Bezár

SZTEhírek

tarsasjatek

Társasjátékokon életre keltett történelem

Társasjátékokon életre keltett történelem

2022. október 05.
1 perc

A Kutatók Éjszakáján az Ókori Rómából merítő társasjátékokról beszélt Csapó Fanni, az SZTE IDI Neolatin Program doktorjelöltje. “Az antikvitás reprezentációja a társasjátékokban” című előadásban négy példát említett. Az esemény a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán zajlott szeptember 30-án este hét órától.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar fejlesztésű Ave Roma a legbonyolultabb a négy játék közül, és Csapó Fanni szerint rendkívül hitelesen átadja a “szenátor életérzést”. A játék célja politikai, gazdasági és katonai befolyást szerezni a konzuli pozíció reményében.

IMG_20221001_001014

A Burning Rome hadtörténeti kártyajátékban különböző népek háborúznak egymással. Érdekessége, hogy a kártyákon megjelenő tábornokok valós történelmi személyek. A játékban szereplő ütközetek szintén lezajlottak a történelem során, de saját csatát is össze lehet állítani. Csapó Fanni számára csalódás, hogy a játék elnevezései nem kizárólag latin nyelvet használnak, hanem olykor a szakszavak angol megfelelőit.

A Pandemic: Róma Bukása a népvándorlás korát idézi. Ez a legabsztraktabb játék: a törzseket egyszerű színes kockák jelölik. A teljesebb élmény kedvéért lehet külön csináltatni bábukat, de volt már példa arra is, hogy valaki magának készítette el a figurákat.

A Hét Csoda nemcsak Rómát, hanem az ókor egészét megjelenítő díjnyertes kártyajáték, amely leginkább a képi világában részletes. Csapó Fanni ajánlja a TheHistoryGeek nevű magyar YouTube-csatornát, ahol az Ave Roma, a Pandemic: Róma Bukása és a Hét Csoda: Párbaj című játékokat próbálták ki.

 

SZTEinfo - Koller Hanna

Fotó: Koller Hanna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek