüggő a gyerekem?


Fegyverneki_Gergo

Rácz Zsuzsa: Mi a nők szuperereje?

December 13-án, kedden este a Mentor(h)áló vendégeként Szegeden köszönthetik az érdeklődők Rácz Zsuzsa író-újságírót. Rácz Zsuzsa kereken 20 évvel ezelőtt az "Állítsátok meg Terézanyut!" című könyvével lett ismert és népszerű. A könyv sikere nyomán igazi női közösség született. Az elmúlt húsz évben magyar nők ezreit segítette hozzá ahhoz, ami a legnagyobb hiánycikk a körükben: a megbecsüléshez. Mostanság női témákról ír rendszeresen a Nők Lapjában. Szegedre is egy nagyszerű női témával fog érkezni.

Az előadás időpontja: 2022. december 13. kedd 18.00

Az előadás címe: Mi a nők szuperereje?

További információ: https://www.facebook.com/azigazimentorhalo/ http://www.ihrendezvenykozpont.hu/

Racz_Zsuzsa


SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek