Bezár

Sajtószoba

Nyito_PSAT

Az ország legkiemelkedőbb fiatal tudósai találkoznak az SZTE-n

Az ország legkiemelkedőbb fiatal tudósai találkoznak az SZTE-n

2022. október 13.
4 perc

Minden tudományterületet lefednek azok az előadások, amelyeket a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága (PSAT) tagjai tartanak a Szegedi Tudományegyetem Rektori Épületében. A diákként elérhető, legmagasabb kitüntetés birtokosai saját kutatási területüket mutatják be közérthető módon a nyilvánosságnak 2022. október 13. és 15. között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának, a Pro Scientia Aranyérem és a Pro Arte Aranyérem tulajdonosai lehetnek tagjai. A Pro Scientia Aranyérmet 1989. óta, kétévente 45-50 magyar fiatal kutató és művész kapja meg, akik egyetemi pályafutásuk során tudományos vagy művészeti munkájukkal kiemelkedőt alkottak. A társaság és a tudományos konferencia célja, a tudományos utánpótlás nevelése és a tehetséggondozás mellett a fiatalok érdeklődésének felkeltése, a tudományos ismeretek és a tudományos pálya iránt. A tudományos diákköri mozgalmakba való bekapcsolódás, a hallgatói életút tudatos tervezése, valamint a tudományos-kutatói életpálya segítése.


PSAT_konferencia_20221013_BA
Képgaléria a megnyitóról


A háromnapos eseményen ötven aranyérmes ad elő, a legkülönbözőbb témákban. A résztvevők megismerkedhetnek többek között az ingatlanok világában jelentkező új, jogi kihívásokkal, vagy azokkal az ehető rovarokkal, amelyek a humán táplálkozásban is megtalálhatók, illetve azt is megtudhatják, hogy a mesterséges intelligencia hogyan használható fel a rákkutatásban.


PSAT
Képgaléria a konferencia első napjáról


A tudományos konferencia megnyitóján Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja videóüzenetében elmondta, hogy, a fennállásának 440., Szegedre költözésének 100. évét ünneplő intézmény kiemelt figyelmet fordít a tehetségek és a tudományos munka támogatására. Az Egyetem célja, hogy elősegítse a fiatal magyar tudósok szakmai kibontakozását, a tudományos utánpótlás nevelését és a tudományos-kutatói életpályák népszerűsítését. Közismert, hogy az egyetemi rendszer jelentős átalakuláson megy át, amely az SZTE esetében is fenntartóváltozással járt 2021-ben. Ez a modellváltás kifejezetten támogatja a fiatalok tudományos munkáját, ehhez is hozzájárulva az egyetem sikeres jövőjéhez –világított rá üzenetében Dr. Fendler Judit.

IMG_0016

- Az országos tudományos diákköri konferencia győztesei pályázhatnak az aranyéremre és a legkiválóbbak kerülnek be a társaságba, ami azt jelenti, hogy az 1989-es alapítás óta több, mint 900-an részesültek a diákként elérhető legmagasabb kitüntetésben, a Pro Scientia Aranyéremben. Közel egyharmadukat tudhatjuk ma a társaság aktív tagjai között. A konferencia lehetőséget ad arra, hogy a kutatók ismeretekkel gazdagodjanak a saját szakterületükön kívüli tudományterületek legújabb eredményeiről, aktualitásairól. Nem ritka az sem, hogy a különböző szakemberek és előadók egymást inspirálják újabb kutatásokra - mondta el Dr. Jedlovszky-Hajdú Angéla, a PSAT elnöke.

IMG_9981

Harminchárom éve minden páratlan évben adják át az érmeket, páros években pedig konferenciát szerveznek. Az idei találkozó helyszíne az SZTE, főszervezője pedig a Szegedi Tudományegyetem oktatója. Prof. Dr. Bánáti Diána.

- Egy kölcsönösen inspiráló találkozás jött létre azzal, hogy a QS-ranking alapján Magyarország legjobb egyeteme, a Szegedi Tudományegyetem fogadja a Pro Scientia Aranyérmeseket. Az SZTE 12 karán és intézményeiben - ugyanúgy, ahogyan a konferencián is - minden  tudományterület megtalálható. Olyan multidiszciplináris találkozóról van szó, amely akár tudományterületek fejlődését is elősegítheti egy-egy beszélgetésből kiindulva. Ma már annyira komplex problémákkal nézünk szembe, amelyeknek a megoldása nem lehetséges egyetlen tudományterület eredményei által, tehát összefogásra van szükség. A következő napokban pontosan erre adunk lehetőséget. a szekciókat is úgy szerveztük, hogy egy-egy fő téma, irodalmi alkotás körül csoportosulnak az előadások, de különböző aspektusból rövid és közérthető prezentációkat tartanak az aranyérmesek és kérdésekre is lehetőséget adunk -  hangsúlyozta Prof. Dr. Bánáti Diána, a PSAK 2022-es konferencia elnöke, az SZTE Mérnöki Kar tudományos dékánhelyettese, aki az elsők között, kapta meg az Aranyérmet negyedéves hallgatóként.

IMG_0053

Az ünnepélyes megnyitó után, a plenáris szekcióban, amely „A fizikától a filozófiáig" címet viselte, két kiváló előadást hallgathattak meg a résztvevők. Prof. Dr. Szabó Gáborét „A lézerek szerepe a fenntartható energetikában” címmel és Prof. Dr. Gyenge Zoltánét „Hypnos és Thanatos, avagy a görög filozófia halálfelfogása” címmel.

Az egyesületi formában működő civil szervezet, fő célja, hogy elősegítse a már aranyéremmel jutalmazott magyar tudósok szakmai kibontakozását. A konferenciáról bővebb információ ide kattintva elérhető.

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek